4 март 2014 г.

Масала със зеленчуци и свинско месо


И нов за мен и сие вкус на нов продукт.  Тай къри паста.  Подарък от  Танита, прелетял отвъд океана, с която се видяхме на живо през това лято. Дойде най-после реда им да ги опитам - заредих с прилично количество кокосово мляко   и започнах от най-лютото. Следователно всички други ще са по-добре.
Благодаря ти, Таня 
:flower: и се радвам,  че се срещнахме и на живо! 

Докато изчаквах да дойде времето за пастата (или да намеря повод да сготвя с нея, както се случи с предизвикателството на Кикоман за Масала с патладжани и картофи) се порових тук-там за повече информация (не, че Таня не ми преведе и изпрати рецептата де).  Според това, което научих за готвенето с тази паста за много ястия се използва  готова, за да се пести време. В Индия масала  са  ястия, в които съставките се готвят в комбинация с фино смлени подправки, много пъти съчетани под едно име  като гарам масала, ачар масала, виндалу масала (това последното специално към свинското месо) .Добавянето накрая  на кокосово, или кисело мляко  обогатяват  вкуса и намалят лютивината му. Нищо, че вида става малко "странен" за разбиранията на моите традиционалисти.  
Когато започвах да готвя това ястие направих изричната уговорка, че няма да задължавам никого да го яде, тъй като не знаех моите дегустатори  как ще приемат вкуса на кърито. Е, хареса се, изяде се, дори татко си взе допълнително, което вече значи "много добре" прието. 


Масала със зеленчуци и свинско месо 

(за 3 порции) 

500гр. свинско месо без мазнини 
2 с.л. соев сос Кикоман лайт 
3 + 2 с.л. олио
1 глава кромид лук 
1 тиквичка
1 патладжан
2 зелени чушки
2 моркова 
1 равна с. л. паста червено тай къри 
250 мл. кокосово мляко (от консерва) 
250 мл. пилешки бульон 
1 ч.л. царевично нишесте 
няколко стръка магданоз (или кориандър, но аромата му също е много остър и при нас се отглеждай май само за ракията, затова предпочетох мекия аромат на магданоза) 



за гарнитура  ориз, около  80 гр., сварен в 300 мл. пилешки бульон  

Приготвяне: 

* Патладжана и тиквичката се белят и нарязват на кубчета. 
* Морковите и чушките се нарязват на тънки ивици. 
* Месото се нарязва на ивици; 


* Лука се нарязва на полумесци и претрива с ръка, за да се отделят пластовете. 
* Прибавя се соевиея сос и разбърква. 
* Олиото ( трите лъжици) се загрява в голям тиган.
* Месото и лука се поставят в него и запържват на средна температура за около 4-5 мин. 

 

* С решетъчна лъжица се изваждат се в чиния.
* В тигана се прибавят  другите две лъжици олио, тиквичката и патладжана, 1/3 от бульона и се готвят, докато течността се изпари (около 3-4 мин.) . 
* Прибавят се морковите и чушките и къри пастата, смесена с останалата част от бульона. 


* Готви се на ниска температура вече и разбърква в продължение на  7-8  мин. Изваденото месо се връща в тигана. 
* Нишестето се разтваря в кокосовото мляко и се прибавя към зеленчуците. 
* Бърка се, докато заври и се оставя да къкри 1-2 мин. 
* Отстранява се от огъня (имах късмет да го готвя на истински огън ),  поръсва с нарязания магданоз и отново разбърква. 

* Сервира се със сварения ориз. 






23 коментара:

  1. Да ти е честит подаръкът! Много апетитно ястие, а и игликите ти как са цъфнали:)

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти е честит подаръкът! Много апетитно ястие, а и игликите ти как са цъфнали:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. всички цветя, които цъфтят през април си бяха цъфнали. Включително и самардалата беше пораснала и орязах :)

      Изтриване
  3. Екзотично ми звучи и вкусно ми изглежда, Пепи. Само дето не ми е толкова екзотична фантазията, та да си представя и вкуса. Давай идея с какво да заменя тази къри паста.
    И встрани от рецептата, ама ми стана любопитно, кориандър защо слагате в ракията?
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, ракията става менте "мускатова" :)) много добър заместител е на този аромат.
      За заменянето на пастата не знам - по-добре потърси големите Метро-Лидъл-Кауфланд-Била, има го там, виждала съм в 3 от тези 4. (единия не ми е любим магазин)
      Поздрави и на теб и прегръдки!

      Изтриване
  4. Запреглъщах, Пепи! :) Рядко ми се случва, колкото и да се блазня по това-онова, но тук наистина усетих и вкуса и аромата от снимкте само. Поздравления! A такива пасти май виждах в Лидл при последното представяне на азиатска седмица, но подминах - у дома само синът ми би опитал. Таткото ни е по-голям традиционалист от вашия ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моят татко, Ирме :) на "нашия татко" :)) което беше изненадващо за мен. Тази вечер пак ще праяв за човеците, че ще ги изпращам.
      Такива пасти има в Метро, Лидъл, в Била, в Кауфланд.
      Ти си вземи една (не отровно люта) и като готвиш отдели за себе си. Ей така, да опиташ :)

      Изтриване
  5. Хубаво е човек да бъде верен на традициите, но и изпробването на нови вкусове, продукти, подправки, си е тръпка, най-вече за домакинята. Пепи, справила си се, по снимките личи! Много се радвам, когато мога да прочета за по-новаторски неща, които излизат от ежедневната рутина в кухнята. Този път твоята кухня май е излязла навън, в градината, при цъфналите иглики. Много пролетно, много приятно. Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И много ми беше приятно да готвя на истински огън :) усещането е различно, всичко се готви бързо :)

      Изтриване
  6. Много, много ми харесва тази рецепта. Поздравления.
    Но се чудя моите консерватори дали ще го приемат?
    Щом баща ти го е харесал, може пък и моите да го одобрят.
    Време е да се научат да консумират нови продукти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако се сетиш на някой шопинг до Метро - вземи си, но не люто. Ще го хареса Кирчо. С кокосовото мляко много добре си пасва.

      Изтриване
  7. Страхотно апетитно изглежда ястието ти,Пепи!Нямам съмнение,че се е харесало на твоите дегустатори.Те така обичат да се дърпат превантивно,но после друго става и искат допълнително.
    Чудесно съчетание от свежи зеленчуци и крехко месце,а с кокосовото мляко е още по-интересно и ароматно!
    Честити подаръци от Танита,да са ти в помощ все на такива прелестни гозби!
    С пожелание за успешна седмица,мило другарче и на късмет да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, да ти е спорна седмицата и на теб, другарче мило!
      Намерили (любимците) та се развихрили :) да капризничат.

      Изтриване
  8. Много екзотично и вкусно изглежда, Пепи :)
    Ех, защо не съм там сега да си хапна и аз :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ела де :) колко пъти да те каня :)

      Изтриване
  9. Отново великолепна рецепта. Благодаря! Имам няколко въпроса, понеже искам да я пробвам. В Габрово никъде не намерих от тези сосове кикоман, мога ли да го заменя със соев сос? А относно къри-пастата, имам гарам масала, имам и червено къри на паста, с кое от двете мога да заменя вносната, която е използвана в рецептата? Или може би и с двете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, можеш да сложиш всякакъв соев сос. Откакто опитах този, се убедих, че не е само оцветена солена вода, затова продължавам да си го купувам. И вместо да сложиш 3 лъжици друг, слагаш 1 лъжица от този. Има го и в Била.
      А за Thai къри пастата - можеш да сложиш от червената - предполагам и тя ще е люта. и подправките вътре са съвсем близки, ако не и еднакви.
      За съжаление нямам опит с тях, затова предлагам да сготвиш това ястие с двата вида подправки :) и да видиш как ще ти хареса повече.

      Изтриване
  10. Ей, Пеп, преди седмица мой колега се завърна от Индия и ми донесе Граам масала, но в сух вариант. Още не съм сефтосала подправката. Идваш тъкмо навреме с тази манджица. Супер е, благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде пробвай, пък кажи как е сухата. Че аз преди години изхвърлих едно пакетче - много миришеше бе :)

      Изтриване
  11. Точно по мой вкус :)
    Виж свинско не съм правила с кокосово мляко,
    но ще го опитам.
    Хубава седмица, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато пишех се сетих за теб, Дани :) че не съм ходила още за лимонова трева. Ама много вали тук тия дни.
      Хубава седмица и на теб :)

      Изтриване
  12. Пепи, и аз не съм опитвала, ама никак няма да й се дърпам на твоята порция. :) Направо пак огладнях по никое време.. :)
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Гери :)
      Попадне ли ти случай - пробвай вкуса. Струва си :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...