31 август 2014 г.

Пилешки хапки с гъби в лучен сос, бонус - воденички пак в такъв :))


      Нищо ново под слънцето :smile1: тези и двете рецепти ги правя отдавна и съм ги споделила тук. Пилешки хапки с гъби в лучен сос са по рецептата на тези Пияни пъдпъдъци, но от пилешко месо  (тъй като у нас имаме споразумение пъдпъдъци с перушина да не се внасят повече) и с добавени гъби, а воденичките са по тази рецепта на Воденички с лук и лимон, само че с добавени 2-3 лъжици доматен сос за пица. :smile1: Ама пък много по-ароматни станаха така с подправките.  
      "Голямата разлика" е, че тези двете са приготвени в мултикукъра.  И двете манджи :smile1: са много вкусни и си заслужава да бъдат направени, независимо дали в обикновена тенджера (по старите рецепти) в бавноготвещия  слоукукър (изпитани и там), или в мултикукъра.  Пилешкото съм правила и с големи парчета пиле с кокал, така че филето не е задължително.  А  другата рецепта вместо с  воденички, може да се направи с пилешко месо. Изобщо :) свободен избор. От мен идеите; всеки да си ги направи с любимото пилешко месо (за свинско просто ще трябва по-дълго време на готвене).


Пилешки хапки с гъби в лучен сос

Продукти за 4 порции:
1 кг пилешко месо ( без кост и кожа) 
350 г гъби 
1 кг лук
250 мл бира 
100 мл вода
60-80 мл зехтин/олио
1 ч.л. сол/на вкус/
черен пипер, риган или мащерка, магданоз
1 с.л. царевично нишесте или брашно

Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на едри хапки;
* Гъбите се почистват и нарязват на едро (дребните оставят цели) 
* Лукът се почиства и нарязва на полумесци. 
* Всичко се поставя в съда на мултикукъра  наливат се бирата, водата, олиото и посолява.


* Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 6 (Запичане, или Експрес ).  на дисплея се появява 40 (мин.) С копчето за време (вдясно от менюто)  времето се увеличава на 60 мин.. 
Следва натискане на бутона START  ......  
........... и след 60 мин. се отваря капака, прибавят се черния пипер и ригана; размитото с малко вода  брашно, или царевично нишесте, разбърква и затваря капака да постои така още 10 мин. 
* По желание порцията се поръсва със ситно нарязан магданоз  :smile1: (е, това е на девойчето, няма как да бъде озеленена). 
Тук вече трябва къшей хляб :) соса е много, ама много вкусен!   


***За слоукукър - всички продукти ( вода и бира - само 1/3 от количествата) се поставят в керамичния уред;включва се на ІІ степен за 5 часа. Лукът се поставя най-отдолу, върху него гъбите, най-отгоре - месото. 
***За обикновена тенджера - всички продукти се поставят в дълбока тенджера и включва котлона. В момента, в който съдържанието в нея заври, котлона се намаля на най-слабата степен  и готви отново около час. 
По същия начин в края на готвенето соса се уплътнява. 



Задушени воденички с лук и доматен сос 

(който сос с лупа трябва да се търси, но поизтървах нещата заради козметични процедури :)))) 

Продукти: 
1 кг пилешки воденички 
5-6 глави лук 
100 г доматен сос за пици (моят е домашен) 
1/2 пак. масло (60 г) и 3-4 лъжици олио 
200 мл бяло вино
200 мл вода или бульон.
по една голяма щипка риган и чубрица;  сол на вкус 
лют червен пипер по желание
сока на  1/2 лимон

Приготвяне: 
* Лукът се почиства и нарязва на едри полумесци.
* Воденичките се почистват и измиват; 
* Всичко се поставя в съда за готвене; прибавят се  олиото, доматения сос, виното, лимоновия сок и водата. 


* Уреда се включва на програма готвене 6 (Запичане, или Експрес ) и от  дисплея се наглася време 60 мин. 
* Когато уреда  сигнализира (изпищи :smile1:) край на работа воденичките се проверяват дали са омекнали и ако трябва  се включва за още 30 мин.  Винаги ги купувам от едно и също място и друг път за час са готови, но този път не бяха :) затова и останаха почти  без сос. 
* В края на готвенето се прибавя маслото, подправките, разбърква и затваря съда  за 10-15 мин. 
***За слоукукър - всички продукти ( вода и вино - само 1/3 от количествата) се поставят в керамичния уред; включва се на ІІ степен за 5 часа. Лукът се поставя най-отдолу, върху него воденичките и всичко останало. 
***За обикновена тенджера - всички продукти се поставят в дълбока тенджера и включва котлона. В момента, в който съдържанието в нея заври, котлона се намаля на най-слабата степен  и готви   около час - час и половина. 



18 коментара:

  1. О, каква прелест в двойна доза си приготвила и поднесла, Пепи! Ще опитам и от двете ястия, сигурна съм, че са невероятно вкусни. прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да ти е сладко, Еви :)
      Прегръдки и спорна нова седмица :)

      Изтриване
  2. И двете гозби ми харесват и то много,Пепи!Все ме тегли и мен към манджи сослии,макар да се въздържам от топене ( пуста суета ) .С двата помощника в кухнята работата ти съвсем е песен!
    С пожелание за усмихнат септември,целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти , мила Роси :) хубав септември и на теб да е!
      Явно оня горе мисли за мен да не топя, затова на воденичките съм изгубила соса :)

      Изтриване
  3. Да знаеш, че непрестанно препращам една приятелка тук при теб. Има страшна дилема кой уред да си купи - Крокпота или Панасоник кукъра. Казвам и, " върви при Пепи да видиш какви ги е завъртяла и решавай". Ти си верният човек!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да си купи и двата :) Това са коренно различни уреди и зависи какъв и трябва. Крок пота готви, докато я няма - навън е, на работа и като се прибира - яденето, заложено от сутринта е готово. Или сутринта залага, на обяд е готово. Или пък нощем, за да събере кутии за обяд.
      Мултикукъра е за след работа :) Трябва да се ориентира кое от двете и е приоритетно :)

      Изтриване
  4. Хаха, познай, Пепчо, какво вечеряхме:)? Воденичики с гъбки и лук;) Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. разбира се, че е вкусно :) как те подсетих за тази простичка манджа, а :)

      Изтриване
    2. За което отново благодаря! Мислех да се разходя по вашия край този уикенд, но това време обърка всичко. Хубав уикенд, пък макар и мокър!

      Изтриване
    3. оо и тук беше жесток дъжд тия дни! Не съм виждала такъв порой и толкова продължително да вали.
      Хубава нова седмица на теб, Мъхче!

      Изтриване
  5. Хубаво е, че си дала рецептата и как се прави по обикновения начин на котлона. С пилешкото ще си го направя в началото на следващата седмица - обезателно. Много ми хареса.
    Продуктите са налице, само биричка ще взема.
    Мерси, Пепи за идеята :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с пилешкото става най-бързо :) Ако питаш моите - и най-вкусно е с него :) Ще чакам да споделиш как е :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...