8 август 2016 г.

Гръцка мусака

       Пак е ред за мусака.   Докато бяхме в съседна Гърция на море, едната дама ме попита  дали ще сготвя нещо от гръцката кухня, когато се приберем. "Не" - казах, чудейки се какво пък толкова гръцко да сготвя, като сме били там 5 дни и освен, че се прибрах с разни риби, октоподи и гадинки (които днес стигнаха дневен ред за вечеря), нищо освен салати, пържени риби и калмари не опитах в местните кръчми. 
      Преди десетина дни  обрах първите патладжани от градината и се сетих, че тази година не съм правила любимата на мен мусака с патладжани по Ели. Но за да примамя и младежите да я хапват, реших да включа картофите, щипка канела (която слава богу не усетиха), та да заприлича на истинска гръцка мусака. Рядко се изненадвам, ако харесат нещо ново младите ни човеци, но този път бях мнооооого изненадана. Дори по-малката девойка се вкисна на втория ден, като разбра, че не останало още едно парче за нея. Ама тя тавата толкова събира :) две за мен и по едно на всички останали. А вчера, на поредната направена тава и големите деца неколкократно заявиха, че повече харесват тази мусака, отколкото добре познатата им мусака с картофи, изхранила студента Н. в продължение на 5 години.   
      И така :) блогът се сдобива с рецепта за гръцка мусака,  пък аз я записвам така, както я направих, хем да я има за младежите, които съвсем скоро ще се отделят, хем да предизвика някой желаещ да я приготви :) 


      Горната снимка е от "първата партида". С пухкава заливкаа. Втората не е толкова пухкава, но въпреки по-големия размер тава сложих същото количество заливка - харесвам заливките, но не и когато са 1 пръст дебели.  А количествата за нея човек винаги може да си увеличи и направи по вкус.  Т.е. правите си сос бешамел и наливате колкото искате на мусаката. Може и да остане :) 
      Принципно гръцката мусака се прави дълго. Цял ден, според девойките от форума на мамата, живеещи в Гърция. Ястие за сводобни хора да го готвят.  Патладжанът трябва да бъде изпържен.  Тиквичките трябва да бъдат изпържени. Т.е. всички зеленчуци - изпържени на кръгчета и тогава съединени в мусака. Първият път така я правих  - с изпържени кръгчета патладжан. Втория път обаче реших, че ще спестя пърженето и мога да кажа, че няма особена разлика във вкуса :) . Има. Мъниииииичка, но май само аз си я усетих. Като се започне от изкисването на патладжаните, наистина ще отнеме 3 часа време, но както често пиша аз си помагам от предната вечер с готвенето - във вид на някакви заготовки, нещо да си помогна. Така и с патладжана - посолих, отцедих, запекох ги. И прибрах в кутии за следващия ден, когато трябваше да готвя мусаката.  И да - аз тиквички не сложих, защото не са ми любим зеленчук, но ако искате да си сготвите истинска гръцка мусака - не ги пропускайте. 
     Другата забележка :) която всеки път си отправям, когато пека мусака и лазаня - да го правя в по-висока тава. Или по-голяма поне. Не би. Всеки път ползвам едни и същи (сигурно имам някои изключения). И всеки път пълня давата почти до горе и ми кипи. Едни хитринки обаче ме спасяват от търкане на фурната в последните месеци - под решетката с тавата, в която готвя, слагам тавата на фурната с 2-3 чаши вода.  Или лист алуминиево фолио под тавата. Нека да кипи в нея колкото си иска girl_hahagirl_haha


Продукти за 8 порции:

~1  кг патладжани
3 средни картофа - около 600 г 
~800 г смляно месо (2/3 телешко и 1/3 свинско)
~70-80 мл зехтин
3 средни домата - около 800г 
3-4 скилидки чесън 
1 глава лук 
щипка канела - голяма, или малка - на вкус Smile 
1 ч.л. захар за доматите 
1 зърно карамфил 
сол, черен пипер, голяма щипка риган  
10-на стръка магданоз
~ 80 мл бяло вино 
 
За бешамеловия сос:

500 мл   прясно мляко
50г масло 

3 яйца
2 с.л.  с връх  брашно
сол, маааалка щипка индийско орехче Smile с два пръста 

~100г кефалотири, или друго подобно сирене (няколко пъти вече пиша, че съм си намерила тук магазин, в който продават сирене кефалотири) 


Приготвяне:
* Патладжанът се измива и нарязва на кръгчета/филийки - както ви харесва. При мен имаше нарязан и по двата начина. 
* Посолява се и се оставя се "изпотява" за около час - да се отдели горчивия сок, който пуска. Може да залее и със солена вода (май по-често така правя, по-бързо излиза горчилката) 
* След това време се отцеждат, подсушават с мека кърпа (или кухненска хартия) и: или се изпържват почти до готовност в мазнината, или се нареждат в тава (на хартия за печене),  поръсват със струйка зехтин и пекат в загрята фурна на 200* за около 15 мин. Ако патладжаните се пържат - това е количеството мазнина, която трябва за цялата тава с мусака :) - след това в плънката не се слага друга мазнина. Ако се пекат във фурната - с една част се поръсват патладжаните за печене, а другата се прибавя при задушаване на плънката. 
* Картофите се белят и сваряват  в подсолена вода. Отцеждат се. 
* Доматите се белят и настъргват.  Отделят се 4-5 лъжици от тях. 
* В тенджера се запържва ситно нарязания лук и чесън за минутка. 
* Прибавя се каймата  и 3-4 лъжици от настърганите домати.
* Докато се задушава, смляното месо се и раздробява, да стане на трохи. Задушава се, докато се изпари течността - така месото вече си е променило цвета.
* Прибавя се виното,  останалите подправки,  останалите домати и оставя да къкри, докато течността почти се изпари - плънката да бъде с консистенция на каша. 
* Тук е момента да се прибави и нарязания магданоз, разбърка и да се сглоби мусаката за печене. 
* На дъното на тавата за печене (да напомня, избирайте по-дълбока :)) се разпределят отделените 4-5 лъжици настъргани домати. 
* Върху тях се разпределят 1/2 от патладжаните. 
* Следва пласт  плънка, ред нарязани на кръгчета картофи, отново плънка и останалата половина от патладжани.
* Най-отгоре се  покрива с отделени 4-5 лъжици от плънката.
* Пече се в загрята на 160* фурна - от момента, в който се види, че вътре в тавата ястието е завряло - 30 мин. 
* През това време се приготвя бешамеловия сос: 
* Маслото се разтопява в тенджера/касерола, тиган.
* Брашното се запържва до златисто в него. 
* Прибавят се - на тънка струя -  разбитите яйца с прясно мляко. 
* Бърка се непрекъснато, докато се сгъсти. Прибавя се настърганото сирене кефалотири, щипката индийско орехче и посолява.
* Тавата се изважда от фурната (след като са изминали 30 мин. от печенето) и мусаката залива със соса. 
* Връща се във фурната да се пече - още около 15 мин, или до зачервяване на коричката. 
* Преди  да се нареже и сервира се охлажда около 30 мин.
* Всяка порция се поръсва обилно с магданоз. Ама по желание 
girl_haha



11 коментара:

  1. Забравили сте да включите яйцата в продуктите за бешамеловата заливка и не се разбира колко яйца.

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо си викам: я, Пепчо е събрала сега оригинални впечатления, ще споделя- и ти го направи. обичам гръцка мусака, но децата не. не знам къде е проблема, ама на мен можеш спокойно да серивраш ;))
    Поздрав, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай си чинийката да слагам :) Моиет аказаха да им готвя всяка седмица, та идната пак ще има.
      Може би заради патладжаните, Мъхче. Пробвай да ги изкиснеш много и смесиш с тиквички, ако обичат повече този зеленчук. Пък има и друго - чакай ги да пораснат, като моите, да видиш как ще проядат повече неща.

      Изтриване
  3. Страхотна мусака.Сготвих я и обрах точките.Благодаря,поредната вкусна рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Много се радвам, че сте харесали така приготвена :)

      Изтриване
  4. Да бе, верно ли някой успя да те изнуди да идеш доброволно на море:))
    И то - посред лято, и то в Гърция - дето е още по-жега по това време?
    Иначе гръцка мусака и аз обичам, но там предпочитам да хапвам рибка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, Веси. Съвсем доброволно. Средата на юли, добре, че не беше такава жега.
      Ама с хубава компания навсякъде е хубаво, нали знаеш :)

      Изтриване
  5. Не че искам да ви променя мнението, но е точно така рецептата за гръцка мусака. Картофите се пържат най-важното. В бешамела не се слагат яйца, използва се пръчка канела не на прах. Над каймата също се слага кашкавал. Има и други подправки в каймата. Това са основните разлики също така и в някои райони слагат и тиквички

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е :) няма да се промени, освен добавката от кашкавал (явно където съм я хапвала в Гърция все е била спестена)
      Зеленуците всеки може да ги направи както си иска - достатъчно пържено хапваме и гледам кое-що-когато да не го пържа. Тук и патладжаните запичам (и за зимата така си прибирам запечени на ленти - снощи с готови от фризера правих) и картофите варени.
      Подправките оставям по избор също - харесвам разнообразието, но не и голямото количество в манджите. Вече 2 години ползвам (явно икономично) бурканче подправка, която си донесох от там за мусака - освен риган, карамфил, канела и бахар има поне още 4-5 вида тревички, които не разпознавам. Определено повече ми харесва, отколкото с риган, карамфили канела само. Но няма как да ги опиша :)
      Поздрави!

      Изтриване
    2. ПП: Ще бъда благодарна, ако споделите кои са останалите подправки.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...