2 май 2010 г.

Курбан-чорба

Курбана е една от чорбите, манджите де, за които всяко село или паланка си има свой собствен начин. На едно място е със зеленчуци -картофи, моркови, на друго е с червен пипер; някъде с дреболиите на добичето, другаде това е табу; в някои краища пък е застроен с мляко и яйце, в други - бистър; а форумската ми приятелка Мивис-Мими пък показа от техния край такъв вариант - с ориз и лапад.
И всеки си харесва своето, което е най-важното в случая.

Този по-долу е курбана, който се прави в нашите краища - разликата е, че около Чирпан не слагат карантията, докато в моя край- около  Орлов дол се прави задължително с тях - предварително почистени, измити и нарязани на дребно. Там е грешно да направиш агне на курбан-чорба  - трябва да е овца или шиле поне, със значително количество лой по него. Вече и там поизцепват лойта, но в никакъв случай не трябва да е "постен".
Другото интересно, което ми прави впечатление е, че някъде го ядат с вилица, не като при нас - с лъжица. Явно хората с вилиците са по-хитри, защото няма как да изсърбаш чорбата от курбана с вилицата.
Приключвам с монолога, ето курбан-чорбата  wink1


Продукти:
1.5 кг шилешко месо (най-добре е с него - нито е постно, нито е мазно, но става и с овче, или както е в този случай - младо агнешко)
300 г карантия *** - предварително почистена и сварена, ситно нарязана
1 глава лук
1-2 с.л олио
сол на вкус
10-15 зърна черен пипер

Приготвяне:
* Месото се нарязва на неголеми парчета. Ако е овче се почиства добре от лойта и ципите.
* Поставя се в тенджера заедно с олиото и запържва за малко, колкото да се запечата.
* Прибавя се цялата глава лук, около 2л. вода
* Оставя се да заври, като до момента на завирането се отпенва (с цедка или решетъчна лъжица) непрекъснато - не трябва да останат плуващи парцалчета в чорбата.
* Когато заври, степента на котлона се намалява и се прибавя солта и зърната черен пипер.
* Ако е агнешко месото 1ч. е достатъчен да се свари месото; ако е шилешко или овче - времето за варене се увеличава, като се пробва кога е омекнало.
* Прибавят се агнешките дреболии***
* Изважда се главата лук.

* Курбана се сервира горещ с люта чушка, чесън и оцет wink1 - по отделно. 


***Аз и девойката го обичаме с карантията. Мъжката половина - в никакъв случай smile1. Затова на онзи етап разделям чорбата на две и ................. на всекиго според вкуса   smile1smile1

5 коментара:

  1. Постът ще бъде публикуван и в "Прочети това" след 3 дни, Пепи!

    Поздрави и пожелания за здрава, спорна и вкусна майска седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дими :)

    Хубава и вкусна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам курбан! Аз съм от тия, дето са научени да го ядат с вилица, с много селски хляб в добавка и най-вече с чесън. Ох, огладнях!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, ако можех виртуално да изсърбам една чинийка...! Много обичам курбан, но в моя град се прави с леки добавки- някой път може да пусна и този вариант!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Картин, то сега и "селския хляб" е градски, а да имаше домашен......

    МарИ, весели празници и на теб!
    Давай твоя вариант де!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...