19 април 2011 г.

Карамелизиран чесън

Мда, карамелизиран чесън  smile1  щом обичаме  карамелизиран лук,  защо да не опитаме и карамелизиран чесън. Видях го точно навреме - преди деня "неделя" - ден за седмичното готвене :)  в този блог, прибавен към домашно печен хляб. Какво слюноотделяне може да получи човек...... ама и хляба е с една такава коричка...... Е, аз хляб не меся, но защо да не го включа към някоя мръвка, примерно Roll Eyes
Примерната доза, която аз направих е: 
3 глави чесън, 
2 с.л. зехтин/олио
3 с.л. балсамов оцет
щипка сол
1 ч.л. захар 
мащерка 

Най-дългото от приготвянето е беленето на чесъна. Има една хитринка, която използвам при лука и чесъна, когато с сетя - разчупвам на скилидки и заливам с вряла вода. Две минути престой и след това люспата се отделя много лесно от скилидката (или главата лук) 

* Обелените скилидки чесън се поставят във вряща вода за 1 мин. (водата продължава да ври, така излиза неприятната му миризма) 
* Излива се водата и веднага заливат със ледено студена  (или хладка, с няколко кубчета лед)
* Отцеждат се добре на кухненска хартия.
* В съд с дебело дъно се загрява зехтина и прибавят скилидките чесън (така, че да бъдат само на един ред) 
* Запържват се за 2-3 мин. - докато леко си сменят цвета,  сипва се балсамовия оцет и оставя да къкри, докато той се изпари - около 2-3 мин. 
* Прибавя се щипката сол, двете захар, щипка магия  smile1 разбърква, докато те се разтопят, поръсва с подправката и прехвърля в чиния. 

* Едната част  ползвах към едно  задушено месо - прибавих го накрая.  Другата част си го хапнах така :)))   Вкусно!

14 коментара:

  1. Оохо! Това ще се пробва! Тази рецепта придава ново измрение на отношението ми към чесъна :)Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  2. Оообичам чесън, а твоя е толкова изкусителен :)
    Благодаря, Пеп за хубавата рецепта
    и както съм гладна с малко хляб...
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Добре, Кате :)
    Дани, ако е и топъл хляба.....
    Габи, радвам се, че ти допада предложението :)
    Хубава вечер, дами!

    ОтговорИзтриване
  4. Ух, че вкусно изглежда! Точно преди вечеря, направо ми запърха стомаха:)
    Благодаря за хубавата рецепта!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересно предложение.
    Обичам всичко карамелизирано и карамелено.
    Тази рецепта задължително ще се изпробва.
    Дали и моята магия ще свърши работа?! :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Божествен, сигурна съм, че ще стане хит вкъщи! Благодаря ти за споделената рецепта, Пепи! Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  7. Станислава, Мария, ще чакам отзиви :) А без щипка магия накъде :)
    Еви, ти обичаш да месиш, можеш да пробва предложението от оригинала и споделиш как е :)
    Sweetness, моля :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи,
    Тази рецепта е чудна!
    Напоследък нямаш стигане, аз още не съм пробвала едните, ти вече с другите изкушения идваш :)
    Благодаря за рецептата.
    Хубави пролетни дни и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Луд умора няма, нали Лети :))
    Ама като гледам по кое време на нощта пишем и двете :)))
    Прегръдка и за теб и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  10. Eй, к'во е туй чудо, бре :))
    Много, много ми 'аресва :))

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, пробвай, ще ти *ареса :)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей!
    Страхотен блог! Днеска го открих и не мога да спра даго чета.
    Искам само да споделя една техника за скорострелно белене на чесън, може би я занеш. но все пак да споделя.
    http://www.youtube.com/watch?v=0d3oc24fD-c

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...