Мда, карамелизиран чесън щом обичаме карамелизиран лук, защо да не опитаме и карамелизиран чесън. Видях го точно навреме - преди деня "неделя" - ден за седмичното готвене :) в този блог, прибавен към домашно печен хляб. Какво слюноотделяне може да получи човек...... ама и хляба е с една такава коричка...... Е, аз хляб не меся, но защо да не го включа към някоя мръвка, примерно
Примерната доза, която аз направих е:
3 глави чесън,
2 с.л. зехтин/олио
3 с.л. балсамов оцет
щипка сол
1 ч.л. захар
мащерка
Най-дългото от приготвянето е беленето на чесъна. Има една хитринка, която използвам при лука и чесъна, когато с сетя - разчупвам на скилидки и заливам с вряла вода. Две минути престой и след това люспата се отделя много лесно от скилидката (или главата лук)
* Обелените скилидки чесън се поставят във вряща вода за 1 мин. (водата продължава да ври, така излиза неприятната му миризма)
* Излива се водата и веднага заливат със ледено студена (или хладка, с няколко кубчета лед)
* Отцеждат се добре на кухненска хартия.
* В съд с дебело дъно се загрява зехтина и прибавят скилидките чесън (така, че да бъдат само на един ред)
* Запържват се за 2-3 мин. - докато леко си сменят цвета, сипва се балсамовия оцет и оставя да къкри, докато той се изпари - около 2-3 мин.
* Прибавя се щипката сол, двете захар, щипка магия разбърква, докато те се разтопят, поръсва с подправката и прехвърля в чиния.
Оохо! Това ще се пробва! Тази рецепта придава ново измрение на отношението ми към чесъна :)Страхотно!
ОтговорИзтриванеОообичам чесън, а твоя е толкова изкусителен :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Пеп за хубавата рецепта
и както съм гладна с малко хляб...
Поздрави и хубава вечер!
Ще го хапнем :))
ОтговорИзтриванеДобре, Кате :)
ОтговорИзтриванеДани, ако е и топъл хляба.....
Габи, радвам се, че ти допада предложението :)
Хубава вечер, дами!
Ух, че вкусно изглежда! Точно преди вечеря, направо ми запърха стомаха:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта!:)
Много интересно предложение.
ОтговорИзтриванеОбичам всичко карамелизирано и карамелено.
Тази рецепта задължително ще се изпробва.
Дали и моята магия ще свърши работа?! :)))
Божествен, сигурна съм, че ще стане хит вкъщи! Благодаря ти за споделената рецепта, Пепи! Прегръдки
ОтговорИзтриванеЩе пробвам.
ОтговорИзтриванеСтанислава, Мария, ще чакам отзиви :) А без щипка магия накъде :)
ОтговорИзтриванеЕви, ти обичаш да месиш, можеш да пробва предложението от оригинала и споделиш как е :)
Sweetness, моля :)))
Пепи,
ОтговорИзтриванеТази рецепта е чудна!
Напоследък нямаш стигане, аз още не съм пробвала едните, ти вече с другите изкушения идваш :)
Благодаря за рецептата.
Хубави пролетни дни и прегръдка!
Луд умора няма, нали Лети :))
ОтговорИзтриванеАма като гледам по кое време на нощта пишем и двете :)))
Прегръдка и за теб и лека нощ!
Eй, к'во е туй чудо, бре :))
ОтговорИзтриванеМного, много ми 'аресва :))
Инче, пробвай, ще ти *ареса :)
ОтговорИзтриванеЗдравей!
ОтговорИзтриванеСтрахотен блог! Днеска го открих и не мога да спра даго чета.
Искам само да споделя една техника за скорострелно белене на чесън, може би я занеш. но все пак да споделя.
http://www.youtube.com/watch?v=0d3oc24fD-c