Или нещо като нашите мързеливки, соленки, аламинутки.... бързи тестени малки хлебчета, сладки или солени, изрязани в различни форми - кръгли, квадратни, триъгълни.... Но с ирландското име "скони" Които не само за приготвянето са аламинут-ки, ами и за унищожаването им. Топли-топли, с парченце масло по средата.
А това е и първата ни среща с левурдата ( мечи лук) - много актуален тази пролет. И тъй като преплитат наименованията Мечи лук, Левурда, Див чесън, ще уточня, че Мечи лук и Левурда е едно и също растение - ето тук при Дими може а видите цяла поляна от него . А Див чесън/Сибирски лук (Шнитлаух) - ето тук на сайта при Юлка. Едната партида мечи лук получих в колет, а друга - от половинът :) в същия ден; оказа се, че в близко тук градче (родно на колега) тази подправка (и билка) е много разпространена. По-нежните листа опитахме веднага на салата, а част от другите - на тези соленки.
Тук можеше да бъде и ситно нарязани листата, но предпочетох да смеля (не съвсем ситно) в блендер, за да може да се извлече по-добре аромата им - не толкова наситен, като на чесъна и на зелено. А и парченцата от дръжките станаха по-фини.
Продукти:
3 яйца (от сводобно ходещи кокошки
30 гр. масло и 20 л олио
връзка мечи лук/левурда - около 150 гр.
връзка магданоз
125 гр. крема сирене
100 гр. овче (или краве) твърдо сирене
50гр. кашкавал
60 мл прясно мляко
1 пак. (10гр) бакпулвер
5 гр. сода за хляб
320-340 гр. брашно ( зависи от големината на яйцата, плюс още малко за точенето)
щипка-две сол (зависи колко е солено сиренето)
семена за поръсване - направила съм си микс от смлени тиквени семки, ленено семе, сусам и мак
Приготвяне:
* Мечият лук и магданоза се поставят в блендер/пасатор и мелят за кратко.
* Крема-сиренето се намачква с вилица, прибавят се мекото масло, настърганите кашкавал и сирене, двете цели яйца и единия белтък (третия жълтък остава за мазане). Сместа се разбърква се добре.
* Прибавят се олиото и прясното мляко; разбърква се.
* Брашното се пресява заедно със содата, бакпулвера и солта и се прибавят към сместа на 2-3 пъти.
* След като го поеме сместа оформя на топка и прехвърля на плот, поръсен с брашно. Отгоре също поръсва съвсем леко с брашно. Тестото е меко, лепкаво.
* Точи се кора, дебела ок. 1 см. Изрязват се форми с неголям ринг и готовите кръгчета се прехвърлят на застлана с хартия за печене тава, оставяйки по 2 см. разстояние между тях. Останалото тесто отново се оформя на топка, разточва и изрязват следващите кръгчета от него. (вместо да се изрязва по-лесно и по-чисто е да се нарежат на форми с нож за тесто)
* Отделения жълтък се смесва с лъжица прясно мляко и лъжица олио.
* С четка се намазват приготвените за печене скони; поръсват се със семената.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 180* - около 20 мин. (до леко покафеняване)
***Излизат около 50/60 бр. с d ~ 4 см.
***Разчупени още топли, с парченце масло по средата са много вкусни
***Разчупени още топли, с парченце масло по средата са много вкусни
***А студени са много подходящи за чаша бира
Пепи, много вкусни изглеждат!!! Искам да ги пробвам :) ако може "веднага" :))!! Но с обикновен лук :) нали пак ще станат, че не знам къде да търся ;) мечи??
ОтговорИзтриванеМина, този лук мирише на чесън :) Не знам дали ще стане. Ако сложиш пък зелен чесън - неговите листа са по-груби.
ОтговорИзтриванеНа мен Юлка ми прати в колет от София, там от зеленчуков магазин е купила. Ако искаш, пиши на мейла да ти кажа адреса му.
Супер хрупкави изглеждат! Ще ги опитам...след диетата:)
ОтговорИзтриванеПеп, страшно вкусни ми изглеждат :)
ОтговорИзтриванеИ аз като Мина, нямам мечи лук!
Напълних си очите от снимките :)
Поздрави !
Грабвам си веднага един, добре де, два. Великолепни са, Пепи! Прегръдки
ОтговорИзтриванеЕхх, Пепи :) Наумила съм и аз едни скони, пък ще видим. Левурдата много ми допада, аз си замразявам, нарязана на ситно, става според мен :)
ОтговорИзтриванеБрех, с тези наименования взех да се обърквам :)
ОтговорИзтриванеСкони-тата много ги харесвам, сигурна съм, че и по твоята рецепта са страшно вкусни!
Ммм...не бих отказала и аз ...поне едничко.Чудесни са...свежи и приканващи!
ОтговорИзтриванеХубави пролетни дни!
Ей сега скокнах от карамелизирания чесън на сконите. Отново чудна рецепта!
ОтговорИзтриванеМного обичам скони и съм пробвала в различни варианти, но с мечи лук не съм. Много са примамливи!
Много слънчево настроение и втора прегръдка :)
Траяна, направи ги царевични :)
ОтговорИзтриванеДани, в Пикадили казват, че има. И по пазарите. Е, не и на нашия.
Прегръдка и за теб, Евка!
Зори, тъкмо се чудех как да замразя останалата, благодаря за идеята!
Диди, и ароматни са :))
Нанита, благодаря ти!
Хей Лети, пак здравей :) Ще ти хареса тази подправка, убедена съм, само виж къде ще си намериш :)
Лека нощ, мили дами и хубави празнични дни!
Пепи,
ОтговорИзтриванес удоволствие разгледах рецептите за карамелизирания чесън и тези скони.
Харесват ми - много апетитно изглеждат.
Светли, щастливи и благословени Великденски празници, Диана
Благодаря, Дианка :)
ОтговорИзтриванеХубаби празнични дни и на теб!
Хубави празнични дни, Пепи!
ОтговорИзтриванеП.П. Много примамливи скони, ще трябва да го пробвам и аз това чудо :)
Здравейте Пепи,
ОтговорИзтриванеТака се казва и сестра ми, но тя за разлика от мен по-малко обича да се цапа в кухнята. ;-)
Без да съм и предполагала преди време и аз експериментирах с тази трева, която аз познавам като див чесън. Резултата наистина беше впечатляващ и на всички много се хареса. Скоро може и да реша да кача и снимки в интернет. Сега тук откривам нещо ново и интересно, което със сигурност ще опитам следващата пролет.
Благодаря за Идеята!
Поздрави, Мими
Здравей, Мими, приятно ми е :) И благодаря :)
ИзтриванеЩе се радвам да покажеш твоите предложение с мечи лук (да, див чесън му е едно от имената)
Поздрави и на теб!