16 февруари 2015 г.

Пилешка пържола на тиган и царевица с пармезан


      И до рима я докарах пържолата newsm03

      Като една  работеща жена с дефицит на време отдавна се каня да отделя в блога категория "Бързи ястия" и сега приятелче ме подсети, та ето.   Нищо, че от следващата седмица ще имам достатъчно време за всякакви глупости целодневно.  Тогава ще прегледам и останалите и ще ги споделя в тази категория.
     До сега винаги съм работила  през деня - къде до по-рано, къде до по-късно (в последните години) и съм си избрала начин да си помагам - или от предната вечер сваря /мариновам месо,  или подготвя зеленчуците, сваря сутринта, обеля което може.... а в последните години упорито ползвам и бавноготвещите тенджери Крок-пот с които стига да имам идея какво ще ядем - вечерята се готви, докато съм на работа. Но има и моменти, когато нито идея, нито материали съм подготвила от сутринта, или предната вечер и тогава идват на ред някои аламинути като гювечета (обери хладилник), запеканки (със същото име), нещо на скара, нещо на тиган, или яйца. Неща, които са готови, докато стане салатата. Е, милото не е фен  на пърженето на тиган, затова  гледам повечето да минават "на сух тиган", макар скоро да четох,  че печенето на сух тефлонов тиган било вредно, защото тогава тефлонът изпущал не-знам-си-какво. За успокоение, моите в последните години не са тефлонови.  
 

В началото на месеца получих покана да се включа в блог предизвикателството „Прегърни вкуса” на Bonduelle и Kikkoman.  Разбира се, че ще се включа, за да прегърна двата вкуса :) Кикоманските продукти ги познаваме отдавна.  А когато ми се наложи да ползвам замразени зеленчуци, или консерва  се доверявам на две фирми - Бондюел и Белс (тия са нашенски тук). В повечето случаи си купувам от всичките видове зеленчуци по пазара и  както си правя универсалната подправка, така си правя и замразени зеленчуци.
      И тъй като в тези дни пак се озовах без ясна идея за вечерта, на прибиране от работа купих пилешките пържоли и набързо  прегърнах вкуса :) с пилешка пържола на тиган (маринована както винаги в соев сос) и бърза гарнитура от грах, царевица и масло с пармезан. 

Време за приготвяне - 30 мин. от отварянето на пакета с пържолите до сервирането (дори фотосесията влезе в това време) 



Продукти: 
4 бр. пилешки пържоли (тези са от бут, предпочитам ги, че са по-сочни от филето, пък и с кожа :))) 
7-8 с.л. соев сос 
щипка сол и 2-3 риган/мащерка по желание
~ 800 г грах и царевица (в този случай са консерва, но друг път ползвам и замразени) 
2 с.л. масло 
парче пармезан (или кашкавал, но с пармезан определено е за предпочитане) 



Приготвяне: 
* Пържолите се почистват и подсушават (с кухненска хартия) 
* От двете страни им се правят нарези на квадрати, дълбоки, но не да разкъсват месото.
* Посоляват се съвсеееем леко, поръсва се соевия сос   и подправят.
* Сега тези пържоли се разтриват с двете  ръце :) ама хубаво, да се втрие соса и подправките добре в месото.
* Поставят  се в тиган с кожата надолу  - по възможност по-голям, за да събере и четирите пържоли, включва се котлона и тигана затваря с капак. Ако е много голям и си няма капак - ползваме дъното на тава, или голяма чиния, която да го затвори. 
        Необходими са по 7-8  минути от двете страни - докато се пържат, се и задушават, а тези пържоли са крехки. От бройлери. 
* Изваждат се приготвените чинии за сервиране. 
        Тук в тигана виждаме  едни зачервени остатъци от пърженето, които е грехота да  изхвърляме :) и няма да деглазираме тигана (както казват майсторите), а ще сложим маслото вътре. След това царевицата и граха.  Разбъркваме. 
* Запържваме ги, докато останат на мазнина - 4-5 мин.,, разпределяме готовата гарнитура по чиниите и поръсваме обилно с пармезан. На мен лично ми харесва фино настърган, но някои хора го предпочита да се усеща. 


Ако  пържолите се приготвят в по-малък тиган, или са повече бройки - след всяко изваждане на пържолите тигана се избърсва с кухненска хартия до сухо, за да не загарят следващите пържоли. 


А ако искате да избегнете пърженето - долу  горе бързо се приготвят и на фурна - докато приготвите пържоли, загрявате фурната на мах.
Застилате тава с хартия за печене и нареждате пържолите на нея.
Печете ги по средата на фурната за около 30 мин. Тези долу имат и червен пипер като подправка. Харесва ми на пилешко :)

22 коментара:

  1. Ами супер, обаче идвам от блога на Ивана. Видя ли я какви ги я завъртяла по Пепи? Просто трябваше да се отбия при теб и да кажа още едно Браво! Страшни сте и двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хеххе да, ама Ивана щастливка, че си купува от магазина готови оскубани. НЕ че няма да купя от МЕтор, ама ще ми се смеят :)))

      Изтриване
  2. И на мен ми харесва червения пипер на пилешко. А лютия червен пипер - май на всичко. ;)
    Пепи, Пепи, смайваш ме, да знаеш... Каква домакиня си ти, дано един ден и аз имам поне трохичка от сръчността ти! Или сигурно неволята ще си каже думата. ;) Наистина много ти се радвам!
    Прегръдки от мен, а за порцийката - ами, чудна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще имаш, Гери, че и повече :) при теб от сега го има :)
      Поздрави на теб и приятна почивка сега, след сесията :)

      Изтриване
  3. Страхотни пържоли. Пека ги на грил тиган леко намаслени, а цървеното пиперче си е задължително
    Изненадан съм, че едни обикновени пържоли могат да се поднесат толмова апетитно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз понякога пека на грил тигана, но много пръска наоколо :) и тъй като се налага аз да чистя, го избягвам, ако може :)

      Изтриване
  4. Много вкусно и примамливо ястие, Пепи! Да оплакна око рано, рано сутринта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И предвиди едни такива за някоя вечеря, Даре :)

      Изтриване
  5. След тази рима как да не му се дотанцува на човек:)? Този танц, Пепи, няма да го пропусна:))) Чудесна си и рецептата също! Прекрасен вторник, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понасяй се в танца, Кате :)))
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  6. Невероятна, ненадмината си в приготвянето на месо, Пепи! Дори и набързо си успяла да я приготвиш по възможно най-добрия начин за да изкушиш всеки гладник. Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Еви! Пилешката пържола у нас винаги е на почит :) особено със запечена коричка.
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  7. Леле, Пепи! Ще ги сънувам тия пържоли, пък мога ди ги опердаша и без гарнитура:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Траянка, какво е някаква си гарнитура при пържола :)

      Изтриване
  8. Страхотен тен имат пържолите,Пепи!Отдавна не съм правила от бут,а са любими на ММ,благодаря за чудесната рецепта !Гарнитурата за нас ,ще е основно за младша,много тачим и двете консерви на Бондюел.И стъргано сирене имам,работата е ясна,ще дефилират с чаша розе още в четвъртък,пу,пу!
    Успех в предизвикателството и хубав ден,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди години филето беше предпочитана пържола в къщи, но тези ги поизместиха :) Удоволствието е пълно, ако е от домашен бройлер пържолата, но пълно щастие няма :) задоволявам се с купени вече.
      Наздраве от мен :)

      Изтриване
  9. Не ти е първата рима, няма да е последната и си е тъкмо на място!
    Изкушаваш и с пържолката, и с гарнитурата!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно не е, Ина :) Ама ме хваща музата някой път :)
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  10. Какво съвпадение, и аз правих пилешки пържоли, но в халогенната, само мариновани...
    Харесаха ми и тези:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а за гарнитурата нищо не каза този път, Веси :) ПАк ли ми я оставяш?

      Изтриване
  11. Едно съм разбрала- сервираш ли мръвка, първо погледни при пепчо;) И аз съм от работещите и бързо готвещи домакини, така че пак благодаря за разнообразието;)Поздрва, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря за доверието, Мъхче :))))
      Дори да не работи човек, пак не винаги му се виси с часове около котлона :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...