4 октомври 2016 г.

Баба Гануш


      Баба Гануш е ястие, типично за арабската кухня и Близкия изток, което много наподобява  добре познатото ни кьопполу   (а още повече  този пастет от патладжани с майонеза ). Различното и интересния вкус идва от сусамовия тахан и аромата на кимион. И малко лимонова свежест :)
      Може да бъде сервирано като предястие, като разядка или пък на препечени филии. Баба Гануш е чудесна идея за всички, които обичат патладжан, както и още една идея за използване на сусамов тахан, ако ви е останал отворен буркан  :) какъвто е случаят у нас този път. И таханови бисквитки не искат; мен ако питате бих си го смесила с мед и закусвала сутрин на бисквити, или препечена филия. Но се държа на положение, да не си развалям килограмите :))) 
     Обикновено го правя в късните нощни часове (както сега го пиша в тях) и не стига до снимка, но днес, в почивния ден се сетих по обяд да го счукам, за да има време до вечеря да се охлади. Сега все още има патладжани и за да си го направите, може да изпечете в момента, а може и да направите с предварително изпечен, посолен и отцеден патладжан - съхраняван в хладилника, фризера, или стерилизиран в буркани. Предварителното му печене свежда времето за направа до 5-6 минути.  Патладжани има целогодишно, но сега, през сезона им месото му е значително по-вкусно. 

Дадените мерки за продуктите съвсем не са задължителни за спазване - бъркате, прибавяте, опитвате и ако нещо липсва  :) слагате лъжичка от него. А после пак опитвате :)) 

Продукти:
2 големи патладжана – до килограм
3 с.л. сусамов тахан
3-4 с.л. зехтин
3-4 скилидки чесън
сок от половин лимон
1 кафяна лъжица кимион  и сол на вкус
магданоз


 Приготвяне:
Патладжаните се изпичат, обелват, отцеждат.  
* В  голяма, дълбока купа се счукват скилидките чесън, а след тях и патладжана. Може да ги смелите в блендер, но  внимавайте да не стане много фино смляно - според мен е по-вкусно когато се усещат дребните парченца патладжан. Ама това е лично виждане :) 
* Посолява се на вкус, прибавя се зехтина, лимоновия сок и сусамовия тахан.
* Обърква се много  добре и сервира – поръсен с още малко зехтин и по желание - с нарязан магданоз.
* Преди поднасяне се охлажда. 
* Съхранява се в хладилника до 4-5 дни. 





3 коментара:

  1. Чудесна, много вкусна и интересна разядка.Подходящо мезе и разнообразяващо менюто предястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна серия нови предложения, Пепи и поздравления -
    медено-орехово запечено сирене, уханни кифлички, а сега и тази вкусотия -
    любими продукти, чудесни рецепти и неустоимо представяне ... Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...