27 май 2018 г.

Пържени тиквички


       Указание за приготвяне на пържени тиквички. Сега им е сезонът :) нищо, че целогодишно ги има по магазините. Пържени хрупкави тиквички. Няма падащо брашно по дъното на тигана; няма пиене на 1л. мазнина :) 
       Почивният ден не е много почивен, когато пържиш тиквички. Но ако им хванеш цаката, не е чак такова наказание  а пържените са си пържени, нищо общо с печените, наредени във фурната, колкото и за някои хора да е същото, като пържени, или печените на скара. И не са същите, както във фритюрник. Който уред е пенсиониран у нас. Също така добри са и "пържените" във въздушния фритюрник (Airfryer ), но не всеки има такъв уред. 
       Днес е неделя :) и споделям моята "тайна": 
Осоляване и оставяне за поне 2-3 часа да си пуснат водата. Може и една нощ, в хладилник.  А те пускат много вода. Следва измиване със студена вода и отцеждане - върху една мека кърпа, притискам отгоре с друга мека кърпа приготвените кръгчета (има едни бели, вафлени, без власински, ползвам за отцеждане на зеленчуци).
След това овалвам всяко в брашно и нареждам на лист хартия за печене, свежо фолио....на голям плот - масата напр. без да се застъпват. Така да постоят пак половин час. Останалата влага поема брашното и то не пада в тигана, когато се пържат. И се пържат бързо, защото част от водата им я няма вече - отцедени са. А когато се пържат неотцедени, тази вода трябва да се изпари и затова е по-бавно. 
       Та  пържат се  бързо 
 хрупкави са, не поемат мазнина - при започването слагам 1см. олио, а в края то е наполовина. И 2 кг тиквички се пържат за по-малко от час и половина. По същият начин пържа и патладжаните. 
А хапването  задължително с млечно-чеснов сос.


6 коментара:

  1. Пеп, мен да пържа тиквички ме е учил Жорето, слез цял живот пържене по грешния начин.
    Та Жоровия е подобен на този, но не съвсем:), ще споделя някой ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сещам се за Жоровия, но ще ми е интересно да видя ти как ги правиш сега, Веси :)

      Изтриване
  2. Айде сега докато обикаляш света, аз да ти отмъкна тиквичките:). Ще ти пробвам метода някой път, като ме обземе музата за тиквички:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе хе, къде ме излови :)
      В Санкт Петербург сме. Невероятна красота!

      Изтриване
  3. Както винаги страхотна рецепта. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, ще се радвам да Ви хареса този начин на приготвяне :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...