15 юни 2018 г.

Аспержи Мимоза

 Както пее Камен Воденичаров : 
Трябва да оставиш смело някаква следа че ти си тук,
че не си избягал, нали, не си избягал...
Не знам дали оставям в някого следа с писаниците в блога, но една отколешна, сбъдната мечта определено остави дълбока следа в мен :) Величието на Санкт Петербург и Москва за двама :) 

Всичко, което видяхме, надмина в пъти очакванията ни. А мястото, на което си пожелах да се върнем пак е Санкт Петербург. Пътепис, както се очаква - няма да има :) по две причини - първата е, че това не е място, което да опишеш. Монарсите са строили с много злато, диаманти, чужди архитекти и художници и собствени крепостни, за да покажат на света и своите гости тогава "Колко сме богати; колко сме велики....." Цялото това достолепие, успели да скрият и запазят в голяма част през Отечествената война не е нещо, което можеш да преразкажеш, да опишеш. Почти всичко е възстановено, за радост на туристите, дори Кехлибарената стая с нови кехлибари.... но е собствено. За разлика от един Рим, например, където има голяма част чужди експонати и история, пренасяни там още от времето на Римската империя. 
Това е огромен блясък, великолепие и невероятна красота, която пожелавам на всеки, който ги има в мечтите си, да ги види на живо. 

 
А втората, тривиална причина, че няма да пиша повече за тях е простичка :) Диамантена не, но златната ръка в Русия :) 5 дни преди пътуването. Битова злополука, така да се каже. И както трябва - дясната.

Та писането е трудно, готвенето за момента е изключено и ще споделя няколко стари, чакащи публикация рецепти. 
Аспержи Мимоза
Хората, чието хоби, или професия е кулинарията, знаят, че преди 9 семпември 1944г България е била голям производител и износител за Европа на аспержи и артишок. Но след този превратен за историята ни момент, новата власт я отрича, като храна на буржоазията и забранява отглеждането и.
Вече целогодишно може да намерите аспержи в големите хранителни магазини, но точно сега - май и юни е сезона им, а виждам и цената им в големите вериги е паднала в момента. Пък аз вече достатъчно се хвалих със собствен добив :)
Мимоза носят името салати, които са с приятния за окото пролетен жълт цвят от яйцето. Създадена през 70-те години на миналия век в СССР; облекчение за всеки готвач и домакиня, тъй като продуктите са леснодостъпни и присъстващи във всяко семейство, а крайният резултат - салата на слоеве, поръсена със ситно нарязани яйца гали окото. А както е известно - човек се храни първо с очите.
Аспержи Мимоза са импровизация на тази салата от известния майстор готвач Дейвид Лебовиц и съчетават пролетният зеленчук със свежия жълт цвят от яйцата.
Продукти за 2 порции:
~ 400г аспержи
1 с.л. каперси
2  с.л. ситно нарязан магданоз
3 сварени яйца
1 маааалка глава лук шалот (или воден)
Дресинг:
2с. л. оцет
4 с.л. зехтин
1 с. л. горчица (едрозърнеста)
1 сварен жълтък
1ч.л. ситно нарязан копър (пресен)
½ ч.л сол
1 ч.л. захар
 
 Приготвяне:
* Отчупват се грубите краища на всяка аспержа – хваща се в двата края и прегъва в основата – там, където сама се отчупва е точното място. Ако са стари и дебели се белят задължително. Моите са млади и не ги беля.
* Измиват се на течаща вода с връхчето надолу – така, ако има песъчинки, те ще изпадат лесно.
* В широка  тенджера се кипва вода – около 3-4см. с щипка сол и лъжица лимонов сок.
* Когато заври се поставят подготвените аспержи и варят 5 до 6 мин. През това време се подготвя купа с леденостудена вода, в която да се извадят веднага сварените аспержи. Така ще запазят свежо-зеления си цвят.
* Разпределят се в две чинии и поръсват със ситно нарязаните: яйца, каперси, лук и магданоз.
* Продуктите за дресинга могат да се разбъркат в малка купа, но по-лесно е да се ползва бурканче с винтова капачка – всичко се поставя в него, затваря се и разклаща енергично. 
* Залива се равномерно върху продуктите в двете чинии.
* Сервира се охладена. 

9 коментара:

  1. Първо, бързо оздравяване и възстановяване, Пепи,
    и скорошни нови кулинарни идеи и изкушения!
    Що се отнася до мечтаното пътуване - ДА, наистина
    огромен блясък, великолепие и невероятна красота,
    които вълнуват, очароват, и може би отново да посетите...
    На последно, но не по значение място - прекрасна рецепта!
    Благодаря, сърдечни поздрави и вдъхновени летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Весело лято и на теб да е!

      Изтриване
  2. Пепи,
    имам мечта да посетя някой ден тези места.Много красиви и много интересни.А България преди 9. 09.1944 г. наистина е произвеждала много аспержи.Днес и аз имам 2 оцелели аспержи, които миналата година засях.Дано догодина вече бера собствено производство като теб.Благодарности за лесната и красива рецепта.
    Поздрави и бързо и леко възстановяване ! Весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам ти го, Ели! Най-вече Санк Петербург.
      Хайде догодина да се хвалим с добра реколта вече :)
      Благодаря ти, поздрави и на теб и хубаво лято!

      Изтриване
  3. Пепи, горе долу по едно и също време пътешествахме:) Аз нямам време да сваля снимки и да напиша публикация:)
    Как пък се контузи баш навреме ти...:))
    За Москва не знам, но Петербург и аз бих посетила някой ден, живот и здраве. Вие организирано ли бяхте?

    Аспержите ти ми харесват:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Организирано, Веси. Това не е дестинация, където да идеш сам и да губиш време с градски и извънградски транспорт да посещаваш забележителности - разстоянията са огромни.Фирмата си е организирала транспорт, който цял ден е с нас и ни превозваше.
      Снимки имам много за сваляне, но възможност нямам :) да се навра под бюрото в момента, да сменям каббели :))) та чакам някое дете да се смили.
      Ще чакам да видя къде си била ти :)
      Поздрави на теб и у вас!

      Изтриване
    2. И аз предпочитам организирано, макар, че преди няколко години имахме предложение от мой братовчед, който беше там в посолството, щеше да организира всичко, но не успяхме по ред причини. Справих се аз без децата, ама много време отнема:))
      Хубава неделя!

      Изтриване
  4. Бързо се възстановявай, Пеп! Благодаря ти за красивите снимки, които сподели, защото едва ли някога ще отида там, много притегателно място. Рецептата е страхотна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се знае, Кате, може пътищата да те отведат там :) И аз не съм вярвала до преди година, че ще ида.
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...