Есен е, идва ред на баниците :) със сирене, с кайма, с праз и сирене, зелник, тиквеник, ..... Не знам има ли човек, да не обича баници :) От категорията малки хрупкави любими са ми тези с банички с кайма и кашкавал. Съвсем есенно, прибавяме малко праз, махаме кашкавала и имаме още един вид банички за опитване . Истината е, че след съботното разчистване на хладилника "открих" половин пакет фини кори за баница и 2 стръка праз, побутвани там вече 2-3 седмици. Пък и е крайно време да увековеча тези банички в блога, които по неписано правило винаги правя от изостанали кори и праз зимно време. Размер на тавата няма да давам - когато правя баница/банички без заливка, изваждам една по-голяма тава (за да знам, че със сигурност няма да прехвърлям от по-малка), застилам с по-голям лист хартия за печене. Нареждането започвам от средата и колкото се запълни - толкова. Прегъвам стърчащите краища на хартията навътре така, че да се образува борд покрай наредените банички. От дадените продукти излизат банички за 5-6 порции.
Продукти:
~ 300г фини кори за баница (10-12 кори)
~ 300 г смляно свинско месо (кайма, ама нали моята аз си я меля от месо )
2 неголеми стръка праз (по ок 50 см)
1 равна ч.л. риган (ако не го харесвате - кимион)
1 равна ч л сол
30 г масло (1/4 от малко пакетче) и 2 с.л. олио
2 яйца
1 яйце
Приготвяне:
* Тавата се застила с голям лист хартия за печене. Ако нямате хартия, приблизителния размер на баницата е 30/13 см; вземете подобна и намаслете.
* Празът се нарязва на дребни парчета - ситно за мен :)
* Маслото и олиото се загряват в тиган.
* Поставя се нарязаният праз и запържва за 2-3 мин, докато се смали/стопява се наполовина :)
* Прибавя се каймата и бърка, докато стане на трохи.
* Подправя се, посолява и отмества от котлона. Охлажда се 3-4 мин.
* Прибавят се двете яйца и сместа обърква добре.
* Фурната се загрява на 180* без вентилатор (160* с вентилатор)
* Вземат се по 2 листа от корите. Плънката се разпределя съвсем тънко по цялата горна кора - трябва мислено да разделите плънката на 5-6 части :) .
* Кората се завива на руло - хваща се от дългата част и така завива, за да не стават много дебели рула.
* Нареждат се в тавата.
* Когато са готови всички рула, баницата се намазва с разбитото яйце с една лъжица вода.
* Пече се до зачервяване на средна скара около 35- 40 мин. в загрятата фурна.
* Изважда се и покрива с кърпа за 10-на минути.
Разкошна празнична баница, Пепи,
ОтговорИзтриванестрахотни са и новите ти предложения за сьомга.
Благодаря за чудесните идеи, сърдечни поздрави и:
Честит празник, с пожелания за здраве и късмет,
много радост, благоденствие и закрила от Света Петка!
Благодаря ти, Диди! Честит празник и на теб, здраве и благоденствие!
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриваненаистина баницата е традиция във всеки български дом.Баба ми навремето правеше много баници.И сега майка ми прави, те са по - полезни , без мая са.Лесни и сравнително бързи за приготвяне.А празът е чудесен като плънка и придава лека сладост както в постен така и в месен вариант.Чудесни банички са се получили.
Поздрави !
Благодаря, ели! И у нас баба и мама правеха много баници - мама все още. Явно са заложени като наследство :) И най-любимата ми с праз е с точени кори, праз и ориз. Зелник му казваме.
ИзтриванеЛеле, Пеп, как изкушаваш...
ОтговорИзтриване