6 януари 2013 г.

Мешано


     Или печено пиле, пържоли и  наденица с картофи, но пък  е прекалено дълго и пак трябва да търся някой да затваря вратата след заглавието. А "Мешано" си е точно на мястото :)
     И е едно от най-бързите, неангажиращи  с  непрекъснато наглеждане, но пък вкусни ястия за празници, или за повечко хора, когато ще се пекат различни  месца, а трябва и гарнитура. И най-вече - подходяща голяма тава. Изпечено под фолио, всичко става много крехко и сочно. Печена наденица с картофи, печено пилешко с картофи, печено свинско с картофи. Всичко това в едно. 



     Такова печено често правя. Разликата е, че този път сложих настъргана  портокалова кора с подправките върху пилето,  които след изпичане нито се виждаха, нито усещаха, за да няма неудобни въпроси и смотолевени отговори.  Иначе подправките за пилето са  мащерка; за пържолите риган, в наденицата -  кимион, но според моето скромно мнение те не се бият, а се съчетават добре.  Другото ново този път на тази тава с печени меса е ЯКИТОРИ соса и марината за месо и зеленчуци -  вместо с него,  до сега правих глазурата на месото със соев сос и малко  мед. И ако някой се чуди дали на всички се харесва? Не. Невъзможно е от 5 човека да се хареса и на петимата. Единия все ще е  терсене и ще пита защо пържолите не са изпечени на скара с жар. Все едно  мога да опъна скарата с въглища на остъклената тераса. Но това е друга тема.




Продуктите са: 
1 цяло пиле 
5-6  шарени пържоли (врат) 
около 500 гр. наденица  (тънка тук) 
картофи 
2-3 глави чесън 
1 портокал
5 с.л. ЯКИТОРИ сос (или соев сос и бяло вино равни части с 1 с.л. мед) 
мащерка, кимион, риган, сол на вкус ако трябва, или 2 кубчета пилешки бульон  



Приготвяне: 
* Портокалът се изкисва  3-4 пъти в гореща вода. 
* Кората му се настъргва и отделя, а сока изцежда. 
* Смесва  се с ЯКИТОРИ соса. Отделят се 1-2 лъжици от сместа.
* Пилето се нарязва. Заедно с пържолите с е поставят в плик, сипва се маринатата. Прибира се в хладилник за 7-8 часа. 
* Изваждат се и нареждат в тавата за печене. Прибавят се едро нарязаните картофи, почистените и срязани на две глави чесън. Тук е момента да се прибави сол или стритите бульони.
* С  останалата марината се намазват отново парчетата месо,  пилешкото се поръсва с настърганата портокалова кора; поръсва се с мащерка. 



* Свинското месо се поръсва с риган. Прибавят се надениците, които имат вътре кимион и с нищо не се поръсват :)
* Наливат се 2 чаши вода. 

* Тавата се покрива добре с фолио. 
* Пече се във фурната - първо 30 мин на 200*, след това още час на 180*. 
* Развива се фолиото и запича до зачервяване още 10-15 мин.







26 коментара:

  1. Ето това е рецепта, която у дома се яде с най - голямо удоволствие:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с колкото повече, толкова повече месо и у вас, нали :))

      Изтриване
  2. Пепи, кой каквото не харесва - пращай у нас - нищо няма да откажем! Толкова апетитно изглежда, че направо не се трае...Честно казано никога не съм приготвяла ястие с различни меса, явно вече му е дошло времето.
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз отдавна смесвам месата, Ети :) Като ти пораснат и малките мъже, ще видиш, ме е удобно. Пробвай, ще знаеш :)
      Лека нощ и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Май наистина е най-често готвеното! Бързо, вкусно, особено с тези различни меса! А и чесънчето си е тъкмо на място :)
    Пепа, успешна седица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С каквото има става, Ина :)
      На мен глазирането най-много ми допада, но много често пропускам момента да го правя.
      Успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Ей на това му се вика ЗИМНО УГОЩЕНИЕ:)
    Изглежда и звучи тъкмо за сезона. Ако бях и в планината през деня, а после с чаша червено винце, пред тази чинийка, щях да съм с най-доволната усмивка в момента;))
    Хубава седмица, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай виното, тук пак стана зима :)) От мен мръвката, може и с гарнитура :)

      Изтриване
  5. Пепи, мръвката ще си хапна с удоволствие, но първо се хвърлям на чесънчето ! Много вкусно изглежда всичко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз от чесънчето започнах :) Много го обичам така печен.

      Изтриване
  6. Много е вкусно. И за всеки има по нещо. Кой каквото харесва.
    За следващото си гости точно това ще сготвя.

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи,страхотно ти е ястието,а и има за всеки вкус месце,та не знам как изобщо им даваш думата на масата,хехе?!
    Богато напълнена ти е тавичката и ароматите прекрасни,вярвам,че е ухаело божествено!
    Какво да ти кажа-свикнали са на вкусното и вече чак не им прави впечатление на нашите дегустатори,а като знам,че има жени,дето не знаят от коя страна на печката да застанат,мъжете им такива като нас със свещ ги търсят,ама нема ! :) .
    Хубава да ти е седмицата,леко да минава!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то като нямаше какво вече, та скара, та жар. Абе Нищо. Важното е, че от шестима само 1 побутваше преди да яде.
      Хи, ама за заставането до печката си права. Де късмет да случат на такава в другия живот.
      Благодаря ти, Роси! Хубава и спорна и на теб да е!

      Изтриване
  8. А, то и при нас все някой се опитва да помрънква, ама така като гледам как изглеждат тези връвчици май и вкъщи ще се приемат добре, че всички са мръвкари...Въпреки че портокаловата коричка и на мен ще ми се наложи да я "маскирам", защото при подобни комбинации винаги има голяма доза скептицизъм при домочадието...
    Хубава седмица, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кората, като е изпечена, е хрупкава и не се отделя от кожата. Няма да я усетят, Диде :)
      Хубава и спорна седмица и на теб да е!

      Изтриване
  9. Най-вкусните манджи са с микс от различни меса!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи,не стига че се стараем да угодим на всички в къщи,ама все ще се намери някой да измрънка нещо.При мен ще да е за портокаловата коричка ,ама ще я прикрия и аз.Много вкусно изглежда...
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо няма да я усетят, Живе :) Но колкото повече угаждаме, толкова повече капризите се увеличават, нали знаеш :)
      Лека нощ на теб!

      Изтриване
  11. v momenta malkata gospojitsa e pri mene,skarana e za sega s mesoto,da vidim dokoga,ti si znaeş tezi damiçki kolko sa otveyani.Az si vzemam ot vsiçiko.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. После идва момент, в който се обръщат нещата и похапват повечко месце от мъжете :) у нас поне така стана - госпожицата изяжда месото, а гарнитурата винаги и остава.

      Изтриване
  12. Идеално си решила спора на масата, Пепи! :) Трябва да взема пример и да започна да смесвам и аз така месата понякога у дома. До днес само в една френска рецепта съм го пробвала и за капамата, като и двете ястия ги хапват с мерак, че и чинийките облизват ;)
    Много вкусно си наготвила и поднесла! Мен ме впечатли портокала в комбинация с картофите, защото не съм ги запознавала до сега. Ще опитам със сигурност! Благодаря ти!
    Приятна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, картофите добре приеха портокала :) Нали знаеш, че някои сортове дори са лееко сладки (и предпочитани у нас дори), та хич не се усети портокаловия сок. И не чак толкова сладки, като бататите. Абе все едно хубав, сладък картоф от мамините.

      Изтриване
  13. Здравей Пепи,
    Няма как да не споделя.Чудех се какво да приготвя за празничната вечеря..и заложих на теб.Няма твоя рецепта която да съм пробвала и да съм оставала разочарована.Стахотно се получи!!!
    Поздрави от цялото семейство!Весело пасрещане на празниците.Живи и здрави..много щастие!!
    Поздрави Вили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вили! За поздравите и за доверието в моите рецепти :)
      Честито Рождество и весели празници на теб и цялото ти семейство!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...