Едно много вкусно печено-задушено заешко месце в сметанов сос. След "Най-вкусният печен заек" , нормално е да възхваля и най-вкусното задушено заешко месо. Сметановият сос е много, ама много вкусен. Защото е смесен със соса от печенето на месото . Рецептата за соса и задушаването е от книгата "Ловно рибарска кухня" на Земиздат, от преди 40 години, но аз я преоткривам сега, благодарение на приятелка, която ми я изпрати. Месото в нея е от див заек и се изкисва в марината от оцет и вода, както е прието за всеки дивеч. Тази процедура съм я пропуснала тук тъй като нашия заек си беше съвсем питомен.
Продукти:
1 заек (около 1,5 кг)
марината:
150 мл бяло вино
100 мл соев сос
50-60 мл зехтин/олио
7-8 скилидки чесън
по 1 ч.л. мащерка/риган и черен пипер
по 2 с.л. червен пипер; брашно
1 ч.л. сол (на вкус)
200 мл бяло вино
3-4 лъжици олио
3-4 лъжици олио
60 гр. масло
около 150 г сланина, без кожата
около 150 г сланина, без кожата
опция - лют червен пипер, стръкче салвия (аз сложих и двете)
За сметановия сос:
остатъка от соса при печенето
250 мл готварска течна сметана
2 с.л. препечено брашно
200 г гъби
2 с.л. масло и 2 с.л. олио
сол
За сметановия сос:
остатъка от соса при печенето
250 мл готварска течна сметана
2 с.л. препечено брашно
200 г гъби
2 с.л. масло и 2 с.л. олио
сол
Приготвяне:
* Заекът се нарязва на големи порционни парчета.
* С остър нож се правят дупчици, в които се шпиковат нарязаните на 2-3 части скилидки чесън (на парче месо - по 2бр)
* В дебел найлонов плик, или плик за печене, се смесват всички съставки за маринатата и поставят парчетата заек вътре. Торбата се връзва и прибира в хладилника за 10-12 часа.
* Изваждат се от плика и отцеждат, а маринатата се запазва.
* Месото се запържва в олиото от всички страни за по минута-две и изважда в тава за печене.
* Всички подправки и брашното се смесват и всяко парче месо се поръсва с тях от горната страна. Оставят се за ~ 30 мин. да си ги поеме т.е. да залепнат добре за месото.
* Сланината се нарязва на съвсееем тънки филии и всяко парче месо се завива с 2-3 такива ленти. А върху тях - по парче масло.
* Месото се запържва в олиото от всички страни за по минута-две и изважда в тава за печене.
* Всички подправки и брашното се смесват и всяко парче месо се поръсва с тях от горната страна. Оставят се за ~ 30 мин. да си ги поеме т.е. да залепнат добре за месото.
* Сланината се нарязва на съвсееем тънки филии и всяко парче месо се завива с 2-3 такива ленти. А върху тях - по парче масло.
* Наливат се виното и маринатата - месото трябва да бъде наполовина в течността.
* Тавата се завива плътно с фолио и поставя да се пече - първо на 200*, докато заври, след което градусите се намаляват на 160* и пече около 1,5-2ч. - зависи от възрастта на заека.
* Развива се фолиото - трябва да е останал сос ако ли не - наливаме чаша вода и връщаме тавата с месото в изключената фурна да постои 10-на мин.
* Тук се отстраняват и изпечените ленти сланина от месото - те са си свършили работата, като предпазват сухото заешко месо от изсушаване със своята мазнина.
* Тук се отстраняват и изпечените ленти сланина от месото - те са си свършили работата, като предпазват сухото заешко месо от изсушаване със своята мазнина.
* В широка - може и плитка да бъде, тенджера, се нарязват гъбите, посоляват се и запържват в маслото и олиото за 3-4 мин.
* Прибавя се отцедения сос от печеното месо, сметаната и брашното, размитото в 200 мл бульон (пилешки, със зеленчуци, по възможност домашен, нали си имам замразен), или вода.
* Ако парчетата месо са много големи, могат да се нарежат на по-дребно, за да поемат повече от соса, но така, както се вижда едно заешко бутче е точна мярка за порция и добре поема соса - не остава сухо.
* Прибавя се и месото в тенджерата със соса, тя се покрива с капак и се връща във фурната, да се задуши за около 20-25 мин. на 180*.
* Месото се сервира в чиния, заедно с 2-3 лъжици от гъбите и 1 черпак от соса, който заради червения пипер по месото е оцветен в нежно кафяво :) ако ви притеснява цвета, не слагайте червен пипер на месото, но пък с него самото печено месо е много вкусно. и се получава нещо като коричка там.
Оха, направо се покапах, Пепи:)
ОтговорИзтриванеДавай с лъжичката, Траянче :)
ИзтриванеСтрахотно сосче! Е, и месото не отстъпва на вкус! :)
ОтговорИзтриванеМесото почти винаги е добро, Инче :) но със соса и капризите у дома си имам грижи :)
ИзтриванеЕ как без да зная, вчера си купих заек ... и тази рецепта ми е направо по поръчка :)
ОтговорИзтриванеЗа много години Пепи! Честити отминали празници с пожелание за здраве и една късметлийска Нова година!
ето ти идея, Дани :) ако не този - печения опитай.
ИзтриванеЧестита Нова година и на теб! Здраве и щастие в дома ти да има!
Пепи,направо ми проговориха тези снимки!
ОтговорИзтриванеУникален е зайко,изобщо нямам и грам съмнение!
Боже,колко вкусно изглежда!
Да затопиш от единия край и да захапеш кълката....ще се покапя :) !
Както винаги си майстор ненадминат!
Сърдечни прегръдки с пожелание за успешна нова седмица,другарче мило!
Прегръдки и за теб, другарче мило, да ти е спорна новата седмица!
ИзтриванеИ хубаво, топло време да идва, че с този студ :) пак ни изненада зимата, не е за навън да излиза човек.
Соса с домашно хлебче е направо трепач :)
Ооох, размазващо вкусни снимки, пък за ястието да не говорим! Фантазия! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЩе се направя, че не съм видяла добре злощастното животинче и ще се възползвам от сосчето, но към...пилешко:))
ОтговорИзтриване