Чомлекът е ястие от Пиринския край и българската национална кухня. Бавно готвената яхния се нарежда до капамите, кавърмите и е лесно за приготвяне ястие, но много богато на вкус и засищащо и не се нуждае от други гарнитури, освен чаша хубаво червено вино. Моето предложение за вино е мавруд; с неговия плътен вкус и прекрасен плодов аромат това вино много добре подхожда на глиганското месо. Подготовката на продуктите отнема около 15 мин, за сметка на готвенето – около 3 часа във фурната, но пък крехкото дивечово месо в края на готвенето си заслужава чакането. Затова е най-добре да го оставите за почивен, или празничен ден, когато ще му се насладите с цялото семейство около масата. Може да се приготви с почти всяко месо: дивечово – заек, глиган, сърна, или еленско, а може и с питомно – свинско, телешко, или заешко.
Чомлек от дивеч
Продукти за 4 порции:
~800-900 г месо от глиган (или от друг вид дивеч)**
1 глава лук
250 г маринован арпаджик (бурканче )
2 глави чесън
240 мл гъст доматен сок
2 с. л. брашно
150 мл червено вино
1 ч. л. червен пипер
2 зърна бахар
2-3 дафинови листа
1 малък стрък целина
2 -3 средни картофа
60 г масло и 50 мл олио
сол на вкус
Приготвяне:
* Месото се нарязва на големи хапки; лукът на
дребно; картофите на 4; скилидките чесън се белят.
* В тиган се загрява маслото с олиото и месото
запържва за по 2 мин. от страна.
* Прибавя се лукът, запържва за минута с месото и
подправя със солта и червения пипер.
* Заливат се веднага с виното и доматения сок, за
да не прегори червеният пипер.
* Прехвърля се в тава за печене, или глинено гърне
(по-добрият избор), прибавят се нарязаните картофи, целината и налива ~ 800 мл
вода.
* Тавата се завива плътно с фолио (или гърнето се
затваря с капак, под който се поставя лист алуминиево фолио) и поставя във
фурната.
* Включва се на 200о и когато се чуе
къкренето отвътре (след около 30 мин) градусите се намаляват на 150о.
* Пече се около 3 ч. на слаба фурна.
* Съдът се изважда, развива се фолиото и в ястието
прибавят маринованите лукчета, почистените скилидки чесън, размитото в малко
вода брашно, зърната бахар и дафиновите листа.
* Връща се във фурната, градусите се увеличават на
180 и пече още 20 мин.
* Сервира се топло, поднесено с чаша вино.***
**Преди да започнете готвенето, трябва да знаете,
че месото е проверено и изследвано. Ако е прясно, залейте го с гореща марината
от вода, лук, оцет и подправки и оставете така за 2 часа. После измийте обилно
и подсушете. Маринатата спомага за разграждане на мускулните влакна. Ако месото
е замразено от фризер, няма нужда от мариноване, тъй като замразяването също
разгражда мускулната тъкан.
***Може да сервирате с целите парчета картофи, но
може и да ги намачкате грубо и сервирате така в задушената яхния.
Здравейте! Благодаря за всички рецепти, които споделяте! За тази конкретно да попитам, ако не разполагам с дивеч, може ли да заменя месото с телешко например?
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се, горе съм писала, че може с телешко, свинско и агнешко месо.
ИзтриванеПепи! Страхотна МАНДЖъ. Пробвах да я направя и с ГОЛЕМИ картофи който аз съм ги засаждала през зимата!!!! Честно казано не беше зле и препоръчвам ДА СЕ ПРАВИ САМО С ГОЛЕМИ КАТОФИ. А и го мани тоз арпаджик или квото е тури малко лук там па масата и яж.
ОтговорИзтриванеА, не 😀 арпаджикът е много вкусен в манджа, не е толкова лют и е крехък. Пък за картофите, малки-големи, щом са домашни, все е по-добре.
Изтриване