27 октомври 2023 г.

Картофена салата с пушен паламуд

 

     Тази чиния е колкото салата, толкова и мезе, или вечеря :-) Но есента си е тук и свежите зеленчукови салати заменихме с  моркови, цвекло, ряпа , картофи, а да напомня, че идва ред и на руската :-). Картофи с риба са си класика, а аз  се гордея с моята картофена салата. И с маринования си паламуд се гордея, но вече 2-3 години ходим по-рано  през лятото на море и не успяваме да си вземем пресен от рибарите. А в Стара Загора прясна риба е ... мит, да кажем. Днешната салата обаче е с деликатния пушен паламуд на Черноморски улов.  
Предисторията е  пак с техния маринован паламуд, която обаче салата не стигна до снимка. Уверявам Ви, картофената салата е еднакво вкусна с всякакъв паламуд. 
 
Продукти:
5-6 средни  картофа 
копър 
оцет/лимон, олио/зехтин, сол
лук (за предпочитане пресен, но може и глава салатен)

~ 150 г филе  пушен паламуд , почистен от кожата (или  филе маринован паламуд, отцеден от маринатата )

Приготвянето
* Картофите се измиват и варят с кората в подсолена вода  до омекването им - и друг път съм писала, варя картофите във вода, не повече от 2/3 от височината им. Сол слагам, за да не се напукат при варенето, не че е фатално, ако се нацепи кожата им. 
* Отцеждат се от водата, но не се заливат със студена да се охлаждат. 
* Белят се горещи :-) 
* Докато са още горещи се  нарязвате на кубчета 
* Веднага се  овкусяват  с олио/зехтин,  оцет/лимон и  сол и разбъркват. Естествено тези подправки са на вкус, но не забравяме, че и рибата е солен продукт. 
* Докато се варят картофите, пушения/маринован паламуд се нарязва на кубчета. 
* Прибавя се към салатата, заедно с  лука и копъра и отново обърква. 

*** Сладко-киселите зърна нар са чудесна добавка към тази (т.е. към почти всяка) салата. 



5 коментара:

  1. Страхотна салата, но дали няма да ни откажат от руската ? Така както е тръгнало май и от руската салата и кухня ще ни откажат.Поздрави Пепи ! Нещо ново и интересно винаги има в твоя блог.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много лоша тенденция е всичко наред да се отрича. Дано на кухнята не посегнат.
      Поздрави и на теб, Ели!

      Изтриване
  2. Thanks for consistently delivering content that resonates with me.

    ОтговорИзтриване
  3. А с друга риба може ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, само да е маринована. Пробвайте на вкус и ако е много солена, сложете в топла вода за два часа, после я отцедете хубаво.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...