24 ноември 2023 г.

Паста Грича (Pasta alla Gricia)

 

           Паста Грича (Pasta alla Gricia). Една от многото автентични италиански рецепти и една от четирите, типични за региона на Лацио, Рим. Качо е пепе ( Cacio e Pepe), Карбонара и Аматричана са останалите три. Една от теориите за паста Грича/Гриция е, че произлиза от селцето Грициано в Апенините. Смята се, че първи започват да я приготвят пастири-номади, които месеци наред водели стадата си високо в планината, без досег до цивилизацията. Именно поради тази причина самата рецепта е проста и нейни съставки са само гуанчале (свински бузи) и сирене Пекорино Романо, подправена само със сол и черен пипер.
       Вкусът е в простите неща, а тази паста с продукти, по-малко от пръстите на едната ръка е уникално вкусна, както и останалите три. Пастата на римляните - сиренето задължително е пекорино; никакво друго и гуанчале. Тези свински бузи не се намират във всеки магазин в България - обикновено си купувам от магазините на Виа Тракия (от там е и пастата ми, харесва ми тази марка), но тази есен съм си донесла няколко парчета от Болоня. В почти всеки по-голям град тук вече има италиански продукти и може да потърсите. Бузите са мазни, което е много важно за тази паста - тази мазнина я овкусява, друга не се слага. Може да замените с бекон.Естествено, ако не държите да приготвите рецептата в оригинал, може да си я направите с пармезан, или друго от жълтите италиански сирена (пекориното знаете е овче и малко по-пикантно и солено от другите, но на мен ми е любимо). За приготвянето на пастата ме вдъхнови Стенли Тучи - актьорът, който изигра и съпругът на Джулия Чайлд и който в момента върви по 24kitchen с поредицата "В търсене на Италия". Покрай нея, която ми припомни доста познати места от Италия, се сдобих и с книгата му "Вкусно. Храната на моя живот".


 


Паста Грича (Pasta alla Gricia)


Продукти:
Паста за 2 порции - преценете сами, в зависимост от пастата, която ще ползвате. Аз ползвам талиатели, или папарделе, както този път.
~ 200 г гуанчале (бекон)
~ 1 ч.чаша настъргано пекорино романо
1/2 ч.л. черен пипер
щипка сол

Приготвяне:
* Гуанчалето (бузите :) или беконът) се нарязва на дребни кулчета, или ивици.
* В тенджера се кипва вода за сваряването на пастата. Поставя се щипка сол, но малка, защото и бузите, и сиренето (което не е малко) са солени. Пастата се сварява според указанието на опаковката.
* Когато се постави пастата във врящата вода, в тиган на другия котлон се запържва и гуанчалето/бузите, беконът. Запържва се за 3-4 мин, на средна степен на котлона, докато си пусне добре мазнината и леко покафенее и стане хрупкав :)
* Накрая се прибавя черния пипер - хубаво е да е прясно смлян, тогава е по-ароматен. Изважда се в чиния, а отцедената мазнина остава в тигана. 
* През това време пастата трябва да е готова, оставя се ал денте.
* Една чаша (240 мл) вода от варенето на пастата се прибавя към бекона, изчаква се да кипне за една минута и прибавя отцедената паста.
* Разбъркват се заедно отново около минута - сосът видимо става с кадифяна текстура.Пастата ще абсорбира тази течност, затова ако видите, че сосът се изпарява :) добавете още малко вода от варенето на пастата. Но малко по малко, за да не се превърне в супа.
* Тиганът се отмества от котлона, изчаква се 30-на секунди и прибавя настърганото сирене.
* Бърка се енергично и внимателно, за да не се намачка пастата, или просто разклаща тигана, докато сиренето се разтопи в соса. Имайте предвид, че като изстива този сос ще се сгъсти, затова може да го оставите малко по-рядък :) да кажем като боза. Тиганът трябва да се отмести от котлона и дъното му да изстине за малко, защото ако поръсите сиренето в нагорещения тиган, то щестане на конци.
* Когато сиренето се разтопи,  в тигана се връща и бекона и отново внимателно, разбърква с пастата. Целта е да остане хрупкав, да не се готви в соса. 
* Рядко съветвам в каква чиния да сервирате, но тук е добре тя да бъде предварително затоплена :)
* Пастата се разпределя в две чинии и финално поръсва с още малко черен пипер и пекорино.

* Паста Грича (Pasta alla Gricia) е лесна и бърза за приготвяне, само трябва да си отделите 10 мин до котлона и да действате бързо в отделните етапи на приготвянето и.    


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...