Едни страхотни, печени лимонови картофи от гръцката кухня. Подобни на моите, които пека на пръчици бързо във фурната, но лимоновия аромат тук ги прави по-различни, с приятен аромат; опитайте! Може да ги приготвите както за гарнитура, така и за основно ястие, с парче сирене :-) Ако и пропуснете маслото са съвсем подходящи за настоящите пости.
Продукти:
1 кг картофи50-60 мл зехтин
50-60г краве масло
сок от половин лимон
1 ч.л. фино настъргана кора от лимон
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. риган
Приготвяне:
* Картофите се измиват, почистват, белят и нарязват на пръчици в тавата за печене (сравнително малка, d ~ 28-30 см.)
* Пасираните скилидки чесън се смесват със зехтина, солта, ригана, лимоновите кора и сок.
* С тази смес се заливат картофите, покриват с лист фолио за печене и прибират в хладилник за 2 часа.
* Изваждат се, наливат се ~150- мл вода и фолиото завива плътно на тавата.
* Ако тавата не е метална, се поставя в студена фурна на 180* и пекат 50 мин. Ако е метална, може да поставите в предварително загрята на 180* фурна и печете 40 мин.
* След това време тавата се изважда, картофите се разбъркват, прибавя се маслото на кубчета и връща във фурната на 220* за още 10 мин - до зачервяването им.Тъй като картофите не са много, почти всички успяват да хванат тен зачервена коричка. Ако ще приготвяте повече картофи, изберете по-голяма тава, за да могат да са разпределени на 1 пласт, вместо да се натрупват.
Чудни са Пепи.Прекрасно изглеждат.Ще пробвам рецептата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ели !
Изтриване