Знаете, че в края на лятото много често правих печени сини сливи със синьо сирене и ядки. Предястие, или десерт - важното е, че печените плодове не изискват много внимание и обикаляне около печката. Тук съм добавила и круши във вино със сирена , както и нектарини, от които е видна любовта ми към съчетанието на плодове и сирене. Този път ябълките са без сирене :-) защото с тези канела и кардамон са си за десерт. А тук е рецептата за още едни печени ябълки - Бон фам , които са печени цели, със сладко и масло, върху кръгче хляб по Жак Пепен.
Продуктите са:
ябълки (какъвто сорт обичате, аз харесвам кисели, авджи Стоев сладки, затова ползвам и от двата вида)
масло
кафява захар
1 пръчка канела (или на прах )
2-3 зърна кардамон (не са фатални, ако нямате, но придават различен аромат)
бяло вино
ядки - смлени орехи, лешници, бадеми ( и бланширани)
Приготвяне:
* Ябълките се измиват и срязват на две.
* Почистват се от семената и дръжките.
* В получените ямички се поставят малко смлени ядки, поръсват се със захарта (ако са кисел сорт) и поставя по парче масло.
* В тавата се наливат равни количества вино и вода - общото количество трябва да бъде не повече от 1см. на дъното на тавата (при мен е по 80 мл) и поставят канелата и зърната кориандър. Ако канелата е на прах се поръсва на ябълките.
* Пекат се в загрята на 180* фурна, в долната и част, за около 20 мин. - докато леко омекнат.
* Тавата се изважда, поръсват се бланшираните бадеми и връща във фурната за още 6-7 мин, докато и те леко се зачервят.
* Сервират се с по 1-2 лъжици от получения сос, или с топка сладолед, или сметана, ако ви се намират :-) или се сетите, преди да ги хапнете топли-топли.
Заедно със срязаните ябълки, в тавата слагам и по няколко цели, почистени от семената и с ядки и масло в отвора.
По-горе писах тавата да се сложи в долната част на фурната защото в средната и част ставата една идея по-препечени, като тези долу.
Няма коментари:
Публикуване на коментар