15 декември 2023 г.

Щолен сладки

 
       Щолен сладките са много модерни през последните години :-) малко по-късно навлязоха тук , но са доста по-удобни за хапване и подаряване от големите си братя - щолените. Доста време отлагах да ги правя, тъй Жул не харесва много сладкиши със стафиди и разни захаросани плодове, но няма как да не добавя нова рецепта за колекцията си Голямото коледно сладкоправене :-) и тази зима. Щоленът е маслен сладкиш, с много захаросани плодове и ядки, с много приятна текстура заради рикотата в него. Сладките са много подобни на тези мои маслени бисквитки с крема сирене , вкус, който много харесвам (и са с яйце и повече масло в тестото).  Всички маслени сладки, както знаете имат голяма трайност и колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават.  Ако не сте измислили какви сладки да приготвите :-) запрятайте ръкави и замесете тези - тестото се приготвя  за по-малко от 10 мин, оформят се лесно на топки, тъй като не лепне и се пекат за 20 мин. 


Продукти: 
300 г брашно
200 г рикота, или пълномаслена извара (ползвам крема сирене в пакетчета, което за мен си е пълномаслена извара)
150 г меко краве масло  
100 г захар
1/2 ч л есенция (лимон)
1 пакетче бакпулвер (10 г)
малка щипка смлян кардамон
щипка сол

100 г белени бадеми
80 г сушени червени боровинки
80 г бели стафиди
80 г захаросани плодове
 
за топинга:
100 г краве масло
100 г пудра захар
1 лимонова ванилия

Приготвяне: 
* Бадемите, сушените боровинки  и стафидите се нарязват на ситно. 
* Маслото се разбива  със захарта и сиренето до пухкава смес.  С миксер :-) 
* Брашното се разбърква с бакпулвера, кардамона и солта.
* Добавя се към маслената смес на 2-3 пъти и разбърква добре с лъжица. 
* Прибавя се ванилията, нарязаните бадеми и сушени плодове и отново обърква добре. 
* Тестото се прибира в хладилник за около 1 час. 
* Фурната се загрява на 180*.
* От тестото се оформят топки - с големина на малко яйце :) или повече, но всички трябва да са приблизително еднакви, за да се изпекат равномерно. 
* Оформените топчета се поставят в тава, застлана с хартия за печене на около 1,5 см една от друга - не се надуват много.  
Пекат се около 25-30 мин  в загрятата  вече фурна - до съвсем леко зачервяване на сладките. 
* Изваждат се и оставят да се охладят. 
Маслото за топинга се разтопява в тясна и дълбока купичка. 
* Пудрата захар се смесва с ваниловата.
* Всяка сладка се потопява в маслото, а след това овалва в пудрата захар.
Оставят се да се охладят напълно, преди да се приберат. Както всички коледни сладки и тези съхранявам в кутия с капак.
От престояването пудрата захар се поема от сладките. Ако искате преди да ги сложите на масата, или подарите може отново да оваляте в пудра захар, но така стават прекалено сладки.

От същото тесто може да оформите голям щолен, но времето за печене ще бъде по-дълго - най-точна е пробата с дървено шишче. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...