3 януари 2024 г.

Ръчно свит кус кус с пилешко и зеленчуци

 

       Преди рецептата уточнявам, че това не е макароненото изделие кускус от рафтовете  в магазините, а оня кус кус, родопския, който се свива ръчно; ние с Жул сме хапвали в Рибново, а рецептата му за приготвянето се предава от ръка на ръка. Така и достигна до мен от една млада дама,  която се е научила да го приготвя, наред с траханата и домашната юфка, от които вече над година си купувам. Това е Лили, от Домашната трахана на баба - старите рецепти. Кус кусът го приготвя от скоро и ако искате  да си поръчате, купите, него, или някой от другите уникални продукти - пишете и се, или се обадете. Първото пакетче от кус куса мислех да го пробвам само с масло, сирене и кавърдисан с червен пипер, какъвто хапвахме в Родопите, все ми се искаше пъстра чиния в това мрачно време :-) и го направих със зеленчуци, пиле и малко стафиди. 

     Поради отсъствието на  любимия ми дегустатор :), а исках да го опита топло-топло,  продуктите са за една порция. Нещо необичайно за този блог и мен, нали :) но ако решите да си го приготвите, увеличавайте количествата. Естествено, не сте длъжни да спазвате точни пропорции, защото това не е сладкиш и зеленчуците и пилешкото могат да бъдат приблизителни количества. Стафидите са по желание, а при мен го има и много добре се вписаха тук. 

Продукти:
100 г ръчно свит кус кус (родопски кус кус)
100г тиквичка
100г червена чушка
100 г морков
2 скилидки чесън
2 с.л. олио
2 с.л. масло
150г сварено пилешко месо
250 мл горещ пилешки бульон
сол на вкус
2 с.л. стафиди

магданоз, запечени, нарязани бадеми


Приготвяне:
* Зеленчуците се нарязват на дребни кубчета.
* Поставят се в тиган, заедно с кус куса, олиото, едната лъжица масло и пасираните скилидки чесън.
* Всичко се разбърква и запържва за минута.
* Налива се горещия бульон, прибавят се нарязаното на дребно месо и стафидите. Степента на котлона се намалява, а тиганът затваря с капак.
* Оставя се да къкри тихо, около 15 мин, докато кус кусът омекне и поеме течността.
* Ако трябва, след бульона се прибавя сол, но в моя случай не трябва, защото бульонът ми (винаги) е солен.
* Прибавя се останалата лъжица масло, разбърква и отмества от котлона.
* Поръсва се с магданоз и сервира.

И нещото, което аз забравих, докато снимах :) да поръся приготвените запечени нарязани бадеми. Ако решите да приготвяте - не ги забравяйте. Хрупкавите бадеми са чудесна добавка тук.
 



 

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...