27 август 2010 г.

Чеснова паста

Много хард усещане, но пък предстоят два почивни дни smile1


Продукти:
2 глави чесън
100-150 мл зехтин (олио)
сол на вкус
сока на половин лимон

Приготвяне:
* Чесънът се счуква много фино, заедно със солта. (може и с преса, но когато е счукан с дървеното чукало вкуса е много по-приятен :)
* Олиото се прибавя на тънка струя, при непрекъснато продължаване да се мачка с чукалото за чесъна.
* Когато поеме олиото се прибавя по малко и  и от лимоновия сок, докато свърши при непрекъснато бъркане на пастата.

Готов го прибирам в стъклено бурканче, ако няма да използвам веднага заливам отгоре с тънък пласт зехтин. Много подходящ за салати, мариноване на меса за печене, да риба, за брускети, за добавка към маслинена паста......... И много удобно, че винаги може да има в хладилника smile1

17 коментара:

  1. Пепчо, обичам тази паста :)
    Имам приятели, които я правят в още по-голямо количество и винаги е на масата !
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Отдавна не съм правила ...май е време !
    Спокоен уикенд,Пепи! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Това ми е много любимо,обаче го правя по-мързеливо,не толкова фино и без лимонов сок.Твоя вариант ми звучи много по-добре!
    Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, хубава нова седмица и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  5. Това ми е страшно любимо. Имам вариация с мед и орехчета:)

    ОтговорИзтриване
  6. Тази вариация с орехите я правя само по Коледа, иначе все не се сещам за нея :)

    ОтговорИзтриване
  7. Това ако се шибне в пасатора дали ще му се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. получава се. Макар и тип майонеза.
      Има разлика във вкуса обаче, не, че когато ми трябва спешно не го пасирам.

      Изтриване
  8. Не знам ако се шибне в пасатора дали ще се получи същото качество?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте!
    Чудя се дали ,ако стерилизирам бурканче с пастата за около 4-5 мин.няма да се промени вкуса й?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. със сигурност ще се промени. Варения чесън има друг вкус, независимо, че за малко ще се свари.
      Най-хубав е, когато се приготви в момента. Ако ще е улеснение -обелете си предварително чесъна, дръжте в найлонов плик в хладилника (може да издържи 3-4 дни) и в момента счукайте.

      Изтриване
    2. Разбрах ,че ако няма да се използва веднага ,трябва да се "запечата"с дебел слой зехтин отгоре.Колко време може да издържи в хладилника така?

      Изтриване
    3. 3-4 дни най-много. иначе замирисва зловещо :)

      Изтриване
  10. Харесва ми какви рецепти предлагате. Винаги когато не мога да измисля какво да приготвя за семейството си влизам тук. Поздавления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :)
      Радвам се, че съм ти от полза :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...