6 септември 2010 г.

Цветна туршия




Туршия или Трушия newsm78
Речниците показват Туршия, но на много места се приема за правилно и трушия. Както и да е. Зимата е вкусно. Като салатка или гарнитура, най-вече към бобец или пържола nyamnyam


Продукти:
1 кг Карфиол (цветно зеле)

5-6 бр. моркови
5-6 бр. корнишони
10-на скилидки чесън (или не)
30-на зърна черен пипер

15 зърна бахар

210мл оцет

3 с л едра сол

9 с л захар
 

целина/кервиз
понякога малко копър - ситно нарязан
аспирин или натриев бензоат ако ще се съхранява в буркани за зимнина.


 


***Това са продуктите в общи линии. Трушията е хрупкава и леко сладникава, което може да се избегне като се намали захарта на 1 с л. Когато преди години опитахме тази рецепта беше и с камби, целина, зелени чушки, но тъй като у нас все ги отделят тези, просто вече не ги слагам.

Карфиола се почиства и накъсва на розички.

Морковите режат на кръгчета, бели се чесъна.

Нареждат се в подходящ съд с капак.

Прибавят се подправките и се залива с вода колкото да покрие точно продуктите - не да плуват.

Притискат се отгоре с чиния или плочка.
Прибират се на студено, разбърква се веднъж на ден.
Готови са за консумация след 5-6 дни

**От горните продукти излиза 1 3-литров буркан, или 3-4 буркана по 800мл
Зеленчуците се разпределят в тях, като количеството подправки се дели на 3: на 1 буркан: 1 с л едра сол 3 с л захар 70 мл оцет 10 зърна черен.пипер 5 зърна бахар 4-5-6 скилидки чесън. И евентуално 1 аспирин. Долива се вода до ръбчето. Бурканите се запечатват. Обръщат се 3-4 дни сутрин и вечер и са готови за прибиране.


8 коментара:

  1. Ще я пробвам. Дори и зимата правя такъв тип туршия, която става за няколко дни. Приятен и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много харесвам карфиол в туршии, обаче твоят ми обра точките - страшно бял е! Как го измиваш толкова добре, или трябва да се подбере без петънца?

    Приятна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, Ина, благодаря ви, хубава вечер и на вас :) че кое време е пак.
    Инче, подбирам го без петънца, обикновено е по-скъп от другия - леко потъмнял, къде от стоене по пазарите, къде от отглеждането. Но пък другия петнистия и потъмнява, не е приятен за гледане, няма и да ми го погледнат в къщи.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте!
    Туршията е чудесна! Аз и семейството ми обичаме подобни киселки вкусотии.
    Може ли да се направи без аспирин? И ако може - колко минути трябва да се вари, за да останат зеленчуците хрупкави и свежи?
    Благодаря!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Вили,
    Не съм заварявала тази туршия никога, дори съвсем малко да е - ще омекнат зеленчуците, а така са хрупкави и свежи.
    Без аспирин пак става, но трябва да се държи на много студено място (на село в мазето издържа, ако имаш такова - пробвай така.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. pep-4o, благодаря!
    Ще опитам да е на студено.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна туршия, Пепи! Като дойде уикенда ще спретна една по твоята рецепта с хрупкави карфиолчета и морковки :)

    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...