25 юли 2011 г.

Галет с мед и кайсии

Галет е френското наименование за печива в кръгли, но свободни форми, направени от маслено тесто.  Нещо като тарт, но без специална форма.  Сладки, или солени, плънката  винаги е поставена в центъра и леко покрита с краищата на тестото, оставяйки вътрешността да се запече открита.


Продукти за тестото: (за 2 бр. с d в готов вид ~ 20 см.)
125гр. масло
50гр. мед
280гр. брашно
1 жълтък
30 мл ледено студена вода

За плънката:   exclaim плънката е за един галет  exclaim
400 гр. кайсии
60 гр.  бадеми
и още 30 гр. бадеми, 20 гр. галета, 20 гр. кафява захар
50 гр. мед

За намазване:
1 жълтък
1 с.л. мед
1 с.л. прясно мляко

още малко брашно за точене



Приготвяне:

* Мекото масло се размачква  в купа с меда и  жълтъка,  сипва се по малко от брашното, докато стане на трохи
* Прибавя се ледено-студената вода и меси набързо, докато се събере на топка - отнема около 2-3 мин. (Масленото тесто може да се направи в блендер - студено масло и брашно, докато се получат маслените трохи, но аз или го настъргвам студено и смесвам с яйце/брашно, или го намачквам, както е меко с останалите продукти. До тук вкусът на тестото не е пострадал от този му начин на приготвяне).
* Разделя се на две еднакви части, всяка завива със свежо фолио и прибира в хладилник за 20-на мин.
* Първата част бадеми (може да бъде повече или по-малко количество от посоченото)  се мелят едро.
* Отделно  се мелят на ситно и заедно: галетата, кафявата захар и бадемите.
* Кайсиите се измиват, почистват и поставят в купа. Поръсват се със  ситно смляната смес със захар,  меда и разбъркват. Оставят се да "поемат" около 10 мин.
* Топката тесто се точи - сравнително тънко, около 5 мм. върху  хартия за печене, съвсем леко поръсена с брашно и се оформя кръг.  Ако тестото лепне - също се поръсва съвсем фино с брашното, или набрашнява самата точилка .
* В средата му се поръсват едросмлените бадеми, нареждат се кайсиите - малко да се застъпят, а ако на дъното е останала смес от меда с галета - се изсипва отгоре.  Трябва да остане  свободна ивица до края на окръжността - широка поне 3 - 4  см.  
 * Повдигат се краищата с помощта на хартията и загъват навътре върху плодовете.  Тестото леко се притиска с ръце върху плънката, за да може да се задържи. 
* Разбъркват се млякото, жълтъка и меда и с четка  намазва  целия борд.
* Поставя да се пече в загрята фурна  на 180* за около 25 мин - до зачервяване.
* Тъй като е с тънко "дъно" най-лесно е галета да бъде прехвърлен с помощта на хартията в чиния за сервиране, вместо да се премества там с шпатула. 

Може да се изчака да изстине, преди да се нареже.  Може и горещ да се разчупи. Лично аз харесах повече топъл, с топка сладолед   icecreamicecream



За соления Галет следващата седмица.  
При толкова (и такъв) мед редно бе първо да опитам сладкия вариант с плънка, отлежала в меда  smile1 
Тук е с кайсии, но вида на плода може да бъде всякакъв. 
Брашното ми е типово. 



Съветът на пчеларите: 

За женска хубост, финес и грация,
пийте кафето с мед от акация.
За юнашка смелост и мъжка сила,
яжте редовно мед от бодила!


19 коментара:

  1. Прекрасен галет! Сигурна съм, че е и мноооого вкусен!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда вкусно! Едно допълнение или поправка, ако позволиш!?:) Галетите се правят и от друго тесто, освен маслено. Галети се наричат още и популярните във Франция палачинки от елда, за които случайно имам публикация в моя блог: http://margatyna.blogspot.com/2010/11/galettes.html

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, устните ми залепнаха от преглъщане
    на този апетитен галет!
    Не съм правила това тесто с мед, а и допълнителната обработка с меда го прави
    още по- примамлив!
    Сега разбрах тайната ти, а и сигурно на Мишо :))))))
    Поздрави и хубава вечер в очакване на соления галет!

    ОтговорИзтриване
  4. Разбира се, че ще :)) и ти благодаря за което.
    Виждала съм такива палачинки от елда, но не знаех, че така се наричат. Отивам да разгледам твоите.

    Благодаря, Леви!

    Хубава вечер, дами!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, освен да пробваш :))
    Ти май прави галет, ако правилно си спомням, значи можеш да пробваш варианта с мед-
    Поздрави и хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Преглъщам. Надявам се в неделя да имам прекрасен пресен мед и ще го пробвам, Пепи :)
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Галети,галети,галети!Това лято е триумф на галетите!И толкова вкусни и подканящи!Като твоят,Пепи!Ама такъв хубав златен загар си му докарала,бравос!
    Със сигурност ще го направя и аз това лято,ама сигурно ще го видите чак на зима...:)!
    Великолепен е,Пеп!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, тотално ме довърши с тая вкусотия.
    УНИКАЛНО!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Рони, да хапнем и у нас сладичко де :)

    Еликсирче, вярно е, галети са цъфнали по всички блогове, но наистина се правят много лесно, това ще да е причината. А ти защо изоставаш с публикациите :))

    Благодаря, Зори, поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи,
    и аз като Еос преглъщам, преглъщам....
    Не си човек ти, може ли да ми играеш така по нервичките?
    Толкова е примамлив този ГАЛЕТ, че ако е пред мен, не отговарям...Пак ни удари в земята с него!!! И той на море бил, с този загар...мммм....хрус-хрус-хрус....
    БЛАГОДАРНОСТИ ПЕПИ!Чакаме соления вариант!
    Поздрави производителят на мед!
    Лек и усмихнат ден
    Нора

    ОтговорИзтриване
  11. Норче, ще направя солен... в средата на август, какво ще кажеш :))
    На теб обаче не ти пречи да направиш на девойките сладък, нали :)) Дори Ая ще ти бъде благодарна :))

    Поздрав най-сърдечен на всички дами у вас!
    А от нас - благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  12. Мммм - божествен е тоя галет, Пепи!! И ето значи къде е свършил сладоледа вкъщи ;)страхотна комбинация!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Докато се добера до компютъра, то е ясно, че и трошичка не не останало от това бижу за мен. Нищо, ще му се полюбувам отдалече, много в красив и сигурна съм, вкусен! Прегръдки, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  14. Eeeeeeeeeee,celuvki ot Germania.Straxoten e Mi6o,napravo mi vze akula pak.Galeta e prekrasen,4ak tuk zamirisa.

    ОтговорИзтриване
  15. pep-4o, направо ми се прияде от невероятно апетитните снимки. Страшно вкусно изглежда. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  16. Еее, Пепи, как съм го пропуснала този галет! То за мен нищо не е останало :(( само ще се облизвам пред монитора и това е. Прекрасен е!
    При мен те очаква наградата, защото винаги, когато се отбивам при теб, на лицето ми се появява широка усмивка. Заповядай да си я получиш, когато ти е удобно.
    Поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Да, Мина, там свърши сладоледа :))

    Евка, свърши, но отново имам тесто в хладилника за подобен. Чудя се кога ли ще му дойде реда.

    Йоли, всичко е предадено :) Мога да предам и още нещо, ако донесеш от там :Р

    Ани, благодаря ти, Аз май на коричката наблегнах - пък и тя изглеждаше най-изкушаващо.

    Таня, благодаря ти отново за споделената награда. Ще сложа при първа възможност, но не знам кога ще да е тя :) А ти си направи един, сигурна съм, че ще го докараш много вкусен!

    ОтговорИзтриване
  18. Бомбастистично е с този медец и кайсии!!!
    Брависимо :))

    ОтговорИзтриване
  19. Молим, радвам се, че точно на теб - ценителя на сладкото ти допада :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...