15 август 2011 г.

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продължавам на тема "зимнина" blush2



Продукти за 1 доза:
10 кг. домати  (или  4-5 компотени буркана доматено пюре)
1-1,5 кг чорбаджийски чушки  (повече или по-малко, зависи на кой как му харесва/
2-3 глави чесън
черен пипер
няколко  люти чушки -  в зависимост от степента на лютиво, която се яде :))
сол и захар на вкус
100-150мл олио
50-60мл оцет
магданоз - само по желание

Приготвяне: 
* Доматите се мелят през онази машинка, която има приставка за отделяне на  семето и люспите.
* Изваряват се така, че да остане около 1/3 от тях - зависи и от сочността им, но трябва да  остане  на пюре.
прибавят се чушките - дръжките са леко отрязани, така че да могат да се хващат пак и лютите чущки нарязани на ивички.
* Прибавят се и чесъна, или пресован, или счукан, прибавя се солта, черния пипер и захарта /аз го обичам сладникаво и слагам около 150гр. захар/, оцета и олиото.
* Оставя се така да поври  още около 15-20 мин. и отстранява от огъня.
* Когато изстине се прибавя ситно нарязания магданоз /ако въобще ще се слага/, разсипва  се в бурканчета и се вари още 10 мин. за капачка. Излизат около 11-12 бурканчета от 0,4 мл


***Правили и с прибавени печени чушки на ивици - пак е хубаво, но трябва да се сложат преди варенето на бурканите, за да не омекват повече. Обаче не са нашите :)))
***Може и да се направи малко количество, ей така за хапване сега, докато има  пресни чушки и домати. Като за лека вечеря. В такива случая се оставя маалко по-рядко, но когато си е точно за апетитка преди хапване -трябва да си е гъсто, почти като лютеница.
***Разликата от  прясно направено и с консервирано пюре е значителна :)) 

13 коментара:

  1. Ау, напълни ми се устата :) Страшно обичам такъв тип манджички!
    Страшна си, ей :)

    ОтговорИзтриване
  2. Апетитката ти е умопомрачителна и точно заради нея ще ти дойда на гости през зимата :))))
    Ако има още разбира се!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е темата ти със зимнина, Пепи -
    много полезна, безсъмнено - гарантирана и вкусна.
    Видимо повече от чудесен е бил и престоят ви в Родопите - впечатляващи изгледи и снимки.
    Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана:)

    ОтговорИзтриване
  4. Да, ама вече не се плашат у дома, Инче :)

    Дани, да не забравиш :)

    Благодаря ти, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам точно този вид чушки! Пък в твоята апетитка са неустоими!

    ОтговорИзтриване
  6. Мммм, много го обичам това нещо. Мама правеше някога, но от години не сме затваряли апетитка:(

    ОтговорИзтриване
  7. И аз. Ама с люти. Но нещо не трябва да ги хапвам пущините напоследък.........

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, отивам за един крайщник хляб :) и започвам :)

    ОтговорИзтриване
  9. Недей, Зори, пускам едни питки :))

    ОтговорИзтриване
  10. Мммм... това е страхотно ястие, което мога да хапвам по всяко време...

    ОтговорИзтриване
  11. Мммм, ама точно днес ще правя нещо от чорбаджийски чушки и търсех рецепта.имам и домати и почвам.

    ОтговорИзтриване
  12. Майка ми правеше тази рецепта през 1980 . Как се появиха чорбаджийските чушки ( дълги пиперки ) нямам идея .
    Но заливани с доматен сос са страшно вкусни ! С малко захар :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз нямам идея как са се появили, но в наше село ги помня още от малка, баба ги имаше в градината. Сега има едни - кози рог, те са по-дебели, чорбаджийските (гръчки пък им казва свеки) са по-тънки и с по-тънка кожа. Ама са вкусни опукани :) за всяка манджа през зимата.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...