23 юли 2012 г.

Сорбе от лофант с мед лимон


Съвсем кратка информация за  растението лофант (агастаче) от мен.  (Lophanthus Anisatus Benth) В моя случай лофанта е анасонов,  но има още и мексикански, тибетски, лимонов и ...общо мисля са  към 7-8 вида. Различни са цветовете и аромата им.  В Гугъл има много информация, достатъчно е да напишете името му. 
Лофанта е билка, споменавана като панацея  за всички болести. До колко е така не знам, ние отглеждаме една градинка :)) с него по съвсем други - медоносни причини :))  Освен за всяка болка-билка, лофанта е медоносно растение, което цъфти през цялото лято (3 месеца) и е многогодишно. Не на последно място, при него не се налагат много земеделски операции като копане и  оране,  а издържа и на засушаване. С изключение на няколкото чая, които Стоев си е направил от него, останалото количество от билката го приемаме във вид на мед. Тази година реших да правя разни шербети от него, които замразявам във формички за лед, тъй като не съм любител на чайовете,  а ледените ми близалки - вече с добавен лимон - се оказаха доста приятни в жегите.



Тук  запарката не е много концентрирана,  тъй като е съобразена (пак) с моите вкусове. Ама все пак трябва и аз да го опитам, за да знам дали да препоръчвам или не :girl_haha: Но съм постигала доста  наситени, тъъъмно зелени цветове от оставянето на билката  дълго време в отварата.  Това е нещо, което може да се  "редактира" на вкус.  Този, светлия цвят, който се вижда горе е перфектния за мен, тъй като анасоновия аромат не е прекалено натрапчив. Затова и ще напиша времето,  за което направих запарката, а ако някой има, или се сдобие с билката и реши да си направи - може да коригира по свой вкус. Както и с подслаждането.  И както обикновено при мен става - това е само идея (при това съвсем не моя, а на Валери Нешов в една от сериите на Полуостровът на съкровищата).
ПП: Семена за билката вече се продават на много места тук в България. Ако има желаещи - мисля, че мога да уредя семе (като за отглеждане за билки, не за засаждане на градини :))) ) Преди 7-8 години  успяхме да намерим  и тибетски лофант, но като мейла и видяхме  цената, която човека иска за 100 гр.  с Мише се опулихме  :w00t::w00t: , та се задоволихме само с  анасоновия лофант. 


 За  1л. билков сироп, който после се превръща в сорбе, или кубчета лед са необходими:

800 мл вода
~150 гр. лофант
2 лимона
4 с.л мед*

Приготвяне: 
* Кипва се водата. Стръковете лофант се поставят, покрива се съда с капак и оставя да ври на слаб котлон около 5 мин. Изключва се и оставя така още 10 мин. (за наситено зелен цвят и аромат - ;D - 30 мин.)
* Прецежда се отварата и когато поизстине (под ~37*) се прибавят меда и сока на двата лимона. Бърка се, докато медът се разтвори. Прибавят се предварително настърганите лимонови кори (само жълтата част).

* Тук вече или се поставя сиропа  в машина за сладолед и се наслаждавате на готовото сорбе след двайсетина минути, или го сипвате  в дълбока купа, която се поставя във фризера.
* Разбърква се през  30-40 мин., докато започне да замръзва и лимоновите стружки се разпределят равномерно в целия продукт. Тогава вече се оставя да се замрази добре за 12 часа във фризер. 
* Тук отново има две възможности за поднасянето му:
- Или се оставя на стайна температура, малко да се поотпусне и гребе с лъжица за сладолед, 
- Или купата със замръзналия сироп се  изважда от фризера непосредствено преди консумация  и с  лъжица се изсъргва от заледения продукт - от вън на вътре (към другата ръка),  което става много лесно, заради съдържанието на захари. И се получават ей тези хубавите кристалчета. 

- Ледените близалки са лесни: Сиропа се налива във формички за лед и замразява.  Тук аз сложих още парченца ситно нарязан лимон.  Тези ледени кубчета у дома се използват и за разхлаждане на водата :)) 

* Количеството мед е в течно състояние. Ако са 4 с.л. кристализиран мед, теглото ще бъде повече от този, на пресния, течен мед, но дали течен, или пресен мед - отново е въпрос на вкус.

20 коментара:

  1. Охо!Тази година за първи път и ние сяхме лофант-също по медоносни причини.Още не е цъфнал,но вече опитах чай от листата и ми хареса.Изстуден с мед и лимон ми хареса повече.Благодаря за чудесните предложения-ще се възползвам от тях! :)
    Колко ви е голяма градинката,за да има и добив на мед от нея? :)
    Поздрави и успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. амиии... около 7 ара е и съвсем близо до пчелите. А растенията с всяка изминала година стават по- големи и с повече цвят, което е добре за пчелите, да не губят време във летене и търсене на други цветове.
      Поздрави и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Това уводче беше само за мен :)
    Благодаря, Пеп!
    Но аз си мисля, че имам от магарешки бодил!
    Моят мед няма аромат на анасон, а бих опитала, защото обичам Узо :)
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече се разбрахме, че нямаме магарешки бодил, но снощи говорихме с Мише и се оказа (защо ли се учудих) запознат с неговите свойства и качества за меда.
      Хубава седмица и на теб, Дани!

      Изтриване
  3. Изглежда много разхлаждащо и красиво.

    ОтговорИзтриване
  4. Много свежо, прииска ми се една близалка, Пеп! Спорна и прохладна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземи си, Евка :) Днес се диша, но следващите дни пак ги обещават много горещи :)
      Спорна седмица и на теб да е!

      Изтриване
  5. Много свежест и прекрасни снимки!
    Поздрав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  6. Разхлаждащо и красиво! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Научих още нещо ново!За такова растение чувам за първи път. Първоначално помислих, че става въпрос за маточина /но под друго име/, тъй като листенцата в чашката много ми заприличаха на нея.Благодаря за информацията!
    А в тия горещини изглежда толкова примамливо и освежаващо :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Излови ме, Таня :) листенцата в чашата са маточина, защото двата стръка, които оставих за украса ги сложих да едно пилешко месо, съвсем забравяйки, че ги бях оставила за декорация. Е, винаги мога да набера от село, но сорбето се консумира бързо и знам ли дали ще остане пък за снимка :)
      А билката наистина е уникална.
      Лека нощ на теб :)

      Изтриване
    2. ПП: Виж листата на колажа с чашата. Там се виждат добре.

      Изтриване
  8. Не знаех, че така се казва това растение, но като малка съм яла тези цветчета и си спомням сладкият им вкус :) Благодаря за споделената информация. :) Много примамливо сорбе.

    ОтговорИзтриване
  9. А знаете ли резултат от някой, който е ползвал лофант за нормализиране на високо кръвно налягане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съпруга ми си слага в чая по малко, но рядко, за да мога да кажа има ли резултат. Пък и си пие хапчетата.
      Даде на приятел, който пие, но не знам при него как е. За да се разбере, трябва да се спрат хапчетата, което е много рисково според мен.
      Но да се пие чай от лофант - н е вреди. Ако кръвното стане по-ниско от нормалното, може да се намалят хапчетата, ако доктор прецени.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...