30 август 2012 г.

Мариновани камби


   
     Асортимент на зимнините у нас - голям, но количества - малко. Не си падат в къщи по трушиите и маринованите и това е. Ако обаче не направя (както преди две години с пуканите чорбаджийски чушки се убиват да ги търсят.  Затова сега от всичко, което харесваме, но по малко.
     Камбите и чушките от цветната трушия. биват избутвани в края на чинията от любимците  Така обаче минават :) кога за гарнитура, кога за салата, но пък и ние обичаме трушиите сладко-кисели. 

     И тъй като камбите при нас са домашни, а те не винаги стават, случва се да ползваме и други чушки - капия, които обаче задължително трябва да са едри и месести. Със зелени (поне според мен) не са вкусни :))  Прибавянето на моркови, чесън и зелени подправки е на вкус - вижда се на снимките - едни са с магданоз,  други са с морков и целина, а някои - без зелени подправки, само със скилидка чесън.
От тази доза излизат около 15 бурканчета по 400 мл.



Необходими за една доза са: :
5 кг изчистени  камби*
150гр сол
400гр захар
600мл оцет
чесън и  моркови(по желание)
магданоз  или целина (кервиз)

Приготвяне:
* Изчистените камби се нарязват на парченца  - тези са долу горе 1.5 х 1.5см.
* Поръсват се със солта и захарта и се оставят да престоят около 6ч.
* Прибавя се оцета, объркват се и престояват още 6ч. 
* Изцеждат се от сока.
* Объркват се с нарязаните подправки и се пълнят в бурканите, като се притискат леко.  Зеленчука е вече омекнал, но при стерилизирането още ще се слегне.
* Допълват се до долната част на гърлото на буркана с отцедения сок (съвсем малко трябва)
* Затварят/запечатват  се бурканите и стерилизират 8- 10 мин. след завирането им. 

30 коментара:

  1. bih kazala :leka rabota v konserviraneto.Moya milost v 3 çasa sledobed se dobira v kışti i se mıçi da pravi po malko zimnina,vseki den sled obed prez lyatoto e moyat ças za konservi.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спорно и на теб консервиране, тогава :) Сезам!
      Няма начин, налага се.

      Изтриване
  2. А така, Пепи, затваряй от всичко, да има! Те сега ги бутат в чинията, но когато отлетят, след време ще се сетят и ще питат "Мамо, как се правеше оная салата, дет' все я бутах?" :)) Вкусът на човек се мени докато е жив, така е и с храната.
    Много обичам мариновани червени чушки от всякакъв сорт и по всякакъв начин приготвени, Пепи, ама само аз си ги ям и затова и аз правя само няколко бурканчета - не за асортимент, а за лично хапване. Моите мариновани са от капиите, резани на лентички, а камбите мариновам цели, в тенджера, след което ги пълня със зеле, карфиол, чесънче и там подобни и тогава редя в буркани и затварям. Хубаво е да има в мазето от всичко Пепи, па макар и само за асортимент, щото през делниците всеки хапва каквото обича, но на празниците обичам да натрупвам трапезата. Пък, колко му е тогава точно да му се услади на човек това, което друг път не накусва, нали? :)
    Целувки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я питат, Ирма, я направо го поръчват :)) Както и да е, аз съм свикнала с помощ от мамите (независимо в правенето или отглеждането на суровината), не ми тежи да правя и аз за моите по желания. Не само за консервирането. Макар често да имаме разногласия у дома за това. Но то какъвто бащата, такива и децата и както често ги подкачам: "Може да са ви объркали в болницата и да не сте мои, но Мишови със сигурност сте".
      Иначе си права - когато има гости или празник, тогава и на тях се услажда и посягат :) Пък дори имаме случаи да питаме "Това защо не сме го опитвали до сега". Абе... . сладури отвсякъде.

      Изтриване
    2. :))) Да, да! Те хубавите им чертички са все от нас, а щом нещо не ни е по вкуса, все от таткото и неговата рода са го взели! :))

      Изтриване
  3. Пепи, много хубави са станали чушките. Аз доскоро разчиствах едни буркани, дето ги направихме, ама никой не яде.ПРосто у нас са вървежни само кисели краставички, чушки и бамя.Ядем само свежи салати-цвекло, моркови, зеле...Но някой,ако прииска нещо, ще погледна тук със сигурност. Така, че запечатвай и после напечатвай тук...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А у нас свежите са зеле, моркови и дървени домати с гумени краставици :))
      Иначе краставичките вървят само и цветна трушия. Затова другото минава под името "Асортимент", а в края на зимата заминават "на лов" :)) там всичко се яде.

      Изтриване
  4. Чудесно е когато човек може да си направи зимнина. Аз тук си купувам всичко и всичко е на светлинни години далече от това, което навремето съм яла, когато майка затваряше и приготвяше по цяло лято. Преди го приемах като даденост, но сега оценявам това, което е наистина стойностно, вкусно, приготвено с любов и желание. Нищо по-вкусно няма от храната, която човек сам произвежда и сам консервира за зимата.
    Пепи, на теб винаги се възхищавам и виждам майка ми в твое лице, която също като теб неуморно не само работеше по осем часа на ден, но и произвеждаше зеленчуци и плодове и приготвяше зимнина.

    Комплименти за всичко, което ни показваш и за прекрасните рецепти, които са винаги перфектни, точни и безумно вкусни!

    Прегръдки и един прекрасен ден от мен & Co

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, нищо не се е променило от към домашното консервиран, освен продължителността на работния ден :)) Вярно, когато е млад човек го приема като даденост. Но идва ред и сам да се хваща да прави, ако не иска да яде фабрични консерви.
      Благодаря ти!
      Прегръдки и за теб и & Co!

      Изтриване
  5. Затваря, затваряй:) Ще мина после за някое бурканче:)

    ОтговорИзтриване
  6. Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените консерви, а когато продукцията е и собствено производство, резултатът е още по-добър. Обичам чушки под всякаква форма, а камбите преди мариноване леко запичам... Сигурна съм, че сурово мариновани, запазват характерната хрупкавост, сладост и вкус. Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и за теб, Еви :) И хубави почивни дни!
      Имахме в асортимента и леко запечени, а подправките с морковчето - вътре. Изобщо доста рецепти изпробвахме, аз нали ту от едната мама, ту от другата опитвах :) Тези се наложиха, че са хрупкави, да. Дори понякога стерилизирането е само 5 мин.

      Изтриване
  7. охо ,обичам камби,нареждам се за бурканче от зимнината Пепи!
    поздрави и хубав петък

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давам, но не и онова без магданоза :)
      И на теб хубав петък, Мария!

      Изтриване
  8. И аз не си падам много по туршиите, но виж ей такава с камби - много уважавам. Добре, че майчето още прави по някое бурканче - ей такава и една друга с едни мини камбички с настърган морков (-:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде сега ме засили мини камбички да търся :))
      Диде, снимай ако се сетиш до голяма и покажи.

      Изтриване
    2. Ще снимам, като станат, ама на майчето още й е топло и не е почнала със зимнините

      Изтриване
  9. Много ги обичам-хрупкави и точно сладко-кисели,но преди правех,сега се измързеливих по отношение на зимнината :( .
    Но имам напредък,Пепи,снощи си сварих първата дозичка домашно сладко-голяма радост,хехе.
    Чакам госта...петък е!
    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петък е, госта е на линия :)
      А ти едва сега ли, Роси започваш със саладката? Лелее.... хората вече приключват, момиче :)
      Честит петък :

      Изтриване
  10. Пепи, хареса ми тази салата, но не разбирам, първо да ги изчистя или първо да ги претегля. Пише "5 кг изчистени камби*".

    ОтговорИзтриване
  11. Теодора Иванова3 октомври 2012 г. в 16:31

    Може ли да залея наредените камби в бурканите с вряла марината и да ги обърна да изстиват, вместо да стерилизирам?

    Бурканите ми са с винт и с "копче" и определено ще забележа, ако не е станал вакума.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам дали ще стане само с вряла марината. Зеленчука се подрежда доста плътно в буркана, а той е студен и ще приеме малко вряла течност. Пробвай с 1 буркан, ако стане - тогава следващите.

      Изтриване
  12. Теодора Иванова29 октомври 2012 г. в 22:27

    Искам да докладвам! На пазара попаднах на хубави камби тези дни и реших да приготвя още буркани, но тъй като не бях сигурна как са се получили по тази рецепта (за първи път я пробвам) отворих един буркан да тествам. Ами страхотни са. Много благодаря за рецептата, отива в тефтера! (Нямам търпение да пробвам и пуканите чорбаджийски чушки, ама от тях направих само 2 буркана и си ги пазя все още :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рапорт приет :) Много се радвам, че са одобрени, Теодора!
      А такива нови неща наистина е хубаво да се тестват :) за да се знае дали да ги подаряваш някому, или да правиш нова доза :)) Ама пък още има на пазара и наистина сега са все хубави - едри, месести камби.

      Изтриване
  13. Честито Рождество - здраве, спокойствие и никаква тъга!!!
    Редовно чета, но не пиша. След като прочетох рецептата направих 1/2 доза/защото не знаех дали ще се справя/ с обикновени пиперки. За Коледа отворихме 1 буркан - всички много ги харесаха. Свежи, сочни хрупкави.Благодаря!!!Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) Здраве и спокойствие и на теб да е!
      Много се радвам, че сте харесали камбите :) Ама и голямо търпение имаш, едва сега да отвориш бурканче за проба :)
      Поздрави и весело посрещане на Нова година на теб и семейството ти!

      Изтриване
  14. Свалила съм ги в мазата и съм ги забравила!!!????Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хеххех, така пък ще имаш сега около празниците повече :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...