8 ноември 2012 г.

Спанак, Попай и Пълнени пилешки филета


     Спанакът е любимата храна на познатия на почти всички ни Попай Моряка. Винаги, когато е в беда и силите му са изчерпани, той посяга към вътрешната част на униформата си, измъква кутия спанак, отваря я и на огромни глътки поглъща цялото съдържание. Миг по-късно мускулите му се издуват и той използва невероятната си сила, за да спаси себе си и другите от беда. Много пъти битката е с кръвния враг Брут, за да спаси любимата Оливия.  
     Вече близо 80 години на телевизионния екран Попай  похапва от  спанака. Истина е, че този зеленчук  съдържа повече желязо от другите листни зеленчуци (без копривата), но интересното е, че мита за силата на спанака, увековечен във филмчето  се дължи на  грешка, от която се ражда мита за спанака -  в публикация на учен през 1870 е  грешно поставена десетичната  запетая  на желязото в спанака и така той се оказва с 10 пъти по-високо ниво от действителното. Въпреки това  този зеленчук е много богат на желязо в суров вид и ако се използва  на сок, вместо топлинно обработен  е истинска  хранителна  бомба. Освен желязо, той съдържа в големи количества и важните за организма калций, фосфор, калий, натрий, витамините А и Е.  



     Онова, което Макс Флайшман, създателят на Попай е пропуснал да каже на милионите деца, които израснаха и израстват  с героя му е, че вкусът на спанака изобщо не е толкова приятен.  Особено в суров вид. Затова е добре сока да се смесва със сок от ябълка или морков, които  са богати на вит. Е и С и омекотяват вкуса му.        
      Продължавам с тестването на Philips Avance Juicer & Citrus Press  (документално едва втори път, но иначе всекидневно бръмчи) . Следващите зеленчуци  са листните, които  почти десетилетие правим на сокове в къщи. Най-често изцеждани биват спанака, магданоза и тук-там марулята.  Тук и там, защото тя се използва много за салати,  отглеждането и за пазара става с използване на много  хербициди, което може да направи от ефекта дефект. 
     Днешния сок (фреш-свеж smile1 ) е от спанак, магданоз и ябълка.  Добре е да се знае за листните , че  магданоза е  богат на калций, фосфор и желязо, а марулята  - на калий, калций, фосфор и пак желязо. Тук да се има предвид, че има разлики във видовете марули - зелените са по-силно наситени, а светлите - по-слабо (като пример Айсберг салатата е с най-ниски количества на горните) 





 Зелен еликсир :)

За 1 чаша от 200 мл. са необходими: 

250 гр. спанак 
100 гр. магданоз 
1 ябълка 
опция: по една лъжица сок от лимон и мед 



Имайки предвид нитратите в листните зеленчуци, винаги ги изкисвам за 3-40 мин. в студена вода. През това време спанака се и измива, но за всеки случай още една баня със студена вода :)  защото не почиствам коренчетата. Разпръсквам да се отцеди от водата хубаво (тук си мисля,че една центрофуга за зеленчуци би ми била от полза). 
Последователно изцеждам през  сокоизстисквачката, започвайки със спанака, на който обикновено му прибирам  останалата в контейнера зелена част и или използвам веднага, или прибирам във фризера.
От тази останала част могат да се направят: баници, бутерки, тарти, яхния или ориз със спанак - със или без месо; спаначена торта, спаначени кюфтета или крокети и кой знае още колко неща. 

Аз обаче реших да  направя на песто и да напълня пилешки филета. 





Пълнени пилешки филета със спанак и кашкавал 

4 бр. пилешки филета ( 2 цели пеперуди) 
1 ч.ч. (от 240 мл)  каша от спанак ***
кашкавал или друго сирене по желание - около 150 гр.
1 с.л. горчица
1-2 ск. чесън
2 с.л. силен соев сос 

3 с.л. масло ( 60гр)
сол, черен пипер 

за овалване:
5-6 с.л. галета и 2-3 с.л. пшеничен грис (или само галетата) 
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
по щипка сол и риган 




Приготвяне: 

* Спанака се пасира заедно с горчицата, маслото, чесъна, соевия сос и подправките.
* Филетата се сцепват на две така не до край така, че да се получи джоб. 
* Във всеки отвор се поставят по 2 лъжици от спаначеното песто. Затварят се, за да може да се разпредели равномерно вътре. Отварят се отново и поставят парчетата кашкавал.  Ако отворите са големи - могат да се затворят с клечка за зъби или шишче.
* Намазват се и отгоре със сместа и оставят в хладилник за 20-30 мин. да починат. 



* Фурната се загрява на 200*
* Всички продукти от сместа за овалване се смесват на хартия и филетата овалват от двете страни, като се притиска с ръце, за да полепне добре галетата.
* Поставят се на хартия за печене и пекат на средна скара в загрятата фурна до зачервяване - около 20-25 мин. 


***Тази "каша" от спанака, както я наричам е остатъка след направата на сока. Тъй като лятото не винаги има спанак на пазара (а точно тогава правя ей това Шарено руло с плънка и купувам замразен,  много пъти съм случвала като се размрази да е в същия вид, в който сега виждам кашата. Та моето прозрение е, че този замразения спанак е същата такава каша, замразена на кубчета. 





20 коментара:

  1. Günaydın, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Абе ти защо не почиваш,ами пак си тук? :)
    Честит ти именик,скъпа!Пожелавам страхотен празничен ден!Ето,в твоя и негова чест и слънце пекна!Много вкусно пилешко,ще метна и аз едно такова тези дни!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси :)
      Абе нямаше ме, на почивка си бях. Но пробвах опцията да наглася публикация за дата и час.. .и то взело, че станало.
      Слънцето беше страхотно, но вчера само дето не се изгубихме в мъглата. А снощи натрупа сняг.
      Абе изобщо......
      Прегръдка от мен!

      Изтриване
  3. Отново страхотни предложения! Добре, че беше този Попай, та децата никога не отказваха да похапват спанак във всяка разновидност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На някои дори Попай не помогна, Иглика :) но пък не им пречеше да гледат детското по цял ден и да цъкат тв играта.

      Изтриване
  4. Хем примамливо вкусно, хем здравословно е днес при теб, Пепи! Чудесни предложения!
    Прегръдка и пожелание за много слънце в душата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ЛЕти :)
      Прегръдка и поздрави и хубав край на седмицата!

      Изтриване
  5. Пепи, както винаги при теб е много вкусно, а зеленият елексир събуди у мен невиждано любопитство:) Изглежда фантастично и много вкусно!
    Пиленцето също мисля да го пробвам мисля, че ще се хареса!
    Хубав и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съчетай двете за проба, Иве, щом ти допада този фреш :)
      Хубав и слънчев край на седмицата и на теб!

      Изтриване
  6. Много добра рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни предложения, вкусни и здравословни и много, много свежи снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Този зелен пълнеж на пилешките джобчета много ми харесва! Пак си с поредната интересна идея!
    И чудесно изглеждат, и са много вкусни!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. страхотни са така, да. Дори си мисля и бутчета да напълня, че са по-сочни от филето.
      Поздрави и лека нощ, Ина!

      Изтриване
  9. Това се казва две в едно,от спанак!Поздравления Пепи за креативността!Наистина идея!Чудесни предложения!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи, колко си права! Гледат го децата това филмче и се надъхват да им готвя спанак, обаче като го опитат и хич не им се нрави:). Докато не открих 2-3 рецепти, едната от които е твоя за месце със спанак:) Виж, тези филенца също много ми допадат и ще си ги хапнем с кеф!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, моето голямо момче също на такъв ориз прояде спанака и онзи, на снимката с рецептата е точно една такава пратка за него. Яде го и с филетата; много му харесват спаначените бутерки. Пробвай с тях.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...