25 юли 2017 г.

Шишчета от пилешко месо

Да почерпя за рожденния ден на този блог  :drinks:  Днес местенцето, което създадох и списвам (обикновено в късен нощен час ;D) навършва 8 години.  Ако 2 години не се бях дърпала да го направя, щеше да има 10-годишен юбилей, ама това е друга тема. Не съм вярвала, че ще продължа да снимам и пиша харесваните от нас манджи толкова време и с все същото желание. Публикациите са 995  ;D И пак ако :) се бях напънала, можеше днес да е 1000-ната, но тия неща на сила не стават при мен :) Рецептите в блога обаче  със сигурност са над 1000, тъй като в доста публикации има по 2-3 рецепти.  За днес "почерпката" съвсем тематично с името на блога :wink1: се случи да е пилешки шишчета - оказа се, че елементарни неща забравям да публикувам, защото са ми ясни :) на мен. Ама нали си имам млади хора, които се учат да готвят, моментално оправям един пропуск. 
Равносметка няма да правя :smile1: живи и здрави - колкото-толкова. И публикация когато-тогава ;D
Благодаря на всички вас, които се отбивате тук!  newsm51 
Благодаря, че ми оставяте коментари с обратна връзка за предложените рецепти! 
Благодаря за доверието, което ми оказвате! Надявам се да не ви подвеждам много-много ;D   Не забравяйте да импровизирате в кухнята, използвайте любими подправки и качествени продукти  - това е личното отношение към храната. Ако готвите - правете го с желание. Така или иначе се налага, но приготвените с любов неща винаги се получават добре. 
А за шишчетата - ще се цитирам от шишчетата с агнешко месо  :smile1: "Няма човек, който да остане равнодушен към шишчета, нали? Независимо дали са месни, плодови, или зеленчукови, удоволствието тук е на всяка хапка:  зеленчуковите - поели ароматите на подправки и зехтин, докато се пекат; плодовите - малки, сладки хапки, поели още сладост от облелия ги мед или свежест, от топката заквасена сметана, която ги гарнира; рибните - носещи аромата на море. Но няма такива сочни и ухаещи на подправки хапки  като месните шишчета, особено ако  са печени на скара на жар и ако между късчетата месо са нанизани лук, чушка, или гъбка, за да допълнят съвършенството на картината, която изпълва съзнанието на всеки човек,  обичащ да яде месо. 
  За да направим перфектните шишчета, трябва да имаме предвид няколко неща:
- месото трябва да бъде прясно, не замразявано; крехко - без сухожилия, ципи, мазнини;
- кубчетата месо да се режат с приблизително еднакви размери;  напречно на мускулните влакна; независимо колко са големи парчетата месо, за да могат да се изпичат равномерно.
- месото да се маринова за мининум 2-3 часа и трябва да изберете комбинация от съставки, която да ви е любима. Аз обикновено ползвам зехтин/олио, соев сос, твърд алкохол за агнешко и свинско, лимонов сок за пилешко и риба; горчица или мед, подправки....
- много удобни са да се приготвят предварително - от предишна вечер, или сутрин, преди работа и вечерта ще бъдат доволно овкусени и мариновани и ще трябва  само да се изпекат за вечеря. По възможност на скара на жар, но тъй като не всеки има възможност - грил тигана, или електрическата скара вършат  добра работа.  " 

 Ще дам ориентировъчни количества за 4-5-6 порции - по 2 шишчета на човек. Бамбуковите шишчета са поне в  4 дължини (може и повече, но толкова ползвам аз) - тези са дълги по 25см., следващите и най-дълги са по 30 см., но тях малко трудно събирам в чиниите :)  Най-малките са удобни и за разни хапки - сурови за салата, или печени, както ще покажа тези дни при едни пилешки дробчета.   Количествата са според хората, които ще хапват шишчетата. Предвидете по около 250-300 г  общо продукти в суров вид за човек. Но Вие си знаете колко са ви ящни хората ;D . Подходящо за шишчета е бялото месо и месото от бутчета.  Аз ги смесвам. Месото от бутчета  трябва да е без кожа, но ако обичате препечената хрупкава кожа, трябва да нанижете месото с кожа така, че тя да остава от външната страна на шишчето, за да може да се изпича при печенето им, а не да остава жилава между месото.  Заедно с месото може да смесите пилешки дробчета и сърца -  само почистени от ципи; без предварително обработване. Зеленчуците - лук, чушка, чесън са по избор, но аз винаги слагам парченца от тях между късчетата месо. Тиквичка, патладжан, чери домати също разнообразяват шишчетата, но ние тези ги предпочитаме на салата ;D Подправката за месото също е Ваша любима за пиле. Моята любима се върти около мащерка, черен пипер, червен пипер, риган, чесън, майорана. Понякога малко розмарин, или малко салвия. Когато се видя с повече свободно време си правя такива смеси - за пиле и за свинско и прибирам в бурканчета, да са ми готови. Признавам си, че напоследък ползвам и готовата подправка на Котани за пиле на скара. 
Продукти: 
3 пилешки пържоли от бут без кожа 
1 филе пеперуда (бяло месо)    Общо: около  1кг. пилешко месо 
200 г пилешки дробчета (5-6 броя) 
1 глава воден лук (всякакъв може, но този е по-крехък) 
2 чушки/пиперки (ако са зелена и червена е по-шарено :)
6-7 скилидки чесън 


по 1/2 ч.л. риган, мащерка, майорана,  куркума, черен пипер    

по 1ч.л. червен пипер, сол, едрозърнеста горчица и захар  (или  общо 3с.л. Котани за пиле на скара)
1-2 фино смлени/пасирани скилидки чесън 
по 2-3 лъжици лимонов сок, олио и соев сос 
  
Приготвяне: * Месото се нарязва на хапки с еднаква големина - 2,5 до 3см.  е добра големина за изпичане на месото. Когато е съвсем отпуснато се реже по-трудно на правилната форма, затова преди нарязване е добре да го сложите за час в камерата на хладилника. 
* Дробчетата се почистват от белите ципи, нарязват на 4 части. 
* Всички подправки и течности, месото и дробчетата се поставят в найлонов плик. Връзва се и разтърсква добре, за да може всяко късве да се оваля добре в маринатата. 
* Прибира се в хладилник за час поне (най-добре е за 12 часа, но така може да съхранявате до 7 72 часа мариновани на студено) 
* Лукът се почиства и нарязва  на парчета (от по 2 пласта) с големина 2,5-3см., колкото месото. 
* Чушките се нарязват на парчета със същата големина. 
* След  като се маринова месото се нареждат на шишчетата, като се редуват - месо, лук, месо, чушка, дробче...... и т.н., докато свършат. Всичко се нарежда плътно, едно до друго, без да остава разстояние между тях - така месото остава сочно, вместо да се изсушава. 
* Пекат се на загрята скара, или грил-тиган (3/4 от мощността на котлона) ,  предварително намазан с олио, или парче сланина, до зачервяване от двете срещуположни страни  - обикновено им трябват по 3-4 мин. на страна. Преди обръщането на другата страна шишчетата се намазват с останалата марината.  Обръщат се и на двете незапечени страни :) на които им трябва по-малко време за печене вече - 2 мин. са напълно достатъчни. Когато се поставят на скарата между шишчетата се оставя място - по 1см; никога не ги нареждайте плътно едно до друго.
* Изваждат се съд, в който могат да стоят топли до момента на сервиране, а може да ги извадите върху предварително изпечени пърленки и така да ги сервирате. 




14 коментара:

  1. Честит блого-празник, Пепи!
    Жива и здрава бъди, все така всеотдайна, неуморна и любяща, вдъхновяваща и страстна кулинарка както само ти го можеш! И мисля е време вече да помислиш за нов раздел горе - кухня за най-малките. До десетия юбилей гледай да го добавиш. :)
    Целувки и голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирме! Готова съм и другия раздел да откривам, само да ме изненадат :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Пепи,
    честита 8 - ма блогогодинка.Живот и здраве продължавай в същия дух с желание да публикуваш рецепти.Понякога човек не знае дадено занимание докога ще продължи.Но важното е да сме здрави.Всичко останало някак си се подрежда с Божията помощ.
    Чудесни шишчета, така ги мариноват в Гърция / с лимонов сок /И аз ги правя по подобен начин, без горчица.Великолепно предложение за летните дни.
    Поздрави, лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели :) Много си мила! Живи и здрави да сме, пък както се наредят нещата :) Горчицата понякога пропускам, но обикновено винаги имам някоя за довършване (харесвам им бурканчетата и накупувам) та все влагам.

      Изтриване
  3. Честит празник, Пепи!
    Пожелавам ти нестихващо вдъхновение и да си все така неуморна и креативна! Запази чувството си за хумор и продължавай да твориш, за да ни вдъхновяваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Илли! Прегръдки за теб, един от главните виновници за този блог :*

      Изтриване
  4. Честита блогогодишнина, Пепа! Ти си и една от "виновниците", на стари години и аз да създам блог! :)
    При теб човек винаги може да научи нещо ново и интересно. Желая ти още дълги години кулинарното ти вдъхновение да не стихва, и както Ирма ти е написала, да разшириш блога с още раздели! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и за теб, Ина! Всички се учим едни от други и сме си полезни!

      Изтриване
  5. Честито, мое кулинарно вдъхновение! Радвам се, че винаги си ни под ръка, за да направим поредната вкусотия! Благодаря ти, че споделяш толкова разнообразни и интересни рецепти! Цялото семейство сме ти фенове! УСПЕХИ!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вале! Живи и здрави да сте, да ви е сладко!

      Изтриване
  6. Честит празник, Пепи,
    поздравления за твоя вдъхновящ и прекрасен блог -
    едно разкошно място, където читателите се чувстваме като у дома си,
    където добрата кухня, точни рецепти и полезни съвети са гарантирани...
    Моите почитания, благодарности и пожелания за още многох8. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Много висока оценка, а знаеш, са малко местенцата като моето и твоето, където се чувстваме като у дома си :) Щастлива съм, че се срещнах и на живо с приятели като теб.
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Пепи, честита годишнина на блога ти, леле чак се стреснах - цели 8 години, как си лети времето само...
    Ти си една от най-редовно списващите блогъри на кулинарен блог, каквато и рецепта да потърси човек - тук може да я открия, ето дори сега допълваш с тези шишчета. Аз не съм много по приготвянето на скара, още повече в апартамент, но на вилата ще опитам твоята рецепта, че обикновено печем цели мръвки.
    Присъединявам се и към написаното от Ирма, много ми хареса идеята!
    Желая ти да готвиш винаги с такова вдъхновение, да радваш читателите с нови, интересни рецепти.
    И дай боже да няма тъжни моменти, като загубата на приятел, които да помрачават усмивката ти...предполагам Елидраг ти липсва много...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, Веси. Много ми липсва Ели. Ние се чувахме през 3-4 дни. И сега като съм в почивка посягам към телефона да си побъбрим. И няма как да не се сещам - ето вчера, пълнени чушки правих и се сетих, че тя веднага би задала въпроса (както винаги го е правила) "С какво са: С кайма и ориз, или с ориз и кайма" :) Ще остане в сърцата ни както и Жоро, светла им памет.........
      А годините са 8, да :) и 10 + от първата ни среща, когато се запознахме на голямата форумска среща :) Върви си времето, нали :)
      Благодаря ти, хубав неделен ден на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...