13 септември 2011 г.

Печено пиле с картофи


Или не ми обръщайте внимание - нищо  ново под слънцето, само едно прозаично Печено пиле с картофи, което се налага по спешност със започването на новия семестър.
Искрено (от мен) и лично ( към теб) набързо, защото знам, че времето на студента е толкова ценно, колкото и месечната помощ. 
Пиле, нарязано на парчета по ставите. Или бутчета, крилца... всякакви части от пиле, които се продават. Провери добре парчетата месо или пиле за перушина, почисти, измий, подсуши на кухненска хартия, твърди салфетки, а ако няма такива екстри - поставя се на широка чиния, леко наклонена, за да се отцеди добре водата от миенето. 
Количество на пилето - от 500 гр. до 2кг. за една тава.
Зависи от размера на тавата;
Зависи колко гладни човека ще я наобиколят;  newsm22
Зависи в кой период от месеца се готви яденето - ако е първите дни от месеца, наблегни на картофите.
Наличните парчета пилешко месо се поръсват с малко сол, една лъж. червен пипер, 2-3 лъж. олио, 2-3 лъж. соев сос, едно стрито кубче- бульонче и   подправки - каквито има в наличност, но е желателно да бъдат някои от тези  - черен пипер, червен пипер, мащерка, риган, тези листа, които се виждат горе - салвия, чесън на прах. 
Всичко се разбърква добре и се оставя по възможност 20-30 мин. да престои така. Или поне, докато се приготвят картофите.

Картофи - колкото, толкова. Важно е, когато се нарежат на дебели пръчки (колкото палеца ти)  да задъниш добре тавата.  Разбрахме се, че може и повечко да са :))
Картофите се мият, преди да се обелят. Вече обелени, отново се измиват. Когато се нарежат - не се мият. 
Поставят се в тавата, в която ще се пекат. Малка глава лук се реже на съвсеееееем ситно (на дъска, нали) и се  прибавя   при картофите. Отново някакви подправки - копър (сух), черен пипер, отново стрито кубче бульон, чесън на прах, ако няма да излизаш някъде :)) малко сол - се поръсва на картофите, още 2-3 лъж. олио, разбъркват се добре (може и с лъжица вече) и разстилат в цялата тава.
Отгоре нареждаш  парчетата месо, а ако е останала някаква течност от мариноването - изсипваш в тавата. Ако искаш - сложи почистени скилидки от една глава  чесън, или пък  цяла - само добре измита и без мустачета -  придава хубав аромат  newsm53   Тук можеш да сложиш и парчета моркови - хем са вкусни, хем с тях става по-пъстро в тавата :)
Прибавяш  вода (или бяло вино, но предполагам то е екстра) - толкова, че количеството течност да не бъде над половината височина на тавата! ), завиваш  с парче фолио, краищата  на което се подпъхват под ръбовете на тавата, поставяш в добре загрялата през това време фурна и печеш. Първо на мах около 15 мин, след това - 1 час. на 180-190*.  Внимателно се изважда врящата тава, маха се фолиото и се запича 10-12 мин. на 250*. 

Бирата студена ли е вече? beer3 beer


42 коментара:

  1. Пепчо, подозирам, че тези подробни указания са за момчето ти ;).
    И ние с моя син си говорехме,някой ден като имат печка,че ще си готви със съвети онлайн.

    МНого апетитно сготвено!Браво!
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  2. Какъв загар, какви картофки си сътворила, Пепи! Дори да не съм гладен студент, пак ми се прииска да грабна пълната чиния! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда тооолковаа вкусно!!!Едва отлепих поглед от чинията:D

    ОтговорИзтриване
  4. Пеп, какъв загар си му докарала само :)
    Може да е прозаично, но е ужасно вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ауу момичета, благодаря за коментарите! Оставих пилето и поръчах на младежа да го направи за вечеря, а той - не бил правил 3 месеца, да съм му записвала..... Сигурна съм, че всички знаят как се прави пиле с картофи :)) но той да си освежи паметта :))
    А това е и най-мързеливия начин за приготвяне на вечеря, стигайки до там, че може да се сложи цялото пиле в тавата, без да се реже :)) с цели картофи :))

    Мария, Зори, това пък и всеки го яде, как да не изглежда добре :)
    Бети, познала си :) Твърдо отказа да ходи на стол, имат печка (вече по-голяма от моята и с повече екстри), не ги мързи и си готвят. Ще се справи и момчето ти! Хубава вечер на теб!

    Еви, освен да изчакаш, ще има по-късно днес :) Прегръдка и на теб!

    Поздрави и на теб, Зорница!

    ОтговорИзтриване
  6. Е, Пепи, такъв загар си докарала :)))
    Може да е пиле с картофи, но си е пиле с картофи и е жестоко!!!!!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда ужасно вкусно!!! Никога до сега не съм готвила пилето с картофи по този начин /винаги като яхния/, но твоето изглежда зашеметяващо, още утре ще нахраня домочадието...
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Пипилота, пробвай така - у дома децата от малки предпочитат така печено, дори за следващия ден да им остане - не се налага като яхнията да топлят. Там някой трябва да им я стопли :))
    Лека нощ и на теб!

    Дани, загара е подпомогнат от "лосион за тен" :))) малко червен пипер при мариноването на месото.

    Лека нощ и на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,има ли блог да четат,ще се оправят ,гладни няма да останат!
    А твоят син е привилегирован с майка с безкраааааен на рецепти блог!:))
    Аз вече изобщо не се замислям дъщеря ми какво ще яде,докато ме няма-продукти има,каквото си сготви,това ще е.Чете в блога или във вашите,избира си и мята тенджерите.Че и се дисциплинира да оставя всичко измито.
    Твоите двама също вече се справят много добре,браво на децата ни!

    Хубава вечер ти желая!:))

    ОтговорИзтриване
  10. Много бръщолевих,та не казах нищо за манджичката ти,ама то е видно,че е перфекшън!Много вкусна домашна гозба!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно е Пепчо, това ПИЛЕНЦЕ!Много ми харесва, че ползваш много подправки и това чесънче е неустоимо!

    ОтговорИзтриване
  12. Марианче, обичам подправките :) а когато някоя ме грабне - карам до втръсване.

    Роси, дъщеря ти е мечта!! Щом после и мие след себе си..... Не мога да се оплача, но понякога се налага да напомням. Там :) ме няма, не виждам и....съм щастлива :)) Добри са децата, преди 3-4 години можех да се закълна, че ще умрат от глад или ядат само филии с лютеница, но сега знам, че на втория ден ще си приготвят нещо.
    Лека нощ и на теб (ПП: Прочетох ЛС, сутринта рано заминавам на село, като се върна ще отида там, където... са ми писали)

    ОтговорИзтриване
  13. Леле Пепи, това като по книжка изглежда! Къв тен си му докарала кво чудо, направо не е истина!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи,пиленцето е превъзходно!
    Днес,излизайки за сутрешното кафе си купих Good food и много приятно се изненадах,като видях публикация за теб и твоите рецепти!
    Всичките ми приятелки бяха очаровани!
    Поздравявам те с наградата и публикацията!
    Пожелавам ти успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Ама Пепинке, как ще иска да ходи на стол момчето, след като е опитвало какви ли не вкусотии на домашната трапеза. И след твоята школовка, не се и съмнявам, че ще предпочита да си готви. Браво на него!
    А пиленцето с картофки е абсолютна класика, която при теб изглежда толкова изкусително, че сигурна съм, който и да го види ще му се прииска да си гребне от чинийката. На мен също ми се иска :)
    Прегръдка и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Лулу, като на плаж през ранна есен :))
    Кате, много ти благодаря! (ти защо не участваш в конкурса за зеленчуково предложение; всеки може?)
    Лети, когато писах публикацията, младежа трябваше да направи за вечеря пиле печено с картофи... като по-свободен. Направил, милия, ама нали у дома, сложил колкото пиле, толкова и картофи :))) "Нищо де, нали са за гарнитура" каза. Сладур.

    Благодаря ти,хубава нова седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  17. Пепи, вчера приготвих пиле с картофи, следвайки стъпка по стъпка, твоите указания. Получи се невероятно вкусно, никога не съм го приготвяла така! Мъжете у дома си облизаха пръстите. Благодарности!

    ОтговорИзтриване
  18. Радвам се, че се е харесало така :) И благодаря за оказаното доверие в тази простичка рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  19. Леле, стана разкошно!
    Коментирам всяка рецепта, която сготвя по рецепта от интернет, а за тази мога да кажа, че се получи невероятно вкусно!
    Определено отива в "Любими"!!
    :):)

    ОтговорИзтриване
  20. Леле, стана разкошно!
    Определено отива в "Любими"!
    Специални благодарности на авторката!!

    ОтговорИзтриване
  21. Авторката, т.е аз :) се радва, че ви е харесало така пиленцето с картофи. И на нас ни е любимо.

    ОтговорИзтриване
  22. "Картофите се мият, преди да се обелят. Вече обелени, отново се измиват. Когато се нарежат - не се мият. "
    Е за това го обичам този САЙТ.
    Идеален е за начинаещи хора - добре написано, лесни и проверени рецепти и без излишни дивотии - ала ЗведиУти...
    И най-важното - накрая става ВКУСНО!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аабе и излишни дивотии има. Обичам да пробвам :) Но е важно основната храна да се знае как да се сготви. И тъй като никой не се е родил научен - трябва да помагам :)
      Важното е, че човека вече сам пече пиле с картофи без дори телефонна проверка :) Ако е и в помощ и на други млади хора - още по-добре, значи има полза от целия труд, който оставям тук :)

      Изтриване
  23. Направих го вече два- три пъти. Най-вкусното пиле с картофи, което съм правлиа ияла. Благодаря за рецептата. Направих днес и млякото ти с ориз, перфектно стана.

    ОтговорИзтриване
  24. Браво на теб!
    Радвам се, че ти харесва :)

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей pep-4o! Aз съм в чужбина, а дъщерите ми останаха в България.Много време готвихме по скайпа, а после се закротиха и не ме търсиха повече.....оказа се, че са намерили твоя блог.Благодаря ти, че ,,храниш,, децата ми и си ги научила на много неща с твоите рецепти, лесни и много добре описани. Дори и аз, старата готвачка, често влизам тук, защото големите готвачи се дънят най-често на лесните неща...А сега прятна вечеря и добър апетит!! Че моите картофки с пиленце ни очакват....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и на теб :)
      Едната от идеите ми с писането на блога беше да помогна на младежа си :) както се вижда и от тази публикация - всеки може да готви, стига да има кой да му даде начален старт.
      радвам се, че е в помощ и на твоите момичета, благодаря ти!

      Изтриване
  26. Рецептата няма какво да я коментирам - класика! В най-опростения си вариант: пиле, картофи, сол, олио и водичка, тя е изхранила много студенти и ученици в общежития и квартири. Цели поколения са израсли с нея, а хиляди изморени мами са спасявали положението с бърза и лесна вечеря за домочадието, и то във времена, когато нямаше нищо по магазините. Впечатли ме начина, по който е описана - като добронамерено и изчерпателно указание, с много свежо чувство за хумор. Затова го обичам аз това местенце! И, разбира се, авторката! АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) толкова изчерпателно, че младежът отдавна не звъни, когато готвят пилето с картофи. интересно как издебваше най-неудобния момент да звъни, затова седнах и го написах :)

      Изтриване
  27. Zdravejte, Pepi! A kak bi izglejdala tazi recepta,ako q pravq s cqlo pile? Ne mi se iska da go reja. :) Pozdravi! Sisi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Сиси!
      Ако я правиш с цяло пиле, посоли и подправи пилето отвън и отвътре. Остави го така за час-два в хладилник да си дръпне подправките. Сложи го в средата на тавата (избери дълбока) около него картофите и повече течност, защото ще се готви повече време. Пилето намажи с масло.
      ПечИ завита тавата с фолио около час и половина, тогава развий и допечи за тен.
      пекла съм пилето право на бутилка (от малки сокове, пълна с бира или вино) наоколо картофите, но фурната трябва да е на вентилатор, за да може да разпределя въздуха.
      А за да има повече изпечена повърхност, когато пека цяло пиле с картофи го срязвам на две през гърдите и отварям върху картофите в тавата.

      Изтриване
    2. Pepi,
      Bezkrajni blagodarnosti za byrzia I detailen otgovor! Beshe mi mnogo polezen!!! Dnes baba mi stava na 82 I moqta iznenada za semejniq praznik beshe imenno Vashata recepta, koqto oshte snoshti me grabna ot pryv pogled s tradizionnostta si. Izpitano I vkusno! Mnogo obicham taka!
      Izpolzvah pile Duk. (Mislq, che si struvashe cenata. )Slojih go na shishence, pulno s bira. Stana sys strahoten zagar! Namazah go obilno s maslo, ot koeto vkusa stana strahoten! Vmesto vino ili voda doizsipah birata v tavichkata. Kartofkite syshto stanaha unikalno vkusni!!!
      Vsichki bqhme mnogo shtastlivi na praznika! Baba me prizna. A tuk e momentat da Vi piznaq I,che gotvq za pryv pyt cqlo pile! :) Ide mi da Vi pregyrna I razceluvam! Dobre, che ima hora kato Vas! :)
      Pozdravi!
      Sisi

      Изтриване
    3. Браво на теб, щом си се справила от първи път с цяло пиле! Да ти е жива и здрава баба!
      Вярно е, картофите, печени с масло и с пилето стават не по-малко вкусни :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  28. Blagodarq mnogo! :) Pak shte se vyzpolzvam ot bloga.

    ОтговорИзтриване
  29. Картинката ме привлече .. рецептата ме грабна.. описанието е убийствено..и резултатът е във фурната!

    ОтговорИзтриване
  30. Картинката ме привлече .. рецептата ме грабна.. описанието е убийствено..и резултатът е във фурната!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се и на вкус да ви хареса!
      :) поздрави и честита баба Марта!

      Изтриване
  31. В момента го готвя и ако стане ще се похваля !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да е станало :) Няма какво да му се обърка на това пиле с картофи.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...