29 септември 2012 г.

Боб, боб, боб и бръмбари в главата

боб яхния с чушка и домати.

бобец само с чушки и морков 
     Преди две седмици попаднах на един от ония смешните статуси в социалното зло ФБ, които децата си  поставят  на стената и точно в техен стил  сега и аз си имам.  "Понякога взимам такива решения, че бръмбарите в главата ми стават прави и ми ръкопляскат..."  Неоспорим факт.  Моите бръмбари отдавна са там; крайно време беше да ми отдават заслуженото за невероятните идеи, които ме озаряват от време на време.
     Всъщност бръмбарите нямат нищо общо с рецептите днес освен, че заради поредната такава  бръмбарска намеса вместо да ги напиша, както съм обещала, аз разглеждам разни снимки на езера и баири.  Дано Оня Горе не се превива пак от смях....


     Тази публикация е за готвенето на бобените зърна. Бял боб, зелен боб (или фасул); леща (остана за следващия път) и боб черно оче, който се появи в последните години на пазара с това име, а аз си имам съвсем ранни детски спомени, че на село го отглеждат и готвят с  името "боб рогач" . Защо точно така - не знам, но и не мисля, че е толкова  важно защо.

боб Черно око
     
     Готвенето им е къде простичка, къде сложна работа, но понякога простичките неща  освен вкусни са и времеемки, а тайната на боба е в дългото и бавно готвене на слаб огън.Всяка тенджера под налягане тука забравете. Оправданията "няма време" и "цял ден на работа" са си ......оправдания. Така де, когато човек не иска  си намира причини.
     Белият боб (зрял боб, фасулът) е добре познат. Дали ситен, или едър, дали универсален или с надпис "салатен"  - все е боб. Дори оня, в пакетите с надпис  отпред "Смилянски" и отзад - произведен в Китай. Смилянския боб не е толкова много, че да се продава във всеки хранителен магазин.  Но това е друга тема.
     Ако купувате боб, може да имате предвид, че всеки един може да се сготви, само дето салатния (ако наистина е такъв) остава с по-цели зърна,  които се запазват по-твърди.  Има и съблечения боб на Крина, който в момента, в който се свари е вече кашнат и освен за пюре и бобени кюфтета, за манджа не става. И ако боба е продукция от близката година - увира  сравнително бързо. Но тъй като пазара е залят с видове боб - египетски, македонски, китайски, нашенски и не се знае още какъв, със сигурност има производство от преди две години. Зърната са третирани с препарати; не се измушичват.  Затова миенето и изкисването на боба в студена вода е задължително. А накисването спомага и за по-бързото увиране. За
 белия боб си имам хитринка, която по-долу ще споделя. 

                                                           боб яхния само с люта чушка
          И както всяка манджа, така и бобът се приготвя  "в колкото къщи - по толкова начина"; най-малкото с различната подправка. Някъде с домат, морков, чушка, другаде без тях; някъде с целина/кервиз като подправка и девесил, другаде с джоджен; някъде с чубрица и джоджен; другаде без подправки и бял; без червен пипер. Само тук, в един радиус на близките ми от 120 км, боба се  яде в десетина разновидности, а у нас - в поне 3. Ако броим и с мръвка някаква, или наденица - още три. 

     Разликата между боб-чорба и боб-яхния е само в количеството вода и количеството препечено брашно за сгъстяване. У нас, видимо се харесва с повечко боб. И newsm78 видимо обичаме в едни и същи чинии да го ядем.  Това количество бобчета обаче, което виждате в една чиния, мама  го слага на 3. Хората просто обичат боба сготвен с малко зърна. 
 Свеки го готви бял  и честно казано - харесва ми. Само с лук и чушка, олио и сол. 

     Един пък мой любим младеж го приготвя със захар Mr. Green или с лют пипер, който "лют, лют, колко да е лют" се оказал отровно лют.


                Боб със свински крачета

Няколко правила за готвене на  перфектния боб  
* В началото задължително  се вари  без сол и подправки. Посолява се едва когато зърната са омекнали. 
* Лукът се поставя още след смяна на водата, но останалите зеленчуци - морков, домат, чушка (по желание)  се прибавят към края на времето за варене - всеки боб е различен, трудно е да се определи. Но трябва да поврат около 20 мин. с боба. 
* Олиото и червения пипер - или на запръжка в края, или със зеленчуците по-горе (ако не обичате запръжки)
* Съвсем в края на готвенето, след като се (ако се)  прибави брашно  за уплътняване на соса, се прибавят сухите или  зелените листни подправки и тенджерата/гърнето се похлупва с капак.


 боб яхния със суджук
 
Започвам. Ето основното, а кой как ще се възползва от рецептата е негово решение.  Количеството вода е важно - ако е яхния - по-малко вода; ако е чорба - двойно с водата. Зависи и от боба, колко набъбва при варенето, но противно но твърдението, че боба не се долива с вода  - аз го правя.  Ако трябва, доливам по малко гореща така, че да не спира къкренето. А в последно време боба го готвя в бавноготвещия крок-пот,  който е перфектната тендежера за  него - керамичен и бавноготвещ. Първо кипвам боба за 15 мин, да мога да му сменя водата и тогава поставям в Крок-пот. Тук вече заедно с всички продукти, с изключение на солта и подправките. Това количество, което посочвам е за 5-6-7 порции като на горните снимки (с изключение на тази със суджука - там е доста по-гъст) 

боб яхния. само с  джоджен.

Продукти:
500 гр.  бял боб
1-2 глава кромид лук
60-80 мл олио 
2 равни с.л. червен пипер
1 чушка, 1 морков, 1 домат или 2 с.л. доматено пюре/кетчуп  (по желание)
или 2 с.л.  универсална зеленчукова подправка, която се поставя към края, когато са омекнали бобените зърна  
джоджен (пресен или сух) , девесил 
сол (ако не се ползва онази универсална подправка), брашно 
(сода за хляб, 50 мл. ракия) 
боб-чорба  с универсалната подправка. И разни добавки на заден фон.
Приготвяне:
* Бобът се накисва  за 8-10 часа в студена вода. 
* Изплаква се и се поставя да се вари  в тенджера с 1 литър вода. 
* Когато кипне,  степента на котлона се намалява за тихо кипене, а във водата се поставя 1 ч.л. сода за хляб. Това :) ми е тайната съставка. От нея  водата става по-жълта, но и се отделят ония вещества в боба, които причиняват подуване на корема. Оставя се да ври със содата 10-15 мин.
* Измива се хубаво със студена вода (гевгира е много удобен за целта) и се поставя отново на котлона с тенджерата   (или се прехвърля  в глинено гърне и във фурната, или в Крок-пот-а, ако сте се сдобили с такъв). 
* Ако се готви в гърне или Крок-пот - сега се прибавят всички зеленчуци, нарязани на дребно (или зеленчуковата подправка), червения пипер  и олиото.  Прибавя се  1,5 л.  до 2л. вода и се оставя да се готви - във фурната  около 5ч. на 150* , а в крок-пот - 6ч. на ІІ  степен, или 8 часа на І степен. Накрая се прибавят подправките, солта, оставя се къкри още 10 мин. и се сгъстява с лъжица или две брашно.
* Ако е в тенджера на котлона - прибавят  се около  2-2.5л. вода, само ситно нарязания лук; включва се котлона и щом заври, отново се намалява котлона така, че боба да къкри под капак.   Тук до скоро слагах по 50-60 мл. ракия, но май не влияе на скоростта  му на увиране.
* Оставя се да ври  така тихо около час, след което се проверя и ако е хубав боба, зърната са вече поомекнали. Прибавят се ситно нарязаните зеленчуци (ако ще прибавят), червения пипер и олиото.  
* След още 15 мин. (или когато бобените зърна са съвсем омекнали и не хрупат) се прибавя солта, а след 5 мин - размитото с малко вода  брашно. 
* Прибавят се подправките - сухите стрити или зелените ситно нарязани, затваря се тенджерата с капак и оставя да ги поеме за 10-на мин. 

 боб-чорба с ушЕ
***Ако по време на готвенето водата е извряла (случва се, ако се забрави да се намали котлона, или боба навира много) долива се на 2-3 пъти по малко топла вода така, че да не спира  къкренето. 
***Аз правя боба без запръжка.  Мисля, че достатъчно пържени храни ядем, затова когато може - избягвам запръжките в манджите. Запръжката се прави накрая, когато боба е сварен и посолен. Загрява се олиото в тиган/касерола, прибавят се 2-3 трохи хляб и щом започнат да се пържат - олиото е готово за червения пипер. Прибавя се и той, разбърква се и се изсипва в боба. А в тигана се връщат 1-2 черпака от бульона му, които да оберат мазнината от него и :)) пак в тенджерата. След тази операция вече се прибавя и размитото брашно, и подправките.


Между другото, бобът не е продукт само за боб-чорба и боб-яхния. Ето и Други предложения с бял боб - салати, пюре, кюфтета и основни ястия, сред които класиката Боб със зеле..



Зелен фасул яхния



Продукти:

около 800 гр. зелен фасул,
1 глава лук, 4-5 скилидки чесън

2-3 домата (или 300гр. домати консерва),
2 с.л.  универсална зеленчукова подправка
60-70 мл. олио

1 пълна с.л. червен пипер,  сол на вкус,
брашно  (количество не посочвам, обикновено размивам 2-3 лъж. брашно с вода и сипвам  по малко,  докато ми хареса гъстота на соса)
магданоз 

Приготвяне:
* Зеления фасул се измива,  резват  се опашчиците и нарязва на едри парчета. 
* Лука и скилидките чесън се нарязват на ситно,  доматите - на дребни кубчета или настъргани.
* В тенджера се загрява олиото, прибавя се лука и "запържва" за 1-2 мин. 
* Прибавя се чесъна, запържва още минута. 
* Прибавя се червения  пипер, разбърква се и веднага се "гаси" с доматите. 
* Прибавя се зеления фасул; налива се около литър вода и щом заври, намалява се степента на котлона и се готви, докато боба омекне - тук времето е различно, в зависимост от сорта на боба.
* Ако боба е консервиран, като този в буркана по-долу, ястието е готово за 15-20 мин. 
* Прибавя се размитото с вода брашно и щом се сгъсти соса, тенджерата се отмества от котлона и  поръсва се ситно нарязания магданоз.
Когато зеления фасул е наполовина готов, прибавете картофите, морковите и 

*** Някои хора обичат зеления фасул с копър. Това е въпрос на вкус. Нашия е с магданоз. Моя - с лъжица-две кисело мляко и още чесън.   
***Тази яхния също търпи добавки на месо :)) или поне на картофи. Но тогава вече вкуса е по-различен.
  



Ето и сготвен с месо.  Месото се запържва/задушава, заедно с лука, на големи, едри хапки.  След като се прибавят доматите, се налива малко вода и готви, докато месото почти омекне. Едва тогава се прибавя почистения зелен фасул и готви, докато и той омекне. 





Боб-чорба   "Черно око"

Този боб в къщи го наричат "бобо-леща" и честно казано не примират много по него, защото съм им обърквала представите за боб и леща. 
 


Вида му е на боб, но на вкус повече се доближава до лещата. (за която - следващия път). Готвя го единствено във вариант "чорба"; също като белия боб, но с по-малко количество зърна  - около 350-400 гр.  Зеленчуци - само лук и 1 с.л. от  зеленчуковата подправка най-много. Нищо повече. Времето му за готвене пък е близко до това на лещата - за 40-50 мин. е готов, както и подправката накрая - 1-2 щипки чубрица.




58 коментара:

  1. Пепинкааа, много си духовита!
    Успя да ме разсмееш още с първите няколко реда.
    Страхотна публикация с много хубави снимки!
    Това за содата в боба не го знаех.Благодаря, че сподели!
    Рецептите много ми харесват.
    Моето детенце обича боба много гъстичък, аз пък го предпочитам рядък, да може да си го надробиш.
    Абе с две думи- обичаме боб!
    Прегръдки и хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, КАте и на теб да е хубав :))
      Да ти кажа за содата - ние нямаме проблеми със стомах, но няколко познати споделят, че откакто го правят със содата и вече нямат проблеми със стомаха. А преди нея не са го хапвали (или половинките им). Пробвай и виж дали ще откриеш разлика и във времето за приготвяне.

      Изтриване
  2. Пеп-4о, чудесна публикация!
    Полезна, идейна, вкусна!
    Блога ти наистина е страхотен и за начинаещ и за опитен кулинар! Моите комплименти за труда и искреното ти кулинарно вдъхновение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амииии Бети, какво да се прави. Понякога диктувам по телефона, но понякога нямам възможност. А за зеления боб получих запитване и на мейла, та използвах възможността да го пусна и тук, защото рядко ми се отдава възможност да го сготвя.
      Благодаря ти, прегръдка и за теб!

      Изтриване
  3. Четох и се забавлявах:) И аз видях коментара във фейса:) Много полезни неща за бобеца,Пепи! Тъкмо ми е на дневен ред да ги пробвам:)

    ОтговорИзтриване
  4. Е, Пепи, разби ме с толкова много боб, фасул и производните им! Сега и ми се дояде вече, а преди 2 дни готвих. Голям подстрекател си! И с тез, умопомрачителни снимки как да устоя на желанието, а? Веднага бих се наредила на масата, на която се вижда и надробена сланинка или към оня, сготвен с краче ;)
    И у дома не се готви боба по една рецепта, всеки си има предпочитания и за да е справедливо редувам желанията по ред :)Готвя го с домат, чушка (кога сушена, кога прясна надробена), морков, понякога клонче целина, със запръжка(разбира се и тук има капризи да е по-светла и по-тъмна) и подправките са ми джоджен, магданоз и понякога калоферче.
    Зеленият ти фасул наглед като моя - гъст, постен, в редки случаи с телешко филе, подправям с чесън, смлян копър и шипка кимион, дафинов лист и бахар.
    Поздрави от едно огладняло момиче! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, подозирам, че тази вечер няма да ядеш боб :))
      За калоферчето забравих да пиша, аз си отглеждах, но така и не пробвах на боб. А зеления фасул е мноооого вкусен с агнешко пък, от мен да знаеш :))
      Моите снимки са "извадени" от последната година, дето съм го готвила. Само зеления е "прясна". Затова всеки е различен (май и аз всеки път различен го правя) и ми стана много смешно, че все в едни и същи чинии съм го сипвала. А сланинка :) тя е деликатес. Рядко ми се позволява да я хапвам.
      Интересен ми е вкуса със кимион. Май ще го изпробвам другия път в купичка на Мише, той без друго само на пържени яйца не слага кимион.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
    2. Хи-хи, позна че няма да ме огрее тая вечер с боба :)
      С агнешко не мож ме излъга, освен ако не е с цвъркаща, хрупкава коричка ;) Едва се научих да го хапвам печено и миналата седмица за сефте се подлъгах, та гризнах от единия край на една овча пържила (ама крехкото, де)
      Кимиона в зеления фасул трябва да поври малко, няма да е същото ако го поръсиш в чинията. Но за проба, може да сипеш съвсем гореща порция, да поръсиш, разбъркаш и докато изстива да си отпусне аромата. Иначе така, поръсен е по-остър.

      Изтриване
    3. аха, ще го готвя в боба, как не :) Ще го сложа и ще го врътна и в мв-то, ако трябва.

      Изтриване
  5. Едно време никак не обичах варива, сега обаче с удоволствие бих си хапнала, предимно хапнала, не готвила :))
    Всичките ти предложения изглеждат много вкусно, както винаги :)

    Поздрави на бръмбарите :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да има кой да ти сготви, обаче :))
      ЗначиТ затова първо готвиш, после хапваш.
      Мерси, Инче :) от бръмбароните :)

      Изтриване
  6. Аман от тези бръмбари!
    Няма отърване от тях, а имам усещането и че не спят!
    Обичам повече боб чорба!
    И от този френския, който трудно намирам!
    Поздрави на твоите от моите бръмбари :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Дани, да са ти живи и здрави и твойте!
      Този френския тук на пазара повечето дори не са го чували. Една жена дори се фръцна и каза, че нямало други сортове, какво съм търсела, като има и жълт, и зелен. Ама от плоския. Много важна. Трябваше да и помъкна един буркан на другия ден да и покажа, че има :)) и ако се бях сетила преди 2 седмици, щях да го направя.

      Изтриване
  7. Пепчо,
    аз боба го готвя като теб, но без тайната съставка;) Другият път ще опитам с нея, да видим ще помогне ли за страничните ефекти;)
    Бръмбарите не ги пускай да си ходят, определен о вършат добра работа;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Мъхче, ще продължавам да си ги отглеждам (то май нямам друга алтернатива)
      Доложи, като пробваш :))

      Изтриване
  8. Пепи,
    благодаря ти за обстойната бобена публикация. Настина, колкото е тривиални да са тези рецепти, все забравяме как реално се готвят. Ето при мен, винаги променям по нещо в рецептата.
    От свекърва ми и аз знам, че тайната съставка е содата :)
    Майка ми го готви в тенджера под налягане, но аз не ги обичам и го заобикалям още този уред.
    В гърна става най-хубаво - да къкри цяла нощ.
    Вкусна и прекрасна неделя ти желая

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,
    много изчерпателна бобена публикация. Аз го предпочитам яхния и да го правя в гърне, но това ми се отдава изключително рядко, тъй като време за 4-5 часа в гърне все не остава.
    Но като дойде сега зимния сезон, това ще правим ;)
    Хубава и вкусна неделя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти :)
      Да, тривиални са тези рецепти и си мислим, че всички знаят, но знам, че са в полза на някого :) поне при мен. А после и на още някого :)
      пък и на други хора може да бъде полезна.
      Вярно, че лятото много не върви (само оня белия го харесвам през лятото), но есента дойде, после зима :)
      Хубава и спорна нова седмица на теб!

      Изтриване
  10. Е с тази публикация напълно се вписа в кезаното преди време от Вероника,а именно,че всеки уважаващ себе си блог трябва да има рецепта за боб/фосул....ами така де,той си е толкова обичан у нас,а у вас-видно-много обичан :) .
    Това са ти чинийките за боб явно,ама са си супер подходящи,и порцийката винаги е доволно оразмерена-до ръбчето :)) .
    Много вкусно готвиш,признала съм те,само от снимките и ми се дояжда...ей тъй,да затопя с хлебец,че и да си оближа чинийката.
    Хубава неделя,скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Но е съвсем права, Рони, че всеки кулинарен блог трябва да си има бобец :)
      Иначе за оразмеряването :)) ако искаш да знаеш, Мише се плаши ако манджа в чиния е над ръбчето :) независимо колко е голяма чинията - ръбчето е много важно.
      Благодаря ти, Роси, ако дадеш и комат хляб, може да сипя по чинийка, да си затапяме дружно.
      Хубава нова седмица и на теб и тая едни големи надежди, нали знаеш :*

      Изтриване
  11. Аз най обичам боба на яхнийка, така по-гъстичък и го правя най-често с ярешко, а милото слага варен боб на домашния хляб, това си е негова измишльотина. Много апетитно си спретнала всичките варианти (-: Хубава неделя, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диде, на теб също хубава седмица!
      А това с боба в хляб е идея. Рядко правя домашен, но бих го приложила на аламинутките, тъкмо имам половин пакет от оня голия на Крина.

      Изтриване
  12. Пепи, имах нужда от такава статия, че все чувам " Кога ще се научиш да готвиш боба като майка си " ще следвам и твоите съвети следващия път!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Их, тия мъже. Или като на майка му боба, или като на майка ти. Сещам се за един пост за боба, сега ще го добавя горе.
      Марианче, успех с боба :)) не е шега работа. Ако ли не - отправяй предизвикателство - той да го направи.
      И хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  13. Много обичам боб, а толкова рядко го ям ... защо ли :) Страхотно и много изчерпателно ... всичко за боба и полезна информация за такива като мен детонесе справят добре с приготвянето му! Добре, че днес хапнах един боб с голям кумат хляб, та сега поне не преглъщам свирепо :))
    Благодаря за тази публикация Пепи и много хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз благодаря, Еви и спорна и успешна седмица желая!
      И ние не ядем много често боб. Варива по принцип. А имаме приятели, които веднъж седмично задължително ядат поне 2 вида варива.

      Изтриване
  14. Всеки по различен начин готви боба, на който както му е вкусен. На пролет много вкусна е постната чорбица с киселец. Преди години отглеждахме и боб-леща и ни допадаше вкусът му.
    Чудесна публикация,прекрасни снимки, апетитно поднесено!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, от миналата пролет се каня да опитам киселец. Падаме си по тия треволяци и следващата ще пробвам с боб, щом казваш.
      Благодаря ти, хубав ден на теб!

      Изтриване
  15. Пепи, не съм си мислила, че може да създадеш публикация с главен герой - боба:)Обаче ти направо ме остави без думи! Гледай ти какви чудеса си написала за боба. Много полезно и вкусно и красиво, научих някои нещица, благодаря! Красиви снимки! И мерси за настроението - при теб винаги е забавно! Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, Кате, как да не може :) Стой та гледай как утре и леща ще има :) Нали е храна..
      Хубава и спорна нова седмица!

      Изтриване
  16. Много полезни неща на тема боб. Поздравления за идеята! Страхотно е, че си написала всичко това! Заплеснах се по снимките, че много обичам боб, а след това внимателно прочетох за технологията. По съвет на един готвач сложих веднъж сода, че така ужким сама падала обвивката на зърното, но при мен не се получи от само себе си. Поиграх си доста помня и не повторих. Явно му е била грешна информацията (не е било за падане на обвивката, а за газогон :)). Пак ще пробвам, но вече с друга задача :)
    Хубав ден и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, обвивката също пада, но да повариш боба повечко време със содата - около 30 мин.. Е, не всички обвивки, но по-голямата част от тях се обелват, докато се вари. Аз не го оставям толкова много, за да си остават цели зърната (поне им се старая).
      Хубав ден и та теб, благодаря ти!

      Изтриване
  17. Никак не е просто да сготвиш "прост" боб, Пепи! Има много тънкости в приготвянето и още толкова рецепти. Невероятна публикация! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Много хубава публикация. Много полезна ми беше. Обожавам боб, но всеки път го правя по различен начин. Понякога ми се получава много вкусен, друг път не:)
    Свекърва ми и тя добавя сода в боба да кипне, ама пусто, аз все забравям :)
    Любител съм на боб яхнията, а мъжа ми обич боб-чорба. Ще се възползвам от твоите рецепти.

    И... аз съм от тези, дето обожават зеления боб с копър и то в голямо изобилие :))) И с много чесън :)

    ОтговорИзтриване
  19. А, щях да пиша. Купих си от Смилян преди години боб и оттогава успешно го отглеждаме в наше село. Бял, пъстър, черен на точки, кафяв, всякакъв излиза. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами ние ходим там, но за съжаление колата ни вози от т. А до т. Б и никъде извън тях не може да спре :)) Пример - минаваме през родопско селце с 50 км/ч. и Мише показва маса с боб, картофи и разни неща пред къща - Ето от тук можеш да си купиш боб, защото ще е със сигурност домашен. Ама да не мислиш спря, или намали, че да ми хвърли жената пакет с боб в колата? нееееее. Ей така всичко по пътя го подминаваме ние.
      Освен да ми пратиш бобени зърна за семе.
      А с тоя копър..... ще ме накараш да пробвам и аз :))

      Изтриване
  20. Благодаря за писмото в АБВ - Поща,както и за страхотните поясниня и снимковия материал. Вярно е, че никога не бях готвил зелен боб, но при тези прекрасни фотографии, човек трябва да е сляп, за да не разбере кое как се прави, колко време се вари и какви са "тайните моменти".
    Ще започна с белия боб, това черно око съм го опитвал като малък и нямам много добър спомен, може би защото храната става тъмна и човек започва да се ослушва и предварително се наглася, че няма да му хареса.

    ОтговорИзтриване
  21. Да, тъмна става водата му, макар и да я сменям. Може би затова не се харесва.
    Чакам да споделиш резултатите :)

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за хубавите рецепти и преживяването -никога не съм се забавлявала така с боб....накиснах една купичка и утре ще я сготвя по описания начин в тенджера за бавно готвене

    ОтговорИзтриване
  23. Тия всичките постните варианти да ми ги наредиш на една маса и да ми дадеш наааай-голямата лъжица, която имаш, ммммммм.:)))))

    ОтговорИзтриване
  24. Много полезно ми беше. С лаптопа на масата, четях и следвах стъпка по стъпка. Направих яхнийка, като пропуснах единствено сгъстяването с брашно...мога да кажа само че мирише доста добре и ще очаквам отзивите от приятеля ми довечера :) А като се прави със суджук, той кога се добавя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е била полезна публикацията :)
      А суджука - зависи какъв е. Ако е готов, сух (полу сух) - 10 мин. преди да отместиш от котлона; ако е пресен суджук - добре е да поври около 25-30 мин.
      Ако е варена наденица - 10 мин. пак са достатъчни.

      Изтриване
  25. Едва ли има по-подробна и по-изчерпателна публикация за ужким най-простата манджа. Ама хич не е проста, най-сложното нещо е да намериш хубав боб, дето се разварява и си пуска нишестето. Понеже българската земя не може да ражда боб, се налага да си го внасяме от къде ли не, че и от Китай, дето трябва да изхранва един милиард население. Аз наистина се вдъхнових от публикацията и си сготвих, и си хапнах бобец, но в по-бледия вариант, на "свеки". Отдавна го исках точно такъв, а не в червения му вариант. Пък и на хубав боб попаднах - абе пълно щастие, дето се вика! Ана

    ОтговорИзтриване
  26. Много ви харесвам блога и се възползвам от него често. Предизвиквам ви обаче да пробвате нещо. Без да накисвате боба, просто го измивате добре и го слагате в тенджера под налягане с нарязани на едро глава лук, червени чушки, 2-3 моркова. Номерът е в бавното завиране. Много, много бавно, на 1-ва или 2-ра степен на ел. котлон(на газ не става). 40 мин след завирането отворете, прехвърлете в друга тенджера и застройте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога, за съжаление :) Тенджерата под налягане е уреда, който изхвърлих от употреба (дори не знам къде прибрах) Иначе така го готвех, с всички продукти, но виж - на 3-ката на котлона (аз най-силна и сега почти не ползвам). Като ида при мама и ако се сетя, ще пробвам с нейната тенджера.
      Поздрави :)

      Изтриване
  27. Здравейте момичета и момчета!Сега ще ви споделя нещо за боба,което много малко хора знаят а на повечето от вас ще прозвучи налудничаво.И така накиснете боба със 4-5л сол,поне 4-5часа ако е за цяла нощ още по-добре.Измивате го добре и тогава варите.Повярвайте става като масло и най гадншя боб увира за 40-50минут.Не е шега пробвайте и се уверете сами.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти и на теб :) Ние тази вечер приключихме с боба за този месец, но дано другия път се сетя за препоръката и да пробвам. Пак макари моя да увира няма и за час, нали е домашен :)

      Изтриване
  28. Благодаря ти сърдечно ! Твоите рецепти и напътствия са невероятно полезни за начинаещ готвач като мен. Вече не готвя по задължение, а с удоволствие ! Откри се невероятен кулинарен свят за мен ! Да не говорим , че в къщи всички са супер доволни от моята нова страст ! Вече съм ти верен фен и ги чета редовно ! : ) Желая ти много здраве и щастие ! : )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ани-фен :)
      Много съм доволна, че си усетила удоволствие от готвенето :) освен, че така нещата се получават по-добре, нека да е с удоволствие, щом се налага :)
      А това, че домашните са най-доволни - спор няма. И у нас е така. Е, понякога е трудно да угодиш на 6 човека, но за всекиго си има по нещо.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  29. Виктория Янева2 януари 2019 г. в 17:54

    Получих мултикукър като коледен подарък от свекърва ми. Много се вълнувам и иска сега да го изпробвам за боба. Пишете с вашия крок пот на 1ва или 2ра степен, това колко градуса е, че при мен степени няма? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Виктория :)
      Вие мултикукър ли получихте, или слоукукър? Това са два различни уреда. Има слоукукъри, които работят само на една степен, може би Вашият е такъв. Градусите са едни и същи, различно е времето, за което ги достига - например 2л. манджа :) ще заври /по-скоро закъкри/ за 2 часа на || степен /по-силната/ и за 3 часа на | степен /по-слабата/. Разбира се и боба е различен - готви се за различно време.
      Сама ще пробвате и ще му свикнете с времето. Но бобът задължително го кипвате в обикновена тенджера и тогава прехвърляте там да се готви- Заложете на едни 6 часа, а след четвъртия час го наглеждайте - ако се свари по-рано, изключвате.-

      Изтриване
    2. Получих мултикукър Делимано, настройва се и времето, и температурата. И не можеш да го отваряш преди да е свършила програмата, затова се затрудних малко. По-добре май да си го правя на печката, там ще си го наглеждам, а и ще мога да му сложа наденичка :)

      Изтриване
    3. Най-добре. Не ползвам мултикукър, тук съм писала за слоукукър. Имат разлика в начина на готвене и най-доброто при слоу уреда е, че винаги можеш да надникнеш.

      Изтриване
  30. Здравейте! Прекрасен блог и често се ровя в него :) Бобо-лещата “черно око” накисвате ли го? Благодаря 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте , благодаря за хубавите думи! Бобо лещата накисвам само за половин час, по принцип тя увира доста бързо.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...