20 март 2011 г.

Кюфтета от боб

или бобени кюфтета smile1 Както и да е, важното е, че в тях месо няма. 
Цвети, за втори път тази седмица е air_kiss 
Могат да се изключат  и яйцата, но за тях по долу ще пиша.
Идеята за тях дойде  преди време, когато купих от съблечения боб, но някой писа, че доста бързо се сварява и дори разварява. А ние чак толкова сварен не го харесваме. Така че, трябва да го употребя по някакъв начин.
Боба наистина е хубав, увира  точно за 30 мин. Е, изглежда като малки семки в тенджерата, не като боб, но вкуса си е все там.  Убедена съм, че ще стане и с облечен боб  smile1, но ще трябва да се свари, почисти от люспите и тогава пасира. Не толкова мързеливо, както с този, голия.


Продукти за 15 бр. кюфтета: 
1 чаша от 300 мл пълна с боб (белен; ако не е - трябва да се увеличи количеството, защото ще събере по-малко грамаж)
1 белтък 
1 с.л. кисело мляко, 1 каф. л. сода за хляб 3 с.л. галета
половин връзка магданоз и 3-4 скилидки чесън (или 1 с.л. песто от магданоз) 
1 малка глава лук 
сол, черен пипер и риган 

За панирането: 
3 белтъка (или 2 яйца), брашно, галета 
олио за пържене  




Приготвяне: 
* Боба се сварява, докато омекне - първата вода се сменя, въпреки че е белен :)
* Сипва се в гевгир (цедка) и отцежда - поне 50-60 мин.
* Лука, чесъна и магданоза се нарязват съвсем ситно (или мелят в блендер).
* Прибавят се към сместа, заедно с белтъка, киселото мляко със содата. 
* Разбърква се добре сместа, прибавя се галетата и подправките, отново разбърква и оставя 30-на мин. да си поеме подправките :) и галетата.
*  Мазнината се загрява - не повече  от 7-8 мм. олио в тигана; с мокри ръце се взема от сместа, овалва на топче; овалва в брашното; следва потапяне в разбитите с вилица белтъци, последно в галета и пържене. (или отново в белтъците, става по-дебела коричка. Аз  направих по-голямата част така)
* Изваждат се на абсорбираща хартия, поставена върху решетка, да се отцедят. 
* Много добре си паснаха с млечно-чеснов сос smile1 - равни части кисело мляко и майонеза, сол, шипка чесън на прах и малко копър.


За яйцата да добавя. Могат да се изключат от рецептата. И вместо да се пържат - в сместа да се добави и малко мазнина и изпекат във фурната.

20 коментара:

  1. Пепи, много хубаво си ги "изтипосала" :)
    А са вкусни....
    И с това сосче... мечта :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. хаха, и аз като Дани това си помислих :-) Изглеждат страшно апетитни, Пепчо!

    Усмихната нова седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Поредното чудесно предложение :)

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко е много апетитно... предполагам... А това е страхотна идея - кюфтета от боб! Браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Ей, такова чудо досега не съм нито миждала, още по-малко пробвала,обаче, въпреки, че съм леко скарана с бобовите това ме заинтригува :Р
    Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, чудесно изглеждат, но за гарнитура... :)
    Прегръдка с пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей,все да си измислиш нещо .... абе месо у вас няма ли? Ловци няма ли наоколо? Да не сте болни,бе хора? Ми притесних се вече ...

    ОтговорИзтриване
  8. Чуднички са , Пепи! Хубава седмица1

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, убихте желанието ми да хапнем нещо без месце :) И Йоли, ловния сезон свърши :)))
    Евка, когато предлагам постно в къщи, винаги обещавам, чеследващия път ще е гарнитура :)

    Обещавам следващата публикация да е ....... нормална :)

    Иве, боба никак не се усеща - след пасиране е много фин.
    Милена и Милена :), Дани, Бенита, Траяна,
    благодаря ви!
    Хубава нова седмица, момичета!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни са новите ти предложения, Пепи!
    Харесват ми идеите и снимките, а за постните рецепти се подразбира:)
    Честита и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесни кюфтета! :)
    А защо да се мъчим да белим боб? /мързел/ :)
    Мисля, че ще си пасне и с нахут /нали са му много тънки ципите/ :))
    Честита първа пролет! Пожелавам ти ведро настроение много късмет!

    ОтговорИзтриване
  12. Дидка, това в случай, че някой има домашен боб (не като теб и мен :)
    Радва ме одобрението, идващо от теб, Дианка!
    Хубава и слънчева пролет да ви е, момичета! (дано това са последните дни от сърденето на Баба Марта)

    ОтговорИзтриване
  13. Какви вкусни кюфтенца:) Много оригинални pep-40, не бих се сетила:)

    ОтговорИзтриване
  14. Вчера си купих този олющен боб и тази вечер ще ядем бобени кюфтенца:)
    Между другото, аз рещих да мина на вегетарианско хранене...Не и готвене, обаче, защото нямам последователи у нас...Не че не обичам месце, напротив.

    ОтговорИзтриване
  15. Миленка, хубаво си решила, пожелавам успех в начинанието ти!
    Можеш да смениш подправки по вкус, ако обичаш - чубрица, кимион... вместо риган.
    Ани, затова пъкможе да ги пробваш :)

    ОтговорИзтриване
  16. Отново съм впечатлен от въображението ти. Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря за оценката, Ильо! Оказва се, че мъжката част оценя по достойнство тези безмесни кюфтета, а женската ги иска за гарнитура.

    ОтговорИзтриване
  18. Ех, че мило ми стана :)

    Трябва да си призная, че никога не съм правила, дори яла кюфтенца от боб, а тези изглеждат невероятно!!! Изстрелват се на първо място в списъка ми за предстоящи рецепти за приготвяне :)

    ОтговорИзтриване
  19. Цвети, ще се радвам, ако пробваш и споделиш :)
    Вече има няколко престрашили се :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...