20 февруари 2015 г.

Супа от патешки шийки


      Патешко месо готвя винаги, когато ми попадне (когато купя де, приключили сме преди години с отглеждането на патици), но напоследък забелязвам, че се предлага в много  магазини и не е дефицитна с тока. На най-голямо одобрение у нас се радват печени патешки бутчета с картофи, /или маншони/ с кисело зеле; с ориз, където мазнината на патешкото месо се поема добре. Ако пък е повече мазнината - изцеждам я и влагам в печени картофи. Има и едни патешки фенери - огромни, от които бихме могли да си направите бульон и замразите за ползване във времето, когато ви потрябва. А от самия фенер месото, което остава е малко - за една супа. Всъщност всяко патешко месо е много хубаво за всяка супа - като се прибавят и малко зеленчуци, става  вкуснааааааа :nyam::nyam: пръстите да си оближеш.Мога да кажа, че от всички патешки продукти не купувам вече само пилешки крила, защото са точно кожа и кости - никакво месце в тях.
      Патешките шийки обаче много ми харесват за супа  - бульона от тях е силен и никак не е мазен.Ако се обере мазнината по шийките, преди да се сварят - остава съвсем "постничък" - с тук-там звездички от мазнината. И освен, че има кокалчета за оглозгване :) има и месце по тях - сочно и вкусно. Е, супата може да си направите с всяко патешко месо по същия начин - сварявате, обезкостявате, използвате бульона.... Също както приготвяте и пилешка супа



     Ето какво ни трябва за една тенджера Супа от патешки шийки с вместимост около 2 л., или иначе казано - 6-7 купи  супа:

~ 1 кг патешки шийки 

2 моркова, 1 чушка, парче пащърнак;  магданоз или целина - няколко стръка  ( най-добре ако имате 2-3 супени лъжици от  универсалната зеленчукова подправка
2 картофа 

~ 100 г ориз, или фиде (от количеството зависи гъстотата на супата.... 
~ 60-70 мл олио/зехтин 

4 с л кисело мляко
1-2 яйца /зависи от големината/
1 с л царевично  брашно

 пресен магданоз, или естрагон  по желание 

Готвим супата долу-горе така: 
* Шийките се сваряват в 2л. подсолена  вода. (зависи от патките :) понякога трябват 40-50 мин., а друг път - час и половина. Тенджерата под налягане не ми е любим уред, няма да споменавам......... ) 
* Бульонът се прецежда, а те се обезкостяват, или начупват на малки парчета, ако обичате да огризвате кокалчета
* Морковите се настъргват на ренде и задушават в олиото с 2-3 лъжици от бульона за няколко минути - докато си пуснат каротина :) за да може супата да стане с приятно наситен жълт цвят. 

* Прибавят се нарязаните на дребно останали зеленчуци/подправката,  налива се бульона, прибавя се и месото и се вари  около 15 мин.- докато мекнат картофите .
* Прибавя се ориза/или фидето и вари - за ориза 10 мин, докато набъбдне, за фидето - колкото минути пише на опаковката му, но обикновено 5 са достатъчни. Тенджерата се отмества от котлона. 

* През това време се приготвя топла застройка (ако обичате застроени супи, но ние обичаме почти всички да са застроени, затова ще опиша.... )

- Киселото мляко, яйцето и брашното се разбиват  в друг съд (малка тенджера или касерола) на котлона -  на най-ниска степен / 1 /.
- Бърка се непрекъснато и когато сместа загрее с черпак се прехвърля малко по малко от врялата до този момент супа към застройката и бърка непрекъснато и енергично.  Така, докато сместа стане 2-3 пъти повече от първоначалното количество.
- Изсипва се обратно в тенджерата със супа и внимателно, но енергично разбърква. 



!!! Темперирането на застройката със супата е бавен процес, но така гарантирано не се пресича дори, когато се наложи да се притопли на котлона.

Готова супа се поръсва със ситно нарязания магданоз/естрагон. 

При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица. 




8 коментара:

  1. Напомняш ми за майка ми, Пепи, тя много обича да си хапва ей такива пипкави и кокалести нещица. ;) Ех, как ми липсва вкъщи... Прибрахме се за няма и 3 дни, пак за малко...
    Прегръдки, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно защото съм около-мамината-ти-възраст, Гери :)
      Не тъжи ти, ето сега ще дойдат няколко почивни дни покрай трети март, после Великден, ще си идеш пак :)
      Прегръдка и за теб, мило момиче!

      Изтриване
  2. Пепи, с патешки шийки не съм правила, но с пуешки е вкусна супата. Къде пък ги намери тези патешки, не съм виждала по магазините. Впрочем аз пуешките си ги купувам(доставят ми ги) от Стара Загора:)))
    Глобявам те значи с едно панИЧЕ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. може, давам :) Ама ти имаш връзки с пуйкофермата, затова получаваш пуешки. Те също са с доста месце по тях, но пък такива - никъде няма. Докато пуешките се намират в много супермаркети в този, в който бях до сега поне 3 години зареждат непрекъснато, а те са верига)

      Изтриване
  3. И на мен ми харесват за супа, и твоята супа много ми харесва! Прекрасни почивни дни, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уха, радвам се, че сме на едно мнение за патешките супи, Кате :)
      Хубава седмица на теб!

      Изтриване
  4. Интересно е. Патицата я обичам печена с картофи. Все ми се струваше, че е прекалено мазна на супа. При теб изглежда много апетитно!
    Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като я свариш за готвене, охлаждаш бульона и обираш мазнината, Аура, така няма да ти е мазен бульона и за супа. Но пък е много вкусен този :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...