29 май 2016 г.

Миди с ориз по бургаски


    Така де, мидите са от Бургас. И тъй като младият мъж у нас все още е командирован в Бургас,  но пък отдавна говори, че му се хапват  миди с ориз,  вчера го изнудих да отиде до рибен пазар и да ни достави прясна стока, за да му ги сготвя :) И други  морски неща покрай мидите, но това ще е тема на друга публикация.
    Мидите ги сготвих много лесно - по спомени от това, което съм хапвала и сверяване на спомените с рецептата на Кремена, която си е баш от Бургас. И както тя пише на всички е ясно, че има поне 123456... рецепти за миди по Бургаски. Ама тази стана нашата :) Младежът беше изключително доволен и омете две от общо трите порции.  Следващия път ще го сготвя направо в тигана за паея. И вместо Миди с ориз по бургаски :) ще ядем паея с морски дарове ( а че ще трябва да си купи и другите дарове и шафран 
 :laugh: е негово задължение). 
За хората, които не обичат миди   :smile1:  ще напомня, че те са а натурален източник на защитаващия мозъка витамин B12. Той предпазва мозъчните клетки от стареене и го поддържа в добра кондиция. Мидите са богати и на други микроелементи, съдържащи цинк и йод. А йодът е важен за щитовидната жлеза . Изобщо - имате ли възможност за пресни миди - хапвайте. И задължително купувайте със затворени черупки, а не "дишащи" :)  каквито продават някои търговци - в публикацията за салатата от рапани споделих. Защото колкото са полезни, толкова и опасни могат да бъдат. Сигурно могат да се ползват и замразени, изчистени ядки, но не знам дали би се получил такъв вкусът, който има тази гозбица, тъй като в нея се ползва водата от варенето на мидите - бульон с морски вкус :) Сварих мидите отделно, за да не се притеснявам дали ориза и мидите ще се сготвят по едно и също време, ако сложа мидите да се готвят в ориза.


Продукти: 
1 кг пресни миди с черупките 
1 чаша от 180 мл ориз :) ами да, така, в чаша с мл. си меря ориза
1 малка глава лук 
1 среден морков
2-3 скилидки чесън
по 1 малка зелена и червена чушки 
по 3-4 листа (не стръка) девесил и кервиз 
4-5 с.л олио 
150мл бяло вино 
бульона от варенето на мидите и чиста вода :) но гореща 
3-4 чери домата (или 1 нормален) 
сол, копър, лимон 

Приготвяне: 
* Мидите се измиват и черупките им почистват от мустачките :) и полепналите по тях песъчинки. Колкото и да ги чистим, май винаги остават, затова и после бульона го прецеждаме.
* Поставят се да се варят в достатъчно голяма тенджера, без вода, но с малко вино - около 100мл и 2-3 стръка девесил.
* Варят се бързо - зависи от степента на котлона, но това количество, на котлон на макс. степен за около 8 мин. , са готови - черупките са отворени и се показват ядките на мидите.
* Тенджерата се отмества от котлона и когато мидите поизстинат и могат да се пипат с ръце се изваждат и част от тях почистват - изваждат им се ядките. Другата половина се оставят в мидите. Ако тиганът, в който ще се готви е достатъчно голям, може да оставите всички миди с черупките.
* Бульонът се прецежда и държи топъл - ще ни трябва за ориза. Количеството му е около 1 ч.ч.
През това време се приготвя оризът:
* Морковът и чушките се нарязват на дребни кубчета; лукът на ситно.
* Поставят се в мазнината в тигана и запържват за 3-4 мин. Това го правя под капак, за да могат да се и задушават.
* Прибавят се и ситно нарязаните скилидки чесън и добре измития, отцеден ориз.  
* Запържва се още две-три минути, докато ориза се "оцъкли" :) стане прозрачен и се налива виното.  
* Прибавят се листата девесил, кервиз, посолява се (щипка сол е достатъчна) и оставя да къкри, докато виното се изпари. 
* Налива се топлия бульон от мидите и още гореща вода - съотношението ориз/течност да бъде 1/3. 
* Когато заври степента на котлона се намалява - оставя се да къкри тихо, около 15 мин.
* Прибавят се мидите и нарязаните домати; разбърква се всичко внимателно (да не се разкъсват ядките на мидите) и затваря с капак да се готви още около 10 мин. - до набъбването на ориза.
Ако искате, може да си оставите ориза малко "по-сочен" - със сосче, както аз бих го харесала, но знам, че човеците ми не харесват такъв ориз и го готвих, докато се изпари течността - за тия времена горе, които съм упоменала :)
* Поръсва се със ситно нарязан копър, гарнира се с лимони :) и се поставя по средата на масата - всеки да сипва, колкото му е сладко. :slap: ( Мили  хора, не се прави така. Не знам как някои хора го постигат, но слагат плато с храната, тигана, или тавата на масата и всеки си слага, колкото иска. Ей този номер колкото пъти го направя у нас, винаги, ама винаги  излиза една порция по-малко от предвидените (частта с месото, зеленчукът си остава).  Милите ми мъже, да са живи и здрави, никога не мислят колко човека ще го ядем. И тъй като женската част от домочадието  ядем по-бавно, но  пък с отношение към храната :give_heart: , ни се е случвало да си търсим друга вечеря. )
 Затова : 
* Готовите миди с ориз по бургаски се разпределят в чинии (този път три), поръсва със ситно нарязания копър и гарнира с резен лимон. 


10 коментара:

  1. Кремена Русева29 май 2016 г. в 7:07

    Любима гозбица! Вечна класика, вкусна, вкусна... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарение на теб и Николай и у нас ще стане вечна :)

      Изтриване
  2. Изобщо не е нужно да ме убеждаваш да ям миди :) направо идвам с голямата чиния!
    Много са вкусни, Пепи! Много!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,при тази гозба не знам кой би мислил за другите,толкова вкусно си ги приготвила,че се заоблизвах пред монитора и то вечеряла :) .СТрахотни,страхотни са ти мидите,направо разкош!Аз много ги обичам и не пропускам да си хапвам тук-там,но у дома не правя,защото ще е само заради мен.Любимите са ми с доматен сос и чесън,а на фермата в Дълбока веднъж ядох миди плакия с дом. сос,лук ,орехи и сини сливи-това бяха най-запомнящите се миди форевър.
    Пипалата на октоподчо също са великолепни,страхотен тен имат,сега отивам да видя котлетите как си приготвила....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, за най-вкусни миди и децата ми говорят, че са хапвали на Дълбока :) и току виж дойдем на място да ги опитаме. Заинтригува ме с тези миди с доматен сос.... Няма ли да импровизираш по памет и вкус да ги направиш и покажеш?
      А мидите си бяха хубави, затова и манджите с тях станаха добри.
      Прегръдка, другарче мило!

      Изтриване
    2. Ние ходим много рядко в Дълбока,далеч ни идва за едната вечеря,ако ти имаш път към морето може и от там да минете (само мен да не ме забравиш) .
      У нас няма да направя,нали ти казвам,че моите двама не ги обичат.Трябва да се допиташ до Креми,сигурно им знае реда и на този вид миди.Беше поднесено като индивидуална порция в тенджерки с капак,вътре мидите не плуват в рядък сос на дъното както е обичайно,ами е запечено сякаш на фурна и соса е гъст,с домати,много лук,сини сливи и едро счукани орехи.
      Аз по принцип най-много харесвам миди с доматен сос с чесън,ама рядко ги има в менюто на ресторантите,даже много рядко.Хепи пуснаха,ама порцията им е ню-ню.

      Изтриване
    3. Не съм виждала при Креми, но ще я питам. Оххх а това, за миди с доматен сос и чесън още повече ми харесва :)

      Изтриване
  4. Току що ги сготвих. Мирише много вкусно. Но нямах миди с черупки. Бяха само ядки, от фризера. Сигурно пресни и с бульон ще са още по- вкусни. Но като за първи път... Другия път ще за мразя и бульон. Продължавай да ни омагьосваш все така, мила Пепи. Редовно те четем вкъщи за нови рецепти. Бъди здрава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също си замразявам, но си ги купувам с черупките сега, Почиствам и прибирам - голямата част почистени , малко с черупки Друго си е да има някоя и друга в тавата И бульон замразява в малки бутилчици. Сега, като има пресни миди е момента.
      Благодаря за милите думи, поздрави и на Вас!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...