13 май 2018 г.

Филе от треска на тиган

     С аспержи. Защото имам :) зелените са гордостта ми - собствено производство, а и защото аспержите са добра гарнитура за всяка   риба. Вече ги има във все повече магазини тук и за радост цената им пада. 
     Треската е бяла риба, със сочно месо, без силната рибна миризма, поради което е подходяща за подправяне с каквито харесвате подправки - дори ипо-силни, като любимата ми салвия :) Не е скъпа и се готви бързо и лесно. Изключвам филета от рибата, които  са замразени във вода - онези ледени парчета риба, които продават изобщо не съветвам да купувате. Оглеждайте се в магазините, ще откриете и замразена по старомодния начин риба :) или охладена в Метро. Тук съм си намерила магазин, от който да купувам филета от треска, сом и херинга - дори след размразяване от нея  се отделя не повече от лъжица вода на филе. Ако има желаещи за Стара Загора - ще споделя къде е :)  По този начин на тиган може да приготвите и друга бяла риба - правила съм филета херинга и пъстърва.  Моите филета са с кожа - ако приготвяте филе с кожа, внимавайте за люспи - или трябва да ги изстържете, докато е почти замразена, или  - пак докато е почти замразена - отстранете кожата. Ако рибата е охладена - поставете във фризера за час - тези две операции :) почистване на люспите и премахване на кожата се правят по-лесно, когато филето е стегнато и позамръзнало. 
      И последно -  преди да готвите рибата, оставете хубаво да се размрази и подсушете с кухненска хартия - колкото повече вода има в нея, толкова по-бавно се готви. 
Филе от треска на тиган  с аспержи 
Продукти за 2 порции:  
2 филета по ~ 250 г

сол и черен пипер на вкус 
2-3 с. л. олио 
1 с. л. сок от лимон 
3-4 скилидки чесън 

още:
1 с.л. олио и 1 с.л. масло 

3-4 листа салвия, или мащерка 

7-10 бр аспержи 

домашно приготвен сос Айоли по желание 
Приготвяне
* Почистените рибни филета се нарязват на 2/3 части - по-малки, за да могат да уплътнят добре диаметъра на тигана. Прокарайте ръка по филето - за да проверите  за малки останали костици, ако има - издърпайте  ги с пинсета, или гърба на малък нож. 
* Подправят се със сол и пипер, прибавят се грубо смачканите обелени скилидки чесън, заливат с олиото и лимоновия сок и оставят в хладилник за около 30- мин. 

* Аспержите се почистват - ако са стари и дебели (белите, купени в моя случай) се белят в долната 2/3 части и отчупват краищата към отрязаната част - обикновено навсякъде пишат "отрязвате 2-3 см в основата", но аз пробвам с ръка -  там, където се отчупва вече лесно е мястото :) 
* В тенджера се кипва вода - 5-6 см. дълбочина - с щипка сол и лъжица  лимонов сок. 
* Поставят се срязаните на 2-3 части аспержи и варят 4-5 мин.  Отцеждат се от водата и веднага заливат със студена вода. 
* В тиган се поставят  маслото и олиото и загряват (2/3 от мощността на котлона)  
* Поставят се филетата риба с кожата надолу, заедно със смачканите скилидки чесън и половината марината - олио и лимонов сок.  
* Тиганът се затваря с капак и рибата се пържи ~ 5-6 мин. - докато остане съвсем на мазнина. 
* Обръща се от другата страна,  изсипва се останалата марината, поставят се листата салвия и отцедените аспержи  и пържи/задушава  отново 5-6 мин. в затворения с капак тиган :) 
* Изважда се в 2 чинии и може да се поднесе със салата от пресни зеленчуци, или сос Айоли, който се приготвя бързо и така: 

2-3 ск. чесън
100 мл. зехтин/олио 
1 жълтък 
1 ч.л. горчица 
1 ч.л. сок от лимон.

Всичко това в купата на пасатора и след минутка сос Айоли е готов. 




      

6 коментара:

  1. Неустоимо изкушение, Пепи ... разкошно съчетание
    на много фин вкус, свеж аромат и красива визия -
    наслада за всички сетива. Адмирации за рецептата,
    съветите, реколтата и настроението, което създава.
    Сърдечни поздрави и вдъхновени майски пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка, човек се храни с очите първо и понякога и аз се старя :)
      Хубав май и на теб :)

      Изтриване
  2. Пепи,
    чудесно, много красиво и апетитно ястие.Аспержите са твое производство нали ? И аз имам 2 растения дано догодина вече да имам реколта.Ще се възползвам и от твоите рецепти.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мои са, Ели, да. Стискам палци догодина да имаш реколта и ти :)
      Поздрави и хубава седмица на теб :)

      Изтриване
  3. Много вкусна рибка, Пепи. А съчетанието с гордостта ти я прави просто неустоима!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...