10 октомври 2021 г.

Мантъ и Пелмени

 
       Събирам тези две ястия в една публикация, тъй като ги купувам полуготови :) и ги приготвям по  тези два начина, които аз и девойките харесваме. Мантъ, равиоли, пелмени, тортелини, вареники, гьоза, .... Все  варени ястия  от тънко разточена кора със затворена вътре плънка, готвена от различни народи - евреи, руснаци, италианци, японци. Различното е в начина им на оформяне и тестото. Докато италианската паста е 100г брашно от твърда пшеница с 1 яйце, мантъ и пелмените имат в тестото си и вода. Всички те могат да бъдат с различна плънка - месна, или зеленчукова.  Когато имам време си правя домашна паста - дори равиоли, но напоследък нещо ми е избягало :) а паста харесвам eat
       Пелмените са тестено изделие от руската и бившите съветски държави кухни,  които купувам замразени от известен руски магазин :) В тънките слоеве тесто има   плънка от различно   месо - телешко, свинско, пилешко  с подправки. 
       Мантъ е ястие от турската кухня, в малките джобчета на които има предварително задушена плънка от агнешка, или телешка кайма, или само лук. И тъй като ги купувам полуготови, напомням, че ако търсите с кайма ще бъдат в хладилника, или фризера на магазина, а ако търсите само с лук -  те са при сухата паста, защото са изсушени. Като на долната снимка.  Сухите се варят малко по-дълго време, което е указано на опаковката. Излишно е да казвам, че пълнените с кайма са  по-вкусни, нали :) но временно сме преустановили пазарите в южната съседка и се задоволяваме с турския магазин в съседен град.  Затова пък винаги може да запържите някакво смляно месо и добавите към пастата. Доматеният сос е един от препоръчваните от турските майстори, но у нас не се хареса - млечният ни е любим. 
 
Харесваме ги по тези два начина:  
Единият със сос от заквасена сметана /покрай пелмените така правя и с мантъ.
Заквасена сметана, сол и пасирана скилидка чесън на дъното на чиния. 
Върху нея изсипвам сварените и  не много добре отцедените изделия /независимо мантъ, или пелмени. Дори да има мъничко вода в лъжицата, с която ги вадя, тя отива в сметаната и се получава много хубав сос.  Щипка мента  обогатява соса. 
Кавърдисвам 1/2 ч.л. червен пипер в разтопени 2 сл. масло в малка касерола за всяка порция  и изсипвам върху джобчетата от тесто. Кавърдисвам сигурно знаете, че означава "запържвам" :)  
За една порция трябват от 120 до 150г  от тестените изделия :) зависи и колко сте ящни, но след първия път ще си прецените. 
Другият начин е замо запържени с масло и накрая с малко червен пипер.  Сварените пелмени, или мантъ се изваждт в тиган с по 2 лъжици  малсо за порция. Прибавят се и 2-3 лъжици вода от варенето им. Когато започнат да цвърчат, тази вода се изпарява почти веднага и след като леко се зачерви тук- там тестото им, в маслото се прибавя червения пипер и тиганът веднага отстранява от котлона. Разбъркват се и сервират.  


6 коментара:

  1. Супер си, Пепи! И аз купувам сушени мантъ, но все нещо не мога да го докарам, остава нещо като че ли му липсва. Благодаря за рецептата, следващия път ще го направя така! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би мазнинка повече? Или пък задуши малко кайма и прибави към готовите вече сварени. А опитай и с доматен сос, това, че на нас не ни харесва с него, не означава, че на други хора няма да се хареса :)
      Прегръдки на теб и здравееееее!

      Изтриване
  2. Благодарен съм, че попаднах на този страхотен блог. Сайтът го открих в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Сега ще разгледам и Вашата страница :) макар да сте ми доста далеч.

      Изтриване
  3. И аз като Сончето нещо не съм им фен. Може би домашно точени биха ми харесали, но нямам ни време, ни нерви за това:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е, домашно точени са друга работа. Или поне замразени.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...