Има неща, които са ме спирали да ги приготвям, само чувайки името им. Едно от тях е брауни-то. Ако знаех, че е толкова лесен и бърз сладкиш, бих го направила още първия път, когато го срещнах като име на сайта на Гответе с мен на Юлка.
Преди няколко дни го видях в Dragonn's Kitchen - блог, който също следя с удоволствие под името Декадентски брауниз.
Наистина е неприлично вкусен Упадъчно богат на шоколад и мазнини и ............изчерпах се откъм суперлативи, но за 24 часа го правих два пъти, всички са възхитени от вкуса му - фина коричка отгоре и отдолу и стегната, но сочна шоколадова вътрешност на сладкиша.
*време за приготвяне: 15 мин. плюс ок. 30 за печене.
*време за чакане да се охлади напълно 3 часа поне
*тавата е правоъгълна с размери (вътрешни 18/30)
*чаената чаша е от 240 мл.
Продукти:
140 гр. безсолно масло
1 1/4ч.ч.захар
1 ч.ч. черно какао - пълна не до ръба, а 1 см. под него (ползвам черно холандско, но марката не знам, ако се сетя ще проверя тези дни
щипка сол
1 с.л. нес кафе на прах/гранули
1ч.л.течна ванилия (шишенце на д-р Йоткер)
2 студени яйца
1/2 ч.ч.брашно
2/3 ч.ч. печени обелени ядки, много едро начупени
Приготвяне:
* Загряваме фурната на 160 градуса. Застиламе тавичката с хартия за печене или намасляваме добре.
* Смесваме маслото, захарта, какаото, нес кафето и солта в купа която поставяме в друг съд на водна баня и ги разбъркваме с дървена лъжица или шпатула, докато маслото се разтопи и стане гладка смес, но не трябва да става гореща - за около 6-7 мин. е готова.
* Вадим купата от съда с водата и оставяме малко да изстине - сместа трябва да остане топла.
* Добавяме ванилията и бъркаме; добавяме едно по едно яйцата и бъркаме докато сместа стане гъста, лъскава и добре разбъркана.
* Добавяме брашното и бъркаме докато се възприеме от сместа. След това бъркаме 40 пъти (това не знам защо, но така пише и така правих и аз)
* Добавяме ядките, разбъркваме и изсипваме сместа в тавичката.
* Печем около 25-30 мин. – сладкиша се навдига съвсем леко, коричката му се напуква – пробваме след 25-та мин. с клечка за зъби – трябва да излиза леко влажна , не суха * Оставяме напълно да изстине, вадим от тавичката и режем на 16 или 20 парчета, или толкова, колкото ви се иска – могат да бъдат и мънички, като за една хапка, могат да бъдат и по-големи – като кибритена кутия.
* Печем около 25-30 мин. – сладкиша се навдига съвсем леко, коричката му се напуква – пробваме след 25-та мин. с клечка за зъби – трябва да излиза леко влажна , не суха * Оставяме напълно да изстине, вадим от тавичката и режем на 16 или 20 парчета, или толкова, колкото ви се иска – могат да бъдат и мънички, като за една хапка, могат да бъдат и по-големи – като кибритена кутия.
***Първия сладкиш неправилно чух за клечката ( да не излиза суха и пекох... докато се сетих, че сладкиша трябва да е влажен) Пак беше сочен вътре, но не толкова, колкото втория, затова нарязах на правоъгълни ивици (каквото беше останало от него) и опаковах в свежо фолио – оказа се много подходящо за носене в чантата за училище.
Облизващо :) преглъщащо, само това ще кажа :))
ОтговорИзтриванеОооо, Пепи, ще си взема едно, докато и другите не са те нападнали, страхотен ти се е получил, браво!
ОтговорИзтриванеУмопомрачително изглежда, а лед твоите суперлативи и аз го включвам с списъка с рецепти за приготвяне, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спорна нова седмица! :)
Благодаря, Евка, надявам се да ти хареса.
ОтговорИзтриванеДавай, Иве, има скрити още няколко парченца :)
Кате, за теб само една дума - действай :)
Съгласна съм с Ева - абсолютно умопомрачително!!!
ОтговорИзтриванеТия дни как се нахвърлям на сладко - не е истина!
:)
Поздрави, Пепи!
Много го обичам! Този вариант не съм го приготвяла, но никога не е късно да се пробва. Парчетата ти изглеждат много вкусно. Разбирам защо е правен 2 пъти :)))
ОтговорИзтриванеХубава вечер от мен Пепи
Пепи, обичам неприлично вкусни неща :)))
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда, а и си го оставила влажен, което го прави неизкушимо вкусен!
Сърдечни прегръдки!
Браунисът говори сам за себе си - греховно сладък, калоричен и шоколадов.
ОтговорИзтриванеА като знам какви сте любители на шоколада, не знам как така преди не си го приготвяла :-)
Взимам си парченце, за предпочитане от по-сочния :-))
Ама изглежда жестоко това нещо!!!
ОтговорИзтриванеЕй такива сладкиши обичам, влажнички, шоколадовки... абе, спирам :))
Прекрасен е, още веднъж да кажа :)
Поздрави!
Ирка, писах си - името ме спираше, явно без да съм чела рецептата :)
ОтговорИзтриванеИна, Дани, еднакви вкусове имаме, нали :)
Малееее, как да седи човек на диета?!!! Чудно вкусно! Аз много обичам топло брауни със студен ванилов сладолед....ммммммм
ОтговорИзтриванеАааа, това е грешно шоколадово изкушение! :-) Направо неустоимо!
ОтговорИзтриванеВиж топъл брауни със сладолед не бях опитвала. Звучи много угаждащо :-)
Поздрав, Милена
Вече ставам фен на този десерт. Ама може ли, да е толкова невъзможно вкусен.... :) Много благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМоже, Кате, може :)
ОтговорИзтриванеА аз все още се чудя може ли толкова време да го гледам и да не го бях правила :)
Ани, каква диета :)
благодаря, Милена, поздрави и на теб!
Направих го!!! Невероятно вкусно! Добре, че е малко като количество, та майчиното чувство ме възпираше да изям половината поне! :)))
ОтговорИзтриванеЩе се наложи да го направя ,страшно ме изкуши !
ОтговорИзтриванеГалка, и добре, че не е за наяждане :) иначе както е калорично :))
ОтговорИзтриванеНели, чакам отзиви :)
Пепи, колко е горе долу размера на тавичката? Че следващата седмица полвинът има рожден ден и ще трябва нещо да направя за почерпка в службата, пък и трябва да е шоколадово :)
ОтговорИзтриванеВидях, сорриииииии нещо не чета внимателно :)
ОтговорИзтриване