10 ноември 2010 г.
Печено свинско филе със синап и зърна пипер
Трябва да отворя категория 10 начина да изпечеш свинско филе или 20 пиле Както казва Ники - всеки път е с нов, различен вкус. Дори се опитваше да се обзаложи за едно пиле, че не мога да го направя два пъти едно и също.
Това филе ме грабна с апетитната си снимка от пръв поглед в ЖЖ -Перла отново.
А парчета филе обикновено винаги имам във фризера.
Получи се, с малки промени, неминуемо. На пръв поглед е филе като филе, нищо особено - нито в продуктите, нито в приготвянето. С тези цели зърна пипер и синап обаче е ароматно и вкусно както топло - за обяд или вечеря, с гарнитура; така и студено - парче филе на филия хляб
Продукти:
1.5 кг. рибица (контрафиле, непочистено от мазнината и ципата) (моето беше от дивеч и бяха 3 парчета по около 0.5кг.)
50-60мл + 10 мл светъл соев сос
2 с.л. едрозърнеста горчица
2 глави чесън
10 гр синап/хардал на зърна (1 малко пакетче)
20 гр. черен/шарен пипер
необходима е още спринцовка с дебела игла, или шприц със съвсем тънък накрайник.
Приготвяне:
* Скилидките чесън се белят, ако са големи - срязват на две.
* С върха на остър нож се правят нарези в парчето филе и скилидките чесън се шпиковат в него.
* Сега е ред на спринцовката Пълни се със соев сос и инжектира в месото - прави се през 2-3 см., по половин спринцовка - ползвах от 1 кубик. Така, докато свърши соевия сос (онова количество от 50-60 мл) Така месото се осолява отвътре.
* Поставя се парчето филе в загрят тиган, без мазнина и запържва за по 1-2 мин. от всички страни, за да не изтичат соковете му при печенето.
* Горчицата се разбърква със соевия сос.
* На парче хартия за печене се изсипват всички семена и с гърба на ножа оформят на правоъгълник с ширина половината обиколка на филето (долу горе) и дължина - колкото е дълго (или 2-3 такива, зависи дали едно или 2-3 са парчетата филе)
* След като се запечата месото отвсякъде, изважда се на дъска (или друга равна повърхност), намазва се отвсякъде със сместа от горчицата и прехвърля върху хартията с пиперите и синапа. Овалва се върху семената така, че да прилепнат по него.
* Прехвърля се върху фолио, завива се много стегнато на руло в поне 3-4 пласта.
* Поставя се в тавата за печене и в студена фурна.
* Включва се фурната на 180* и пече час и половина-два. Моите 3 парчета месо по 500 гр. - пекох час и половина от включването на фурната.
* Изключва се и изважда тавата, оставя във фолиото за още 15 мин. и развива.
* С гърба на ножа се почистват грубо семената, докато е топло (ако обичате люто, не ги изстъргвайте всички) Тъй като месото е печено с мазнината, която има всяко контрафиле, почистването става много лесно - заедно с тънкия пласт, който е останал от нея)
Нарязва се на филии и кой както му хареса - топло, или студено
Ако нямате синап - не е фатално, може да се увеличи количеството на горчицата.
Последната снимка е от питомно прасе-нце. Видимо филето е по-светло и по-ясно си личат тъмните петна от инжектирания соев сос.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много ми харесва, Пепи :) Записвам го!
ОтговорИзтриванеpep-4o, месцето изглежда уникално! Браво! Толкова е апетитно, мммм. Задължително ще се пробва, че ми втръсна от свински гърди :DD
ОтговорИзтриванеРано, рано преглъщам! :)
ОтговорИзтриванеФантастично, друго няма какво да добавя! :)
Прегръдки и усмихнат ден, Пепи! :)
Пепче, гледаме едни и същи рецепти :)
ОтговорИзтриванеИ на мен страшно ми хареса!
А твоето е много апетитно!
Поздрави и хубав ден!
Пепи,
ОтговорИзтриваненовите ти предложения със свинско месо са чудесни, като идеи и много хубави рецепти.
Благодаря и хубав ден, Диана
Дани, лошото е, че не само гледаме :)
ОтговорИзтриванеТаня, Зори, надявам се да ви хареса :)
Евка, Диди, благодаря ви!
Хубав ден и на вас, дами!