2 март 2011 г.

Рибно гювече

Продължавам с рибната тема :) Бързо и вкусно, за ония дни, когато времето пак е в липса.



Продукти (за 2 порции, приблизително) : 
3 рибни филета 
2 домата  и 1 чушка
2-3 с.л. сок от лимон
сол, черен (меланж) пипер
2-3 с.л. галета 
2-3 с.л. олио/зехтин 

2 яйца 
150 гр. кисело мляко 
щипка сол и 1 ч.л. брашно 
100 гр. кашкавал 

Приготвяне: 
* Филетата се нарязват на неголеми филии, овкусяват със сол, пипер и лимоновия сок
* Доматите и чушката се нарязват на кръгове
* Гювечатата  се намазват с мазнината и поръсват добре с галетата. 
* Нареждат се парчета риба, домат и чушка - прави, ветрилообразно, докато запълнят гювечето. 
* Пекат се около 15-20 мин. в загрята фурна;
* Яйцата, млякото и брашното се разбиват, прибавя се настъргания кашкавал  и със сместа заливат гювечетата. 
* Запичат се още 7-10 мин. до зачервяване. 

Могат да се сервират с гювечетата, но аз предпочетох да ги извадя - върха на нож се промушва между стените на гювечето и продуктите и внимателно с плъзгане се премества в чинията. Заради галетата това е много лесно. 

11 коментара:

  1. Пепчо, последната снимка е много изяждаща и облизваща :)) Много ми харесва рибната тема!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно изглежда, а и вкусно ще да е със сигурност, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, много апетитно изглежда :)
    А и с тази заливка предполагам, че е чудесно!
    Поздрави и спокойни, почивни дни

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, Пеп-чо, и те ме настъпваш по болната, пардон - любима тема - рибата.
    Много я обичам, но вкъщи само аз си я ям и рядко приготвям. Ще се възползвам от предложенитето ти - толкова изкусително изглежда.
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна идея за утрешната вечеря, Пепчо! :–) На риба никога не отказвам :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Защото си близко до море и си има разнообразие от рибка, нали :)
    Мариета, хубавото е, че може да се направи и едно, две гювечета, не повече. Абе и моето девойче яде толкова риба, колкото да отчете дейност - все едно мишка гризвала.
    Кате, надявам с да има още :)
    Ева, Дани, благодаря ви,
    Прегръдки и хубави празни дни на вас!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления, pep-40, за оригиналната рецепта и чудесните снимки! Много вкусно изглежда:)

    ОтговорИзтриване
  8. На Пепчо шантавите историйки! Обичам ги пък!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна е тази идея, Пепи!
    Обичам риба и рибната ти тематика ми допада.
    Поздрав и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи, и тук да се възитя от гювечето ти!!! Детенце каза, че по-идейно приготвена риба, скоро не е виждало!!! Супер рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мина, вземи приготви на детенце риба вече :) Но специално на него мисля, че повече ще му хареса предното рибно предложение - поне у нас е така с девойчето :)
    Йоли мила, ти обичаш всичко, що е драно, нали :)))))
    Ани, Дианка, благодаря, опитвам се да разнообразя рибата, а понякога опитите се оказват вкусни :)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...