Рибата е храна, която често присъства у нас, но рядко се отбелязва случая, защото рецептите, по които приготвям не са много - пържена, плакия, печена и сурово-солената.
Тази рецепта е малко по-различна, макар, че пак има и пържене и печене Ама пък е вкусна, гарантирам
Сметаната. На половината риба не сложих сметана, че мъжката третина у нас не смесва риба с млечни продукти.
Продукти за 4 порции:
1 кг. рибно филе (охладено; ако е замразено няма да стигне за четирима)
100 мл течна готварска сметана
сотирани или пържени картофи
ок. 100-150 гр. кашкавал, моцарела или друго подобно (аз обрах каквито парчета имаше от тези, включително парче не много узряло едамер)
копър, черен пипер, 2-3 лъж. лимонов сок, 2-3 лъж. олио/зехтин
брашно за рибата с лъжица чесън на прах в него
2-3 с.л. масло
лимон, домат, каквото има за гарниране
Приготвяне:
* Филетата се посоляват и поръсват с черен пипер, заливат се с лимоновия сок и олиото.
* Съда се завива със свежо фолио и прибира на студено за час.
* Изваждат се, отцеждат добре и овалват от двете страни в брашняната смес; нареждат в тава (върху хартия за печене или алуминиево фолио) и пекат в загрята фурна на 180* - около 20-30 мин.
* През това време се приготвят картофите. Рецептата е там горе, в продуктите :) но аз имах готови, останали от предната вечер.
* В тиган се загрява половината част от маслото; поставят се и половината парчета риба (ако е широк пък - всичко наведнъж), залива се със сметаната (това количество е за половината риба), загрява, докато клокне сметаната и оставя да къкри 3-4 мин. открито.
* Върху рибата се разпределят картофите, поръсва копър, а върху тях - кашкавала (или...) нарязан на филии. Тигана се затваря с капак и задушава 5-6 мин.
* Поднасят се с парчета лимони, домати, или ............... може и чаша вино, к*пък, много добре се връзват
Прекрасна рецепта, Пепи!
ОтговорИзтриванеТози път сме на една вълна.
Аз правих рибен пай с близки съставки, но с по-различна рецепта.
Много колоритна снимка. Благодаря,
поздрав и усмихнат ден, Диана
Страхотно изглежда, Пепи!!! Нищо, че не съм любител на рибата - пак ме изкушава... А детенце :) направо би ти отмъкнало красиво подредената порция през монитора :))
ОтговорИзтриванеНе отказвам на една такава порция, Пепчо :-) И на мен снимките ми грабнаха вниманието!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден :-)
Вкусно. У дома най-често хапваме рибата загъната във фолио и на скарата :)
ОтговорИзтриванеЗаписвам си рецептата.
Обожавам риба, а в твоята направо се вл/бих, невероятна е!
ОтговорИзтриванеКрасиво, вкусно и ароматно...
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за хубаво утре, Пепи!
Много изкушаващо! С заквасена сметана, дали ще стане добре, другата не я обичам много :) Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеПеп-чо, толкова вкусно звучи, че съвсем скоро ще я приготвя...само да намеря охладено филе при нас де, че все замразен пангасиус има, а той като се размрази, бърррр...
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Мариета, наистина тези замразени филета в последните години са пълна.... вода, другото не се знае, пък и по добре да не знаем.
ОтговорИзтриванеКате, сигурно ще стане и със заквасена сметана - разреди я с малко прясно мляко, че бързо ще загори (а така се задушава малко)
Зори, аз също искам на скарата :) но в апартамента е трудно.
Мина, вземи сготви най-сетне на момчето рибка :)
Траяна, Еви, Диди, Миленка,
Благодаря ви!
И хубава вечер!
Много обичам рибка, Пепи, а твоята е толкова изкусителна:)
ОтговорИзтриванеХубава вечер
Пепи, ние с тебе се допълваме много, аз повече със сладки, а ти с неустоими солени предложения.:) Страхотна е тази рибка.:)
ОтговорИзтриванеEL PLATO SE VE LINDO Y SALUDABLE,POR CIERTO PURA VITAMINA,ABRAZOS Y CARIÑOS.
ОтговорИзтриванеgracias, Rosita!
ОтговорИзтриванеРони и Ани :) след дъжд качулка, ама сега ви видях :) Хубави празнични и почивни дни на вас!
С първият коментар нещо не се получи и отново...
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, Пепи!
Обичам риба и рибната ти тематика много ми допада.
Мартенски поздрав и хубави почивни дни, Диана
Благодаря, Диди! Хубава и - дано да е слънчева седмицата!
ОтговорИзтриване