8 февруари 2011 г.

Патешко магре с мащерка

Патешко филеwink1   Бях поръчала на Емката чисто без кожа и магре, интересно ми беше как го запържват за 10 мин. и е готово. Дрън дрън, дрън, късен нощен час, я да си признавам, че просто обичам кожа -  препечена, препържена....всякаква, това е истината blush2  
Е, убедих се, че на патешкото филе не му трябва много време за обработка. Без предварително мариноване, за половин час (максимум време)  имаме готов обяд или вечеря. 

Продукти за 3 порции: 
2 патешки филета с кожа ( магре де)  - ок 500 гр.
5-6 стръка мащерка 
черен пипер, сол 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 220*
* С остър нож по кожата на  патешките гърди се правят плитки нарези - на решетка (да не се засяга месото) 
* Поставят се в горещ (незалепващ) тиган с кожата надолу и запържват за 5-6 мин. exclaim тигана се затваря с капак.
* Обръщат с, посоляват от изпържената страна, поръсват с черен пипер, прибавят се стръковете мащерка, затваря се тигана с капака и пържи отново 5-6 мин.
* Приготвя се малък съд, покрива се дъното му с голям лист алуминиево фолио и филетата прехвърлят върху него (посолява се и другата страна на филето)
* Завиват се и фолиото запечатва. 
* Поставят се в горещата фурна и пекат smile1 10 мин, изважда се и оставя още 3-4 мин. преди да се отвори. 
* Прехвърлят се филетата на дъска, нарязват на тънки филии и сервират smile1 с гарнитура по желание. При нас с любимото ни  картофено пюре с кисели краставички и зелена салата.   Съвсем леко полято с мазнината от пърженето на филетата. 


Това е. Навсякъде пише, че се пече 7-8 мин. до розово, а  12-14 за добре опечено.
Половинът може и полусурово да яде, но ние не, затова го пекох средните 10 мин. По-голямото парче имаше тъъънка  розова ивица под кожата, но беше предложено на подходящия човек :) шегувам се. Въпреки цвета си, не беше сурово. 

18 коментара:

  1. Пепчо, тъкмо тази вечер си казвах, че отдавна не съм правила патешко филе, и ти ми сервираш това на екрана :))). Изглежда страхотно!
    (пробвай някой път да затвориш очи и да го пробваш розе, още по-вкусно е ;). Аз не вярвах, докато не опитах)

    ОтговорИзтриване
  2. Вчера и аз хапнах патешко филе, майка ми беше направила и беше страшно вкусно. Досега не бях опитвала такъв вид месо и наистина много ми допадна.

    Ще й препратя твоята рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда перфектно, майсторка си, Пепи! Сигурна съм, че е ароматно и много вкусно. :)
    Поздрави с пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз като Мира :-)
    вкъщи е обратното - аз го ям сурово, а мъжът ми не, докато не се престраши един ден :-)Сега остава да го убедя да пробва и плодовите сосове към патешкото, лол.

    ОтговорИзтриване
  5. Пеп, последната рецепта, която си бях харесала/естствено с плодове/ беше патешко :)
    Така апетитно беше на снимката с разрези на кожичката и обработено в тиган като твоето!
    Ама нямам такова месо.
    А твоето е отново толкова примамливо
    и както казва Мира, ако е а'лангле ....
    Поздрави а Мишо за избора/предполагам, че той го хапва/
    А на теб, един усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Мирка, може ли розето течно да е :))) Следващия път ще го оставя така, щом казвате. Девойчето трудно ще убедя да опита, но пък винаги мога да и предложа пица :))
    А Стоев е свикнал да яде сладки сосове с месото, или сладко-солено печено месо. Не се дърпа много :)
    Ирка, имала си поща :))
    Еви, далеч съм от признанието ти; хубавото е, че няма оплаквания, когато е месо :)
    Дани, гледах в маркета на новия ни МОЛ - имаше и там филета и магре.
    Слънчев и усмихнат ден, дами!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда невероятно сочно и ароматно! На мен ми изглежда като деликатес, защото до сега само един път съм опитвала такова филе :-)

    Усмихнат ден, Пепчо :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи,
    изглежда сочно и крехко, а мащерка -обожавам.
    Чудесна рецепта,
    благодаря и слънчев ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Много крехко и ароматно изглежда, Пепи! Запазвам си рецептата ти - винаги съм се чудела как да се преборя с патешките меса... Но май не бих се престрашила да го пробвам розе :)), а по скоро по твоя идея - с розе...

    ОтговорИзтриване
  10. Както съм гладна в момента, направо ще лапна монитора :))) Толкова вкусно изглежда препеченото и с картофеното пюре отстрани... ммм...

    Спорен и усмихнат ден, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  11. И аз като Тони :))
    Затова изчезвам бързо, че не се знае какво ще се случи :))

    Хубав ден, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ужас! Вече наистина ще хвана влака за СЗ!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Тони, при толкова вкусни печива при теб - ще ти върви :)
    Иночка, на теб мила имам да ти връщам - за всичките сочни месца, заснети от близък, близък план...
    Йоли, ППГ :)
    Мина, Милена, с тези цени наистина тук е деликатес. Хубаво е, когато човек има приятели :)
    Диди, аз също обожавам мащерка, но обикновено поръсвам. Така обаче в мазнината .... много ароматно беше, може и да си внуших.
    Хубава вечер, дами!

    ОтговорИзтриване
  14. Без да искам прочетох "Магаре с мащерка" и се запитах някак си само дали не е било диво. Никак даже не ти се очудих, но и патенцето не е ни най-малко за криене. И на мен ми е любима тази хрускава кожа-коричка. Някой ден обезателно ще и се пробвам, но за сега е по-лесно в китайския. :)
    Поздравления Пепи!
    Великолепна е патката, нищо че си е шавала! :)

    ОтговорИзтриване
  15. хахаххахаха Драго, липсва ми емотиконка за търкаляне от смях. Ще ми се и на мен цяла патка с хрупкава коричка...... ама да видим дали ще сенавия да пробвам.

    ОтговорИзтриване
  16. Много добре ми се получи, благодаря!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...