Патешко филе Бях поръчала на Емката чисто без кожа и магре, интересно ми беше как го запържват за 10 мин. и е готово. Дрън дрън, дрън, късен нощен час, я да си признавам, че просто обичам кожа - препечена, препържена....всякаква, това е истината
Е, убедих се, че на патешкото филе не му трябва много време за обработка. Без предварително мариноване, за половин час (максимум време) имаме готов обяд или вечеря.
Продукти за 3 порции:
2 патешки филета с кожа ( магре де) - ок 500 гр.
5-6 стръка мащерка
черен пипер, сол
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 220*
* С остър нож по кожата на патешките гърди се правят плитки нарези - на решетка (да не се засяга месото)
* Поставят се в горещ (незалепващ) тиган с кожата надолу и запържват за 5-6 мин. тигана се затваря с капак.
* Обръщат с, посоляват от изпържената страна, поръсват с черен пипер, прибавят се стръковете мащерка, затваря се тигана с капака и пържи отново 5-6 мин.
* Приготвя се малък съд, покрива се дъното му с голям лист алуминиево фолио и филетата прехвърлят върху него (посолява се и другата страна на филето)
* Завиват се и фолиото запечатва.
* Поставят се в горещата фурна и пекат 10 мин, изважда се и оставя още 3-4 мин. преди да се отвори.
* Прехвърлят се филетата на дъска, нарязват на тънки филии и сервират с гарнитура по желание. При нас с любимото ни картофено пюре с кисели краставички и зелена салата. Съвсем леко полято с мазнината от пърженето на филетата.
Това е. Навсякъде пише, че се пече 7-8 мин. до розово, а 12-14 за добре опечено.
Половинът може и полусурово да яде, но ние не, затова го пекох средните 10 мин. По-голямото парче имаше тъъънка розова ивица под кожата, но беше предложено на подходящия човек :) шегувам се. Въпреки цвета си, не беше сурово.
Пепчо, тъкмо тази вечер си казвах, че отдавна не съм правила патешко филе, и ти ми сервираш това на екрана :))). Изглежда страхотно!
ОтговорИзтриване(пробвай някой път да затвориш очи и да го пробваш розе, още по-вкусно е ;). Аз не вярвах, докато не опитах)
Вчера и аз хапнах патешко филе, майка ми беше направила и беше страшно вкусно. Досега не бях опитвала такъв вид месо и наистина много ми допадна.
ОтговорИзтриванеЩе й препратя твоята рецепта :)
Изглежда перфектно, майсторка си, Пепи! Сигурна съм, че е ароматно и много вкусно. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелания за хубав ден!
И аз като Мира :-)
ОтговорИзтриваневкъщи е обратното - аз го ям сурово, а мъжът ми не, докато не се престраши един ден :-)Сега остава да го убедя да пробва и плодовите сосове към патешкото, лол.
Пеп, последната рецепта, която си бях харесала/естствено с плодове/ беше патешко :)
ОтговорИзтриванеТака апетитно беше на снимката с разрези на кожичката и обработено в тиган като твоето!
Ама нямам такова месо.
А твоето е отново толкова примамливо
и както казва Мира, ако е а'лангле ....
Поздрави а Мишо за избора/предполагам, че той го хапва/
А на теб, един усмихнат ден!
Мирка, може ли розето течно да е :))) Следващия път ще го оставя така, щом казвате. Девойчето трудно ще убедя да опита, но пък винаги мога да и предложа пица :))
ОтговорИзтриванеА Стоев е свикнал да яде сладки сосове с месото, или сладко-солено печено месо. Не се дърпа много :)
Ирка, имала си поща :))
Еви, далеч съм от признанието ти; хубавото е, че няма оплаквания, когато е месо :)
Дани, гледах в маркета на новия ни МОЛ - имаше и там филета и магре.
Слънчев и усмихнат ден, дами!
Изглежда невероятно сочно и ароматно! На мен ми изглежда като деликатес, защото до сега само един път съм опитвала такова филе :-)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден, Пепчо :-)
Пепи,
ОтговорИзтриванеизглежда сочно и крехко, а мащерка -обожавам.
Чудесна рецепта,
благодаря и слънчев ден, Диана
Много крехко и ароматно изглежда, Пепи! Запазвам си рецептата ти - винаги съм се чудела как да се преборя с патешките меса... Но май не бих се престрашила да го пробвам розе :)), а по скоро по твоя идея - с розе...
ОтговорИзтриванеКакто съм гладна в момента, направо ще лапна монитора :))) Толкова вкусно изглежда препеченото и с картофеното пюре отстрани... ммм...
ОтговорИзтриванеСпорен и усмихнат ден, Пепи :)
И аз като Тони :))
ОтговорИзтриванеЗатова изчезвам бързо, че не се знае какво ще се случи :))
Хубав ден, Пепи :)
Ужас! Вече наистина ще хвана влака за СЗ!!!!
ОтговорИзтриванеТони, при толкова вкусни печива при теб - ще ти върви :)
ОтговорИзтриванеИночка, на теб мила имам да ти връщам - за всичките сочни месца, заснети от близък, близък план...
Йоли, ППГ :)
Мина, Милена, с тези цени наистина тук е деликатес. Хубаво е, когато човек има приятели :)
Диди, аз също обожавам мащерка, но обикновено поръсвам. Така обаче в мазнината .... много ароматно беше, може и да си внуших.
Хубава вечер, дами!
Без да искам прочетох "Магаре с мащерка" и се запитах някак си само дали не е било диво. Никак даже не ти се очудих, но и патенцето не е ни най-малко за криене. И на мен ми е любима тази хрускава кожа-коричка. Някой ден обезателно ще и се пробвам, но за сега е по-лесно в китайския. :)
ОтговорИзтриванеПоздравления Пепи!
Великолепна е патката, нищо че си е шавала! :)
хахаххахаха Драго, липсва ми емотиконка за търкаляне от смях. Ще ми се и на мен цяла патка с хрупкава коричка...... ама да видим дали ще сенавия да пробвам.
ОтговорИзтриванеMi sembra una deliziosa ricetta, ciao
ОтговорИзтриванеОх, вкуснотийкаа XD
ОтговорИзтриванеМного добре ми се получи, благодаря!!!
ОтговорИзтриване