3 януари 2012 г.

Винен кебап

     Винения кебап е следващото предложение в Проект 10 рецепти с дивеч.  Готвих го няколко дни преди празниците, но тогава не стигнах до публикация, затова пък сега е удобен момент да го добавя към  десетте с дивеч. В настоящия случай кебапа е приготвен  с глиган, но тази типично зимна манджа е често готвена в къщи, с месо - каквото фризер покаже - свинско, телешко, заешко дори. Колкото по-крехко, толкова по-бързо месото омеква и "достига кулинарна готовност" :))
Това в кръга на шегата, но  истината е, че месото се задушава до тогава, докато омекне. Може час; може 3. 
     За мен   беше и изпитване  на  бавноготвещата тенджера  - как ще се получи  глиганското месо в нея. Е, получи се.  Страхотно. Бих могла да кажа, че резултата е един от най-вкусните с опитаните до сега ястия, приготвени в  Crocк-pot

     Количеството продукти, както за всяка манджа  е съвсем ориентировъчно -това, че ще посоча 200 гр. домати от консерва не означава, че не могат да бъдат  100. А може и без тях, защото кебапа има достатъчно киселина от виното; а някои хора (като едни мои близки)  не обичат да срещат домати из чинията си.


Продукти: 
~1.5  кг. месо ,  нарязано на едри хапки
~4-5 глави лук
200 мл ароматно червено вино (пелин ползвах :))
200 гр. домати от консерва - само зеленчука, без сока им.
1 равна с.л.. захар
5-6 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
4-5  дафинови листа
2-3 зърна бахар, 10-на зърна черен пипер
сол на вкус
4-5 глави чесън 
1-2 с.л. брашно 


Приготвяне:
* Месото се нарязва на едри хапки и кипва  в тенджера с не повече от 1л. вода; 2 от дафиновите листа; зърната бахар и черен пипер - за 15 мин. (този път силно кипене, тъй като е дивеч. Тази процедура се спестява, ако месото е всякакво питомно. Просто тогава всичко се поставя в глинения гювеч, или тенджера с дебело дъно)
* През това време лука се нарязва на полумесеци, посолява и претрива с ръка (така се разделят отделните пластове)
* Чесъна  се почиства от връхните люспи и мустачета.
* Всички продукти се поставят  в контейнера на Crocк-pot-а, отгоре поставя отцеденото месо; залива се с 500-600 мл от прецедения бульон  месото (ако е в обикновена тенджера - повече, около литър бульон), затваря капака и включва на режим І  - “LOW” за 8ч. В случая месото беше крехко и младо; ако е от по-старо животно - може и на 9-10ч.
* Когато е готово се отваря и  прибавя брашното, размито с малко вода - соса трябва да се сгъсти съвсем малко.
* Ако се готви в тенджера или глинен гювеч - ястието се  кипва и щом заври - намалява степента на фурната (на 170* за 2ч.) или котлона - да къкри слабо.   За глинения съд -  всички знаят, че трябва да се постави в студена фурна и тогава тя да се включи :))
* Сервира се  със задушен ориз или картофено пюре.

23 коментара:

  1. Много апетитно! Ще си топна малко в сосчето и ще си бодна от месцето :)
    Хубава вечер Пепи!

    ОтговорИзтриване
  2. О, Пепи, ако ще ме изкушаваш с този дивеч, тръгвам!
    Много апетитно изглежда!
    И аз много не обичам "срещата" с домати в ястието, но ако са смлени не ми пречат!
    Да знаеш!
    Прегръдки и усмихнато начало на работната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм... аз продължавам да си пазя глиганското, но накрая на серията ти може и да се промени този факт :)
    Обожавам винен кебап, правя го с телешко :)
    Прегръдка от мен, Пеп и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Да ти е сладко, Дианка!

    Добре, Дани, ще знам :)

    Зори, много се надявам до края на месеца да го нямаш вече глиганското :) Ама голяма воля имаш ти, признавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно, Пепи! Любимо ястие, а с глиганско ще е разкош. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. ПРЕКРАСНО ИЗГЛЕЖДА, ПЕПИ, НЕ СЕ И СЪМНЯВАМ, ЧЕ Е ВКУСНО!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, това е ястието, което помня от дете и много обичам. Трябва обаче да си призная, че съм го готвила само веднъж. Проблема обаче е съвсем друг...
    Като се има предвид, че ми е любимо ястие и като се има предвид, че не съм си хапвала от него цели 20 години, можеш ли да си представиш какви чувства и желания предизвика в мен тази прекрасна порция от снимката... :)))) И това ако не е проблем??? Ако можеш да ми кажеш, как в 03:03h да си сготвя винен кебап, няма да имам повече този проблем ;)))

    ОтговорИзтриване
  8. Пепчо, толкова вкусно и изкушаващо си го представила. Отново обръщаш представите ми за стандартно ястие точно наопаки. Обичам винен кебап, но този, твоя е още по- прекрасен и апетитен. Кое по-напред да сготвя не знам:).

    ОтговорИзтриване
  9. Разкош, Еви, защото е с хубаво червено месо :) Прегръдка и хубав ден на теб!

    Беше вкусно, Траяна :)

    Вени: като се наспиш и осъмнеш с мисълта за кебапа :) Защо не сготвиш? С телешко, примерно?

    Candy, съвсем стандартно ястие е :)
    И аз имам същия проблем, надничайки в блоговете - кое по-напред да сготвя. Хайде, готвенето как да е, ама има едни сладкиши......

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи, при теб няма шанс човек да срещни нещо лошо и безапетитно. Винаги е адски вкусно и зарибяващо,както казва една позната. А толкова неща съм запланувала от блога ти,че сигурно ще остарея,докато ги пробвам всички. Имаш една пълнена питка с купчинка месо отгоре- първа ще е тя,само да й дойде реда.

    ОтговорИзтриване
  11. Пепчо,
    ще ми се вдигне холестерола при теб:-)))
    Обаче на кой му пука?-толкова е апетитно:-)))
    Готова съм да го започна веднага;-)

    ОтговорИзтриване
  12. Пепииииии, много изкушаващо ястие си приготвила!!! Както и всички останали, които ни показваш :))) Маги

    ОтговорИзтриване
  13. Ей, това уредче ще а е златно. Така вкусно и сочно изглежда.
    Обожавам винен кебап. Е, вярно, ям го със свинско, ама пък си е кебап с ориз.:)

    ОтговорИзтриване
  14. Изглежда повече от вкусно! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  15. Сготвих го в глинен съд, сложих телешко и свинско.Направо стана да си оближеш пръстите...

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, прочетох 2 пъти рецептата Ви, но имам няколко въпроса (извинявам се, ако са глупави) По принцип съм правила и друг път винен кебап с телешко, но този път искам да пробвам в гювеч, затова няколко уточнителни въпроса:
    Доколкото разбрах преди да сложим всичко във гювеча, посваряваме месото и от въпросния бульон сипваме в гювечето, нали така?
    Отделно, това за студената фурна не го знаех досега... правила съм доста пъти малки гювечета и винаги в загрята фурна.. та, мисълта ми е - фурната първо на максимални градуси ли е, докато заври и след това намаляме?
    Благодаря Ви предварително:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи трябва още веднъж да я прочетете :))
      Ето сега, горе пише следното:
      ...и кипва в тенджера с не повече от 1л. вода............ силно кипене, тъй като е дивеч. Тази процедура се спестява, ако месото е всякакво питомно. Просто тогава всичко се поставя в глинения гювеч, или тенджера с дебело дъно)
      Следователно - не сваряваме никак месото, щом не е дивеч. Макар че в гювеча може да се сложи и дивеча да се готви, без предварително да се сварява. Но -ако се готви дивеч и в бавноготвещата тендежера (както горе) - това е задължително. По принцип рецептата е писана за него.
      Ако се запечата месото (запържи за бързо) определено става по-вкусно месото и по-сочно. Но това ако ви се запържва.
      За гювеча - нарязвате си месото, останалите продукти и слагате в него. Ако искате - запържете малко. Но не варете самото месо предварително.
      При рязко нагряване на керамичните съдове има опасност от спукването им. Както с ъс съдовете от йенско стъкло. Не винаги става, но като ви се спука веднъж гювеч (и то голям) и почиствате фурната от яденето вътре :) няма да повторите.
      Гювеча се слага в студена фурна, включва се (може и 220* - тя не загрява за секунди, трябват и минути, през което време керамиката се загрява постепенно) - Когато чуете яденето да къкри вътре, намалявате градусите и оставяте час.... или колкото трябва, докато омекне месото.
      А в каква фурна Вие ще сложите Вашия гювеч (гювечета) е Ваш избор :)

      Изтриване
    2. Благодаря Ви много за толкова подробния отговор:)
      А, и последен въпрос - смятате ли, че е удачно да добавя и лъжичка захар, понеже количеството вино и домати ми се виждат доста, не искам да ми киселее манджата. :))

      Изтриване
    3. в рецептата има 1 с.л. захар :)
      Ако ви се струва малко (и доматите са ви кисели) - сложете две

      Изтриване
  17. Пепчо, идвам да благодаря за чудесната рецепта! Перфектни указания :) Направих я вчера със сърнешко в гювеч и обрах овациите на гостите. До момента не бях готвила никакъв дивеч, освен заек, и имах големи притеснения, но "послушното" и стриктно следване на Вашата рецепта даде своя резултат :) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, щом първия път си се справила, следващия можеш да импровизираш :)
      Поздравления за теб, щом гостите са били впечатлени. Благодаря ти аз за доверието :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...