13 януари 2013 г.

Пица :) на слънце


Или пица с по-различен стайлинг :))  А пици у нас се ядат много.
След като   пица на охлювчета  вече не ги впечатлява, време беше да разнообразя фасона на пиците  :smile1: . Преди седмица така оформена  мернах някъде из страниците във ФБ , но нали не си правя труда да запиша -  изгубих я. Както се вижда от снимката - степента на сложност е ниска,  интересна е идеята на оформянето и, от която се възползвах.  И отнема 10 минути повече време, отколкото за приготвянето на обикновена пица. И още  един плюс - една част от пицата се превръща в "калцоне". 


 Пицата  винаги я правя от едно мое любимо тесто, което открих преди много години  с онези Кифлички калцоне, кифли с мармалад.  Тестото е от прясно мляко, вода, мая, сол, захар, олио и брашно. Много лесно и простичко, универсално и честно казано не се трепя с месене - първо забърквам с големия тел за яйцата, после с лъжицата, докато се оформи на топка, която вече не лепне по ръцете. Накрая  с тях само оформям на прилична топка, която оставям да втаса. За пицата - прясното мляко  слагам 1/4 от цялото количество течност, или изобщо не слагам. 



Ето тестото (за две пици):
~ 350 мл вода ( или вода и прясно мляко) 
1/2 кубче жива мая - 20 гр. 
~ 50 мл. олио 
по една ч.л. сол и захар 
около 500-600 гр. брашно 


* Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и солта и се оставя да шупне на топло за 10 минути. 
* Прибавя се олиото/зехтина и малко по малко брашното, докато се получи топка еластично и  меко тесто, което да не лепне по ръцете.
* Покрива се с кърпа и оставя за 30-40 мин. на топло да втаса (или прибира в намаслен плик, в хладилника, ако ще се ползва след  8-10 часа. Там пак втасва, но бавно. Когато потрябва се изважда, оставя за 30 мин. на стайна температура и тогава се използва).
* Втасалото тесто се размесва и разточва на кора, с дебелина по желание. Тъй като у нас един обича по-пухкав блат, а друг тънък, като коричка, ако пицата е една - изтънявам едната половина на кората. Тук в случая се вижда по-дебелата част от блата. 
* При разточването на тестото използвам царевично брашно, тъй като от него коричката става по-хрупкава. 


* Блатът за пицата се премества в тава за печене - поръсена с брашно, или застлана с хартия. Краищата му се повдигат по ръба на тавата. 
* Очертава се примерен кръг  в средата на блата - трябва да остане външна окръжност  широка поне  6-7 см. 
* Вътрешния кръг се нарязва на  (примерно)  8   части - получават се триъгълници. 




* Във външния кръг се разпределя плънката: 
- винаги намазвам блата  тънко със смес от лютеница/доматено пюре и кетчуп; поръсвам риган и чубрица; тук плънката е шунка, прошуто, черни и зелени маслини, домати и зелена чушка.
* Поръсва се обилно с кашкавал. 

 

* Краищата на триъгълниците се прехвърлят назад, върху плънката. 
* Намазват се с олио (или прясно мляко, или жълтък)  и поръсват със семена или  подправки по желание. 



* Печенето на пицата:
И друг път съм писала - според мен,  за дебелината на блата е важно печенето.  Тъй като правя пицата от едно и също тесто, това ми е заключението :) 
Ако искам да остане  тъничък - поставям в загрята на 250* фурна - така се пече максимално бързо и тестото не успява да бухне; ако искам да е пухкав и по-дебел - поставям пицата в студена фурна веднага след приготвянето и, включвам фурната на 220* и така пека до зачервяването и, през което време блата се надува максимално. 





45 коментара:

  1. Каква чудна идея! Изглежда апетитно и тъкмо идея за злоядка вкъщи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност ще я примамиш така да яде :) Ако не обича семена, отгоре може да поръсиш само с подправки

      Изтриване
  2. Много си ги разглезила, Пеп !!!!
    Не искали на охлювчета :)
    Бих хапнала във всякакъв вид!
    Идеята е чудесна !
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, Дани. Глезотии. Ама какво да се прави.
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  3. Чуден стайлинг, Пепи!!! А пицата е един път :) дръпвам си еднопарченце, скромно...

    ОтговорИзтриване
  4. Степента на сложност може да е ниска, но степента на изпълнение е на професионално ниво. Чудена идея ми даваш ,Пепчо. И у нас, особено подрастващите, ядат пица при всеки удобен случай.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аммм, Марти :) аз май съм приключила отдавна с растежа, но също мога да живея на пица :))
      Благодаря ти, хубава и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Много ми харесва този стайлинг, Пепи,
    обичам пица, семена и така е още по-апетитна ...
    Чудесна идея, благодаря и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Успешна седмица и на теб да е!
      А със семената е много приятна, наистина :)

      Изтриване
  6. Много красиво!Чудесна идея, Пепи!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. Пепи, много интересна идея на оформяне :)заинтригува ме и скоро ще ядем пица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се и съмнявам, че скоро ще направиш, Пеп :)

      Изтриване
  8. Сууууупер пица,Пепи!Много ефектна е така оформена!И подробно представена,чудесно!
    И плънката ми е много по вкуса на това пицено слънчице!И аз предпочитам блата с прясно мляко,но понеже у нас всеки я яде с различна плънка съм се снабдила с отделни тави за пица от онези продупчените и гарнирам индивидуално,та мир и обич да има :)) .
    Много апетитни снимки,направо огладнях повторно!
    Прегръдка и хубава седмица,другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз като си нямам индивидуални, определям мислено граници и така гарнирам :)) сигурно си виждала на нормалните ми пици. Но ме подсещаш да взема да потърся 3-4 такива тавички за пица.
      Прегръдка и за теб и хубава седмица, Роси!

      Изтриване
  9. Аууу, Пепи, тази пица ми замая главата:) Апетитна, апетитна... Утре ще се меси, а най-хубавото е, че цялата пица ще си е само за МЕН!
    Хубава седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Внимавай, Таня :) големичка е :))
      Поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  10. Поздравления за оформлението!
    Получила се е страхотна!
    успешна нова седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали :)
      И на теб успешна седмица, Миме!

      Изтриване
  11. Браво, много ми харесва това оформление за пица, оригинално и много примамващо :)

    Усмихната седмица, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб много хубава да и е, Инче!

      Изтриване
  12. Чудна! А вътре можело да метнеш някоя мръвка за гарнитура:)/ в средата де, да не се хаби място:)/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно бе! Една пилешка пържола би се изпекла за същото време в това свободно място! Еййй как ми даваш идея за следващия път!

      Изтриване
  13. Много красива пица и без съмнение вкусна. Пепи, ти и без това си майстор на такива неща, но този път си се представила блестящо.
    Това за мръвката в свободното кръгче е чудесна идея.
    Чакам следващото изпълнение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама като нищо следващото изпълнение ще е с пържолата вътре. Нали знаеш, че съм свидлива и ще спестя от тока :)))

      Изтриване
  14. Оригинално и много красиво оформяне, Пепчо! Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи!
      Лека нощ на теб!

      Изтриване
  15. И вкусна, и оригинално поднесена!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спокойна и на теб да е, Ина!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  16. Мале, какви идеи ти хрумват! Аз бих я кръстила и полукалцоне :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. четвърт-калцоне :)
      Абе направо си е като слънце :)

      Изтриване
  17. Ей че слънчева пица :-D, а и вкусно изглежда! Дръпвам си парченце :-).
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотна е, Пепи! Едва ли е останало нещо от това слънце, но ще му се полюбувам на снимките. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  19. Този стайлинг на пица беше популярен в Чикаго преди десетина години, наричахме пицата Тако пица, защото продуктите бяха като за тако и кората напицата наподобава всъщност тако шелс.

    Изпълнението ти е превъзходно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси :) Интересна информация :)

      Изтриване
  20. Жестока идея! Направо уникална!

    ОтговорИзтриване
  21. Пепи,мога ли да я направя с бутер тесто,че имам едно Лидълско и е с малък срок.Благодаря!Твоя върла фенка Даниела.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, но ще се поизгуби формата на лъчите :) освен да го надупчиш там бутертестото.
      Или направиш на друга пица/мини пици, а друг път да направиш тази с обикновено тесто с мая?
      Поздрави :)

      Изтриване
  22. Polu4ise ne6to strahotno i na vid i vkus:)))

    ОтговорИзтриване
  23. Пепи много ми допадна тази идейка за пица.Утре ще я направя и аз.Ще споделя резултата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оки :) Чакам да споделиш дали се е харесала :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...