Или пълнените домати на Маги. Голямо благодаря, Маги за това, че сподели рецептата за тези наистина перфектни пълнени домати с печено сирене. Незнайно защо те прочетох, че и след пълнене се запичат доматите. Уж с два чифта гледам .
Затова пък сега - бонус - рецептата в два варианта - Пълнени домати с печено сирене и Запечени пълнени домати с печено сирене.
Запечените домати са на синьо-точковия фон, декорирани с листа маруля и босилек;
Само пълнените домати с печено сирене - са на подложка от листа левурда и бяла покривка.
Продуктите са:
домати
сирене
сурова чушка (пиперка :) или люта )
зехтин
босилек или риган по желание от мен
* Сиренето се нарязва на тънки филии.
* Нарежда се в тава, на един ред.
* На доматите се отрязва капаче към дръжката.
* Изважда се сърцевината, нарязва и поставя върху сиренето.
* Поставят се и няколко парчета чушка - люта, или салатна - сиврия, златен медал (с дебелите не се получи толкова добре ), поставят се подправките, залива се със зехтин и пече (200*) до зачервяване ( в загрята фурна е готово за 10-15 мин.) .
* През това време доматите се посоляват съвсееем малко отвътре и обръщат с отвора надолу на кухненска хартия, да се отцедят.
* Изпеченото сирене се намачква се или пасира; смесва се с нарязаните листа босилек (или риган) и с готовата смес се пълнят доматите.
И сега от мен
* Готовите напълнени домати се връщат в горещата фурна и запичат за още 5 мин. на 200* - омекват съвсем малко; зехтина от сиренето поема в тях и се получава чудесно предястие :)
И двата варианта много ми хареса.
Ако сиренето е много солено, може да се смеси с извара или крема сирене. Или да се обезсоли и отцеди от водата.
Между другото, една хитринка за по-бързо обезсоляване на сирене - нарязва се на дебели филии и залива с гореща вода. Горещата вода по-бързо му изсмуква солта и за 8-10 мин. е готово.
И тук с месестите и сладки розови домати, любезно предоставени от BILLA за предизвикателството "Градините на BILLA ". Като човек, който много държи на родното производство и най-вече на продукцията от градината на мама, няма как да не оценя тези, които се произвеждат в България, с. Звъничево от производителя Gimel - ферма за отглеждане на биозеленчуци. Както често се шегувам, за мен еко и био е продукцията, отглеждана на чист въздух и задължително с вкус на мамините, а тези домати мога спокойно да ги впиша в тази категория.
Пепиии, звучи и изглежда страхотно! Ще опитам рецептата още довечарd, но ще я модифицирам с овче сирене!
ОтговорИзтриванеПоздрави и разкошен ден!
:)
Аааа, и тук сиренето е овче, Ваня :) много го харесвам и аз. А като е запечено, домашните не усетиха. Надявам се да ти харесат и на теб :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден :)
Пепи, много изкусително ги представяш, ще пробвам, че обичаме всеки от посочените продукти. Сетих се, че преди години, като нямаше винаги моцарела, заливахме с вряла вода сирене на големи филии, не че докарвахме характерния вкус, ама...Хубав ден!
ОтговорИзтриванеособено, ако е прясно и домашно сирене :)
ИзтриванеХубав ден и на теб, Иглика :)
Ами така е, два варианта трябва да са, че повечко да си похапнем и да има и за нас:) Ама са чудни, Пепчо! А пък снимките и аранжировката са страхотни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПридърпай едните, Кате :)
ИзтриванеИ двата варианта ми харесват, Пепи, а и доматите влизат в сезон :) Непременно ще ги опитам и с единично, и с двойно печене. Приятен и успешен ден!
ОтговорИзтриванеЕдинично и двойно печене е точния термин, Снежи :)
ИзтриванеБлагодаря ти, хубав край на седмицата на теб!
Това е прекрасно,Пеп! толкова е свежо и вкусно! Бравост!
ОтговорИзтриванеДа имаше сега една питка от твоите :)
ИзтриванеУникална идея и изпълнение, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеДобре, че беше Маги, та да ме просвети с пълнежа, Еви :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
И ще се пробва определено. Благодаря за идеята, Пепи! От всяка грешка има поука, нали? А твоята "грешка" си е чудна.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Естествено, Гери :) Така пък има един вариант в повече на тези домати :)
ИзтриванеХубва край на седмицата на теб!
Много сладурски и несъмнено вкусни!
ОтговорИзтриванеАла без месо :)
ИзтриванеЧудесни са, Пепи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вале!
ИзтриванеЧудесно е предложението на Маги, и в двата варианта ще е вкусно!
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея за разнообразяване -
поздрави, хубава и усмихната вечер, Диана
Благодаря, Дианка :)
ИзтриванеПък и е време вече да разтоварим след зимните ястия :)
Лека нощ и хубаво утре на теб!
Пепчо, и аз така:
ОтговорИзтриване1. ЧЕТА "ВНИМАТЕЛНО"
2. ЗАПЕКОХ ДОМАТКИ ТАЗИ СЕДМИЦА, НО С ДРУГ ПЪЛНЕЖ;)
Ще се пробват и тези-звучат не само пролетно, но и много лятно;)
Хубаво настроение!
Поне ме успокояваш, че не съм само аз :)
ИзтриванеХубаво и на теб да е, Мъхче!
Полезна грешка, щом има още един вкусен вариант!
ОтговорИзтриванеМного са изкушаващи, пък и идва сезона на доматите! А домати и сиренце си е мнооого добра комбинация!
Поздрави!
Пък и да разтоварим, слез зимните менюта :)
ИзтриванеБлагодаря, Ина, поздрави и на теб!
Ехааа, даже и домашно овче сирене имам!Страхотно изглеждат и ще си направя от тези вкусотии!
ОтговорИзтриванеДокато ти отговоря, моето домашно узряло вече го няма, ще плача горко над прясното, че сълзите ми да го посолят и узрее по-бърже :)))
ИзтриванеПривет, Бети :)
Пепи,ама пъстро,че пъстро е тук,много красиви презентации си направила!
ОтговорИзтриванеА че е супер вкусно изобщо не се съмнявам,снимките са красноречиви,пък и обичав сирена запечени във или върху всичко!
Сърдечна прегръдка от мен и ти пожелавам невероятно емоционални предстоящи дни,мила!
На Жул-супер купон,много щастливи моменти и попътен вятър!
А аз сърдечно благодаря, Роси и ти пожелавам много хубаво време, пътуване и красиви места да посетиш!
ИзтриванеПепи,на 21.05 имах повод и направих доматите без да се запичат за предястие.По вкусно нещо не съм яла.Почти не опитах от другите вкусотии.Реших,че това ще бъде ястието през това лято!Благодаря ти
ОтговорИзтриванеРадвам се, че намерих още един съмишленик за тези запечени домати.
ИзтриванеНаистина сиренето така е много вкусно.
Поздрави и хубаво лято :)
Ммммм толкова обичам тази комбинация. Дръпвам си едно доматче и се наслаждавам на вкуса :))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!
И на теб, Диде!
ИзтриванеПодсети ме с този коментар, че вчера си накупих точно дребни домати, но пък от сигурен нашенски производител и ще си направя и аз довечера :)
А, това съм пропуснала!
ОтговорИзтриванеМного свежа идея. Хареса ми.
И печени, и двойно печени - всякак бих ги хапнала.
Обичам домати със сирене. :)
Хайде, ето ти идея за утре. Или пък за черитата - нали каза, че без това не им обръщаш внимание вече, втръснаха ви :)
Изтриване