13 февруари 2014 г.

Пица на сърце :)


Пица като пица, но сърдечна в тон с утрешните празници. Сърце за Валентин :heart:и добро мезе за виното на Трифон cheers.  Съвсем с подръчни материали, не е необходима форма-сърце, за да се направи.  Само шаблон от лист хартия. 
Усуканата "връзка" по края се наложи, за да придържа плънката. Която този път е обратно наредена, за да се  виждат цветовете отгоре - ако се нареди по нормалния начин: шунка, маслини, домати и отгоре настърже кашкавал - ще се изгубят цветовете. Но когато видях колко кашкавал съм настъргала да сложа се  усетих, че ще изтече извън очертаното тесто. Първоначалната ми идея (която все пак ще осъществя тези дни) беше "връзката" да е от няколко пласта като пластовете на шарения венец  със солена плънка, но все пак действието се развиваше в 7 часа сутринта, за да се заигравам толкова, затова съкратих само до зеления пласт. 

Тестото за пицата може да бъде всяко, любимо за работа. Аз си държа на моето от кифличките, а тук дозата е следната, за 2 такива сърца, с дължина 40 см.  Точно това тесто е замесено вечерта и втасало в хладилника. Сутринта извадих оформих. 

~ 350 мл вода ( или вода и прясно млякоравни части) 
1/2 кубче жива мая - 20 гр. 
~ 50 мл. олио 
по една ч.л. сол и захар 
около 500-600 гр. брашно за меко, но еластично тесто и още малко за точенето 

за "връзката" - зелено песто (тук е босилек) и кашкавал (или ситно нарязани зелени подправки) 
за гарниране на пицата: 
шунка, кашкавал, маслини, доматен сос, риган, чубрица........... 

Приготвяне на пицата: 
* Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и солта и се оставя да шупне на топло за 10 минути. 
* Прибавя се олиото/зехтина и малко по малко брашното, докато се получи топка еластично и  меко тесто, което да не лепне по ръцете. 
* Покрива се с кърпа и оставя за 30-40 мин. на топло да втаса (или прибира в намаслен плик, в хладилника, ако ще се ползва след  8-10 часа. Там пак втасва, но бавно. Когато потрябва се изважда, оставя за 30 мин. на стайна температура и тогава се използва). 
* Втасалото тесто се раделя на две топки, за две пици. 
Едната: 
* се разточва на кора, с дебелина по желание***. Моята кора е между 8 и 10 мм.  
* Изрязва се форма на сърце.  Премества се в тава (намаслена, или на хартия за печене) 


* Останалото тесто се омесва отново и разточва на дълга кора, дебела 4-5 мм. 
* Срязва  се по дължината на две равни части. Едната се намазва с пестото  и поръсва с настърган кашкавал. 
* Другата лента се поставя върху нея и притиска с ръка. Трябва да се получи с ширина около 2 см. 
***Тези ленти от 2 см., като се усучат се получават идеални по размер за поддържане на плънката и да не са натрапчиви, тъй като все пак са "пълни" само с кашкавал. Затова, ако са по-широки - се срязват още така, че да останат около 2см. широки. 
* Усукват се и се поставят плътно по ръба на изрязаното сърце. 

И тук се включва фурната на 220* :smile1: 


* Вътрешността се намазва с доматен сос, или кетчуп; поръсва се с подправките и обилно с настърган кашкавал. 
* Следва подреждането отгоре - по края резенчета домати (големината на които зависи от големината на пицата), ред маслини, шунката...... Или каквото още иска човек да сложи - гъби или царевица, но моят Главен любимец не обича такива на пица, затова съм ги спестила тук. Най-"главното" е всеки ред да бъде във вид на сърце. 



* Поставя се в загрятата вече фурна, на средна скара и пече :) докато се изпече. Това вече всеки си знае до кога се пече. Да се зачерви. А "връзките" стават с нежна хрупкава коричка :nyam::nyam:

Това с едната половина от тестото. Другата половина може да се запази в хладилника. 

* За печенето на пицата ще напомня: всеки път го пиша :smile1:  според мен,  за дебелината на блата е важно печенето.  Тъй като правя пицата от едно и също тесто, това ми е заключението :) 

Ако искам да остане  тъничък - поставям в загрята на 250* фурна - така се пече максимално бързо и не тестото не успява да бухне; ако искам да е пухкав и по-дебел - поставям пицата в студена фурна веднага след приготвянето и, включвам фурната на 220* и така пека до зачервяването и, през което време блата се надува максимално. 



***Другото, което искам да напомня е: Желателно е блатовете за пицата да не се точат с точилка, ада се раздърпат с ръка, или оформят, тъй като при точенето точилката изкарва всичкия въздух на тестото. Когато можете :)  лесно е - с длан върху длан, върху тестото, то се разстила. Но има и моменти, когато бързам - да готвя ли, да снимам ли :) пък и ме чакат :) и тогава пак си ползвам точилката. 

21 коментара:

  1. То не е пица като пица, а пица-вдъхновение! Аз такава не бих могла да направя нито в 7 часа сутринта, нито в 7 вечерта! Продължавай да ни радваш все така, Пепи - и нас, и близките ти, и приятелите, и семейството. Наистина, когато има любов, и най-прозаичните на пръв поглед неща, стават красиви, уникални, впечатляващи...Ана

    ОтговорИзтриване
  2. Щом е пица, ядем във всякаква форма, но твоята наистина е много тематична и за двата празника:)

    ОтговорИзтриване
  3. Да се чуди човек от коя част по-напред да си отчупи... Чудесна пица, Пепи, много богата! :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, Пепи, нямаш равна за този празник, бъди здрава и все така влюбена, наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно хрумване и чудесно изпълнение, Пепи! Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  6. От теб ''сърдечната'' пица, от мен ''сърдечния'' десерт и наздраве:)!
    Хубав празник, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  7. Където и да отида, тази пица грее и се усмихва. Щастливец е авджи! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, много хубава заигравка се е получила рано сутрин :) Как си я подредила, нагласила... браво на теб! Тази идея с бордюрчето веднага ти я открадвам, много ми хареса :)
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Реакцията на моя 4 годишен син след като видя снимката- " М-м-м-м-,мня-мня,каква пицка-а-а". Заяви,че няма да яде манджа,а иска тази "пицка". Пепи,пак ще сме на твоето меню,а в хладилника си отлежава едно бурканче песто,на което така и не му дойде реда.В почивните дни няма да ми се размине без пицата.Иначе е много тематична,идейна и не по-малко апетитна. За тестото- многократно изпробвано с отличен резултат.
    Пожелавам ти много красив,весел и наситен с обич и емоции Трифон Зарезан!

    ОтговорИзтриване
  10. Не едно, а няколко сърца виждам, Пепчо! Много влюбена "манджа" и у нас всички биха се влюбили в нея.
    Хубав празник утре!

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, страхотна идея. Само предполагам колко е вкусно...ммм...
    Аз пък тази сутрин по трифонзарезанска традиция омесих питка. Но изненадата за магьосника беше втората питка - с форма на сърце и ажурна визия. снимах я, но вероятно ще се похваля по-късно с нея.
    хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна пица, Пепи -
    красива, тематична и неустоимо изкушаваща...
    Хубав, влюбен и усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
  13. Тази пица е като картинка,Пепи,прекрасна идея и изпълнение!
    Представям си и колко е вкусна,мммм!
    Пожелавам ви много весело да посрещнете празника в пълен комплект дегустатори!
    Прегръдка и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви, дами! С няколкото обикновени солени сърчица исках да покажа, че и прозаичните :) неща могат да радват окото.
    много хубалви почивни дни на всички!

    ОтговорИзтриване
  15. Направих я много вкусна ,но с мои подобрения благодаря за рецептата!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подобрения, или изменения :) Като гледам не бих заложила на първото :)
      И всъщност няма да е лошо да сложите линк към източника, т.е. тук, тъй като както виждам текста е копи/пейст, не сте си направили труд да го напишете, а той си е мой, авторски :)

      Изтриване
  16. Невероятна красота и вкуснотия! Чудна идея, да не говорим за изпълнението!
    Прегръдка и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина!
      Нова и спорна седмица на теб да е!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...