20 май 2014 г.

На гости :) с едно голямо парче Най-вкусно свинско печено




Вече  съм била гост в няколко блога и не мога да не  си призная, че всеки път  се чувствам поласкана. Но и притеснена, с какво аджеба ще гостувам. Всъщност може с всяка приготвена и нова за мен рецепта, ама си имам принципи :smile1: трябва да е мръвка. Ако гостувам с нещо постно, или сладкиш, значи са сбъркали поканения човек. Т.е. мен. 
И обикновеното забавям гостуването.
       Така се случи  и с поканата на Виолета. Този път имаше и други независещи от мен обстоятелства, заради които  минах през един апатичен-към-интернет-кулинарията период.
      Какво мога да кажа за Вили  – запознахме се виртуално :smile1: една вечер, докато се опитваше да си направи блог, покрай желанието да споделя с пространството своите изпробвани и вкусни рецепти. И продължи да го води  редовно своята  Кулинарна авантюра и да изпълва с апетитни снимки на ястията,  приготвени с любов за семейството и.  Млада и енергична дама,  с която споделяме една и съща страст – да превръщаме  престоя в кухнята във време за забавление, докато готвим, вместо досадно задължение. Така и така се налага да го правим :smile1: 
      Стигнах до рецептата – една кулинарна импровизация  на Най-вкусния печен заек. Отдавна планувана, но чакаща реализация.  Много ми се искаше да знам дали друго  месо, изпечено с адската смес ще стане така сочно и вкусно, като оня много, много вкусен заек. Пробвах с малки парчета (големи пържоли), но подправките така идваха в повече, затова този път заложих на големи парчета свинско месо. И тъй като ще се пекат във фурната – задължително от бут, защото имат и малко мазнина. 





      Ами получи се :smile1:  сега вече си имам и 

Най-вкусното печено голямо парче свинско месо (добре де, 2 парчета са)  
Благодаря за поканата и търпението, Вили!  newsm51




Ето и рецептата от гостуването за най-вкусното печено свинско месце


Продукти (за 6-7 порции):

2 парчета свинско месо, по около 700-800г (или едно цяло над 1.5 кг )

за „замазката” (адската смес :smile1: ) 
50-60  мл соев сос
2 с.л.  зехтин/олио
2-3 фино пасирани  скилидки чесън
2 с.л.  червен пипер;
2 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
1 каф..л. сол (на вкус)

100 мл бяло вино

1 с.л. царевично нишесте 

Приготвяне:

* Месото се подсушава се с кухненска хартия или с  мека кърпа без власинки. 
* Смесват се всички съставки за „замазката” – получава се гъста каша.
* Парчета месо се намазват  с нея (по-лесно и чисто е с гърба на някоя лъжица).
* Готовите парчета се поставят едно до друго в плик за печене.
* Оставят се за ~ 30 мин.  в хладилник.  
* Фурната се загрява на 200*; в плика се  прибавя внимателно виното (да не отмива замазката) и се завързва.
*  * Тавата се поставя във фурната и пече на 200*, докато заври течността в плика – около 15 мин. , след което градусите се намаляват на 160* и пече около час и половина.
* След като се извади тавата, плика се срязва отгоре, внимателно се избутва месото и соса в тавата и връща във фурната за още 6-7 мин.
* Нишестето (или препечено брашно) се размива в малко вода и прибавя към соса, за да го уплътни.
* Тавата се връща във фурната за още 5 мин. на 250*.

***Месото може да се сервира с печени зеленчуци в плик,  пюре, или гъби.
При мен гарнитурата беше от задушени ливадни печурки с масло – покрай дъждовния сезон тази пролет си отядохме на такива гъби :smile1:




ПП: Ето и парче рибица, намазано със същата смес и изпечено в плик за печене nyam и с добавени няколко листенца салвия. 


32 коментара:

  1. А аз сърдечно благодаря, че я прие Пепи, месцето е станало просто разкош (непременно ще приложа и у дома рецептата). И да знаеш (и съм сигурна в това), пак ще се допитвам до теб :), блога ти е един богат извор от кулинарни творения и благодаря, че ги споделяш с всички! Усмихнат и слънчев ден Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Жестоко печено:) И чудесно гостуване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и е свинско. Метни едно в плика и вечерята е готова :)

      Изтриване
  3. Божествено!
    Ако трябва да се изразя леко жаргонно :Трепач!
    Радвам се, че го сподели,а и открих ново виртуално местенце!
    Прегръдка, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, Дани, трепач е. Надявам се и блога на Вили си разледала и харесала вече :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  4. Пепи, да ахкам ли, да охкам ли, да се облизвам ли, не знам! Щом са две парчетата трябва да е останало поне малко месце и за мен:) Добра гостенка си ти, винаги се представяш на ниво, с вкусни рецепти и неустоими снимки! Прекрасна нова седмица и на двете ви! * Мерси за представянето на новото за мен виртуално и вкусно местенце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И двете, Кате, и двете :) Пък направи едно такова месце, със сигурност ще ви хареса :)
      Прекрасна седмица и на теб да е!

      Изтриване
  5. Фантазия е това печено! Нямаш равна!

    ОтговорИзтриване
  6. Уникална си, Пеп! При вида на това великолепно печено месо мога само да се поклоня и сваля шапка. Браво, мила! Поздравления за поканата от Вили и невероятното ти гостуване. Прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Еви! Прегръдка и за теб и хубава вечер!

      Изтриване
  7. Пепи, типично в твой стил, нямаш равна в това! Прекрасно изглежда! Заек не ям, ама свинското няма да подмина. ;)
    И честито гостуване, още много радоси ти желая. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, всяко месо ще стане така приготвено, щом и заека и свинското стават.
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  8. Пепи, това месенце изглежда божественно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Аурелия! при теб месцата също са много апетитни!

      Изтриване
  9. Пепи, наистина просто нямаш равна! Великолепно е печеното! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, че се отбиваш и тук, Радост!

      Изтриване
  10. Пепи,поздравления за поредната указана чест да бъдеш гост!
    Несъмнено си ценен гост за всеки блог и как иначе при толкова великолепни рецепти!
    Месцето е отново шедьовър!Пишеш,че се отстранява сланината,а покриваш ли го с нея преди печенето,не можах да разбера каква е точно ролята й в процеса?
    Прегръдка и хубава сряда да ти е,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Който спи и пише, така му се получава. Благодаря ти, че ме четеш наред, Роси :) та си коригирах грешката. Месото си имаше тънка част мазно от едната страна и не му трябваше сланинка.
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  11. Е, как да му устоиш! Май вече малко ми е топло, но то пак ще застудее след някой и друг месец ... Ще си запазя идеята :) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При нас върви целогодишно, Албенка :) Пък и пролетта ни е хладна, дъждовна...

      Изтриване
  12. А, със свинско може! За заека е спорно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, за вас задължително свинско :)

      Изтриване
  13. Месна кралица си ми ти, Пеп! Толкова апетитно изглежда, с такъв приятен цвят! Записвам си го :) Съвсем точен избор за гостуване, с автограф :) Поздрави за теб и Вили!

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошно е това месце! Трудно може да му се устои и е добър повод за гостуване!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен23 май 2014 г., 9:02

    С какво свинско е най- добре да се направи това - плешка, бут? Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. бут или врат :) плешката ми харесва само за готвене.

      Изтриване
  16. Извинете, aз съм нaчинaещa в кухнятa и искaм дa попитaм месото кaк дa го печем- със или без вентилaтор?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Горните градуси съм ги дала за печене без вентилатор - тъй като се пече на ниска Т*, няма нужда от вентилатора на печката. Но ако искате с вентилатор - посочените градуси - 20*.

      Изтриване
  17. Благодаря за хубавата рецепта.Няма зиме,няма лете - свинското е на почит.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) нали? и при нас е така, макар да се старая да го огранича лятото, но не се получава всеки път :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...