13 май 2015 г.

Мини омлети със сирене и зеленчуци за малки и големи


      Общо взето рецептата се изчерпа с изписването на заглавието :smile1: . И общо казано, това си е печен омлет :)но ей така, за разнообразие, направен във форма за мъфини, или еднократни алуминиеви формички за крем  карамел.  Факт е, че се приготвят бързо, разнообразят пържените яйца и яйцата на очи, а най-хубавото е, че всяко омлетче може да бъде с различен вкус. И още едно предимство - продуктите могат да се подготвят от по-рано, когато човек изведнъж се е оказал със свободно време, а  да се изпекат 20 мин. преди вечеря. Или пък рано за закуска. 


Точни продукти няма да давам,  ориентировъчно - за 12 такива мини омлетчета отидоха купа  с ок. 500 г зеленчуци, 250 г. различни сирена, 7-8 яйца  и малко колбас за 3-4 бройки. 
Зеленчуците са предварително бланширани в подсолена вода.


Продуктите са: 
моркови, чушка, царевица, грах, броколи
магданоз
яйца 
сирене - краве и овче сирене, топено сирене, моцарела
сол и черен пипер 

малко прясно мляко и брашно (на 2 яйца - 2 с.л. прясно мляко и 1 ч.л. брашно) 

масло за намазване на формите 


Приготвяне

* Зеленчуците се почистват, измиват, нарязват :smile1:  на кубчета с големина по желание. 
* Бланшират се в тази  последователност - първо морковите за  5 мин.,  прибавят се  чушките, граха и царевицата - варят се още 5 мин.,  след тях - броколите и всичко се вари още 3-4 мин. Изваждат се и се отцеждат. 
* Фурната се загрява на 200*
* Яйцата се разбиват с прясното мляко, брашното, солта и пипера. 
* Гнездата на форма за мъфини се намазват с разтопено масло. 
* Поставят се от всички зеленчуци по малко, до половината на формата, парченца сиренАта, а в някои - може колбас, или магданоз :girl_haha: 
* Заливат се с разбитите яйца - половин см. под ръбчето на формата и пекат в загрятата фурна - до готовност, което при мен отне 12-15 мин. 




В омлета може да сложите зеленчуци, сирена и пикантни колбаси по свой вкус. Правих и с гъби, но те не стигнаха до снимка :) А спорен мен ще се получат добре и със спанак, вместо със зеленчуците. 

20 коментара:

  1. Идеални омлетчета,Пепи и прекрасни,цветни кадри!
    Взимам си от тези със сирената,и с повечко броколи :)) .
    Обичам такива експресни рецепти!И дават поле за волни импровизации според вкуса на домочадието :) .
    Прегръдка най-сърдечна и хубаво утре,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси! Много ме радват някои ястия, които имат поле за импровизации. Обаче понякога са и голяма мъка, като кажат например - искам като ... еди кое си, ама точно като него да е. Е кажи как да е :)
      Но хубавото на тези омлетчета е, че всички продукти са любими. Лично аз бих заложила на повече сирене и пикантен колбас с червен пипер :)

      Изтриване
  2. А според мен всякак ще са вкусни, защото са направени и хапнати с мерак. :) Пепи, много са ти хубави мини омлетчетата!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. права си, Гери :) Всякак ще бъдат вкусни :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Много са сладурски, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. луд на шаренко се радва, нали знаеш :)

      Изтриване
  4. Много хубава идея, и разкошен резултат! Със сигурност, ще изпека омлета така следващия път, тъй или иначе е доста често консумирано "ястие" вкъщи.
    Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня, поздрави и на теб :)
      Със сигурност така стават по-бързо омлетите за цялата фамилия :) Вместо да се виси пред котлона. Ще се радвам, да ви харесат и на вас печените омлетчета :)

      Изтриване
  5. Ух, че са готини тези омлетчета, едни такива създаващи настроение! Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. дръпвай си едно , Кате :)
      И весел и усмихнат петък да ти е !

      Изтриване
  6. За малки и големи...страхотни са, Пепи,
    ефектни, цветни, разнообразни - обичам такива вкусотии.
    Сърдечни поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Диди!
      Цветни и слънчеви почивни дни и на теб да са :)

      Изтриване
  7. Анонимен15 май 2015 г., 9:04

    Не залепват ли на формичките?????Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видимо не са залепнали, нали?????

      Изтриване
  8. На тази вкусотия и беконче ще й отива Пепито :))) Чудни са за закуска. Точно се заредих с яйчица! :) Поздрави мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отива и, разбира се :) Давай, Ани, ще се зарадват децата :)

      Изтриване
  9. Много ми харесаха тези мини омлети, още повече начинът на приготвяне. Ще си направя някой път, няма да ги забравя. Цветни са и грабват окото, особено сега както има много пресни зеленчуци, които да добавя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно - цветни и грабват окото. А продуктите могат да бъдат всички, които се сетиш и харесваш.

      Изтриване
  10. Здравейте,може ли да ми обясните,разбитите яйца,пресно мляко и брашно-предварително ли се запичат,за да се получи като основа за зеленчуците? Нещо като тесто-кошничка....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не се запичат. Изливат се при зеленчуците. По време на печенето те бухват :) и изпълват формите, а зеленчуците остават в тях. Точно така, както е написано горе, следвайте рецептата.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...