Това студено време си е точното време за едно кисело зеле Сега оплаквания, че нямате кисело зеле не приемам :) който си прави кисело зеле, обикновено прибира във фризера, или в буркани, последните зелки. Който пък не прави - ползва готови буркани от магазина, а там винаги има. Аз така или иначе целогодишно си готвя кисело зеле. Дори зелев сок във фризера имам в малки бутилки - за по едно готвене.
Тук обаче предложението ми е по-скоро заради патешкото месо. Напоследък често се предлага в едни вериги магазини, но с доста неприлична цена за патешки бутчета :) Тройна на тези, които аз купувам от магазин за патешки продукти. Дори в кварталния супермаркет има патешки продукти, замразени, естествено, на много прилични цени. И често купувам от там патешки бутчета и маншони за готвене с ориз, зеле, или с картофи и шийки за супа. Тук точно зелето е с патешки маншони - онези малките "бутчета", които се намират до крилцата. Показвам ги, тъй като доста хора питат какво е това "маншони". Обикновено имат малко повече перушина, но тя се чисти лесно. Имат и мазнина, както и патешките бутчета и затова за ориз и картофи ги варя предварително - ако е много мазен бульона, охлаждам и отделям част от мазнината. За сотирани картофи е много добра добавка. Но за киселото зеле мазнината е приемлива и ги слагам сурови.
Продукти за 4-5 (примерно) порции :)
1 пакет патешки маншони (или бутчета) около 1кг
кисело зеле - около 1,3- 1,5 кг
сок от кисело зеле 0,5л. или 1 ч.л. лимонтозу
по 1 к. л. кимион и копър (семена)
и тук добавка от кървавица, която си купих от Велинград и прибрах във фризера за готвене. Слагам по няколко парченца от нея. Икономично, но за аромат :)))
ориз и червен пипер по желание
олио - ако няма мазнина па патешкото месо
Приготвяне:
* Зелето се нарязва и поставя в тавата за готвене. Поръсва се с подправките и разбърква.
* Върху него се нареждат патешките маншони/бутчета и парчета от кървавицата
* Налива се зелевия сок, още толкова вода и тавата покрива със фолио.
* Пече се във фурната - първо 20-30 мин. на 220*, а когато се чуе, че зелето къкри - фурната се намалява на 160*. Така се пече около 1,30-2 часа. Развива се и запича за 10-15 мин :) за тен.
Ако ще се прибавя ориз - тук е момента - повдига се зелето, там, където е само зеле и под него поставя по 1/2 лъжица ориз - това са 10-на местенца, под което слагаме ориза. И тук трябва да се погледне ще има ли достатъчно течност, която да стигне за набъбването на ориза. Ако няма - долива се вряла вода. Такава се разклаща внимателно, за да се разпредели ориза на дъното и връща във фурната, да се запече за още 20-на мин, докато се сготви и ориза.
Долу варианта е с червен пипер и ориз. Това с тавата е само зеле, без ориз и червен пипер, но в готов вид не е стигнало до снимка.
И сега готвене в слоукукъра - крок-пот.
Поставя се половината зеле в гърнето на уреда, върху него месото, а върху вмесото - останалото зеле с всички подправки.
Включва се уреда и се готви на І степен (ниската) за 8 часа, или на ІІ (по-високата) за 6 часа.
Пепи, киселото зеле винаги е вкусно! А аз зелев сок обжавам да пия - макар да не страдам от махмурлук. ;)
ОтговорИзтриванеЧудна ти е порцията!
Поздрави. :)
И аз обичам зелев сок да пия, Гери :) С баничка дори :)))
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Пепи .... а пък как ми раздразни вкусовите рецепторииии .... мале :)
ОтговорИзтриванелеле Даниии :) ами сега? Нямаш ли зеле там?
ИзтриванеКисело зеле с ориз обичам, а с патешко ще е чудно. Имам кисело зеле в буркани, остава да открия патешко;). Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеАко трябва да помагам с жокер къде има патешки продукти :) Особено за супа много ги харесвам :)
ИзтриванеОбичам всякакво зеле и по всяко време...
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, Пепи, твоето предложение изглежда страхотно,
а аз си харесах идеята за постно печене, с добавката на ориз.
Благодаря, сърдечни поздрави и хубави почивни дни!
благодаря ти, Диди, поздрави и на теб и хубава седмица!
ИзтриванеАааа,така няма да се разберем,какво кисело зеле ми се блещи тук,а аз вече колко дни съм в очакване на ягодовия чийз.Колкото и да е студено в момента,искам негооооо и ще си го чакам :) .
ОтговорИзтриванеА гозбата ти е беспорно много вкусна.
Прегръдка,мила Пепи,и хубави почивни дни!
Чийзкейка е като предните, които ги има публикувани и ще прескоча описването му :) защото точна рецепта за него няма. Но пък ако имаш път насам - ще спретна, да се почерпим :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб, мила и хубава нова седмица!
Вкусотия, откъдето и да го погледнеш:)
ОтговорИзтриваненали има мръвчица :)
ИзтриванеЧе е вкусно - вкусно е, но аз готвя 2-3, максимум 4 пъти кисело зеле зимата, а за лятото - хич не ми върви. Преди години слагах във фризера, но като сготвя - и никой не го яде, затова вече слагам 1-2 пакета само за сарми, но и те се подмятат. Подсещаш ме дори, че имам кутия с капама от коледа:))
ОтговорИзтриванеТака че си запазвам за зимата това предложение, Пеп - с патешко, да е по-мазничко:)
Весе, хубавото на зелето е, че като сготвиш, може да прибереш половината във фризер и да ядеш, когато на теб ти се иска :) С патешко е чудно, да :)
ИзтриванеУважавана рецепта у дома, и както тия дни готвих патица, съжалих че нямам кисело зеле във фризера (много го обичат вкъщи и го изядоха), та я ядохме натурално печена.
ОтговорИзтриванеОблизах се и на тая рецепта :)
Ооооо, ние толкова кисело зеле зимата едва ли ядем, но нали го прибирам в буркани и фризера - лятото и есента ни е много сладко :)
ИзтриванеПепи, здравей! Дали, мога да направя рецептата със свински гърди, със свежо зеле в крок-пот?
ОтговорИзтриванеПоздрави! Мариана
Можеш, разбира се. Като наречеш зелето намачкай и претрий със сол да омекне, за да не остава твърдо. И не слагай вода, то и месото имат достатъчно.
ИзтриванеПоздрави!
Пепи, мерси за препоръката!
ОтговорИзтриванеПолучи се много вкусно и подходящо ястие за "зимното" време в София.
Поздрави! Мариана