Ама много, много мързеливи . И не само, ако не му се виси на човек около котлона да ги панира като тези класически чушки бюрек, или предпочита здравословното печене вместо пържене, но и ако си има накъсани, не много дебели изпечени чушки от края на лятото, когато се берат и по-дребни, неизхранени чушки. При мен такива винаги има и това е начина, по който ги правя на любимите на младите ни хора чушки бюрек.
Необходими са:
печени, обелени чушки (12-16 бр. или ок. 800г)
~ 300 г сирене
4-5 яйца
3-4 лъжици олио и 3 лъжици масло
~ 100 мл прясно мляко
сол, черен пипер
галета, брашно
кашкавал или моцарела по желание
Приготвянето отнема около 10 минути
* Дъното на тавата се намазва обилно с размекнатото масло.
* Половината чушки се овалват в брашното и нареждат на дъното на тавата.
Ако чушките са дебели се разполовяват на две, ако са по-слаби - цели.
* Сиренето се натрошава върху чушките.
* Две от яйцата се разбъркват и разпределят върху сместа.
* Отгоре се нареждат останалите чушки, също оваляни в брашно.
* Другите 2-3 яйца се разбиват с прясното мляко и олиото, мъничко сол и пипер по желание. С тази смес се заливат чушките. Поръсват се с галета - фин, тънък пласт.
* Пекат се във фурната, на 200 * за около 30 мин - до зачервяване.
* Ако ще се покрива с настърган кашкавал, или моцарела - тук е момента, да се извади тавата, да се прибави кашкавала и да се върне да се запече. Тъй като много често тези чушки ги събирам в кутия, а печения кашкавал се втвърдява, това " вкусно упражнение" го правя само, ако ще ги хапваме веднага.
Пепчо, изкушаваща тавичка е тази, а пък като знам и кой е сготвил, направо я отмъквам, надявам се да съм първа:))) Чудесно ястие, това сигурно е нещо като кашкавала на фурна? Поздрави!
ОтговорИзтриванеAaa не, Кате :) тоеа е като сирене с чушки и заливка :) но е трепач, ако се яде топло и е с обилно разтопил се кашкавал отгоре
ИзтриванеЕ па ти ме надмина по мързел
ОтговорИзтриванеАаа случва ми се и на мен :)
ИзтриванеМного любим метод на готвене ;), придърпвам една чинийка. Усмихната нова седмица!
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко :)
ИзтриванеКогато може - трябва да се възползваме от лесните начини, нали :)
Хубава седмица и на теб!
Tова ми е любимо, онзи ден пак така ги прекарах у дома:)
ОтговорИзтриванеама в един момент и те започват да ги харесват, нали :) Поне у нас така се случи. Първо не харесваха мързеливия вариант, сега - събираме и за следващия ден за обяд.
ИзтриванеОх,като знам как ухае къщата като се пакат и колко вкусно става,Пепи,няма ли вече копче някакво магическо за изпращане по интернет? Страхотни са,страхотни !Много ,много ми се приядоха,ама чушките ми свършиха ,а с купени не искам,ще трябва да почакам още няколко месеца :) .
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен,другарче мило и хубава седмица да ти е!
Знаеш много добре, нали :) Прекрасни са твоите, с моцарелата отгоре, Роси и съжалявам, че гиняма :)
ИзтриванеУ нас всяка година свършват рано, но тази година правихме по-малко лютеница и поостанаха - тия дребните, зелените, недобре зачервени... та прибрах във фризера и още има.
Прегръдка и от мен и хубава седмица!
Вече писах, но и тук да напомня, че опичам твоите рецепти! :)
ОтговорИзтриванеПредпочитам пържени :) но щом казваш - може и печени, Еви :)
ИзтриванеПрегръдки!
И аз ги предпочитам пържени, но май стомаха ми вече ги предпочита печени:)), дано е поне временно.
ОтговорИзтриванеВ един момент трябва да намалим пърженото :) организма сам си го казва
Изтриванестрахотна рецепта... скоро ще зарадвам някого с нея...
ОтговорИзтриванеще се радвам, да Ви хареса :) или на човек, за когото ще я приготвите. Мисля, че и горе писах, но ако ще се хапват веднага са страхотни с разтопения кашкавал, или моцарела отгоре.
ИзтриванеИзпробвано и много вкусно! :)
ОтговорИзтриванеНали :)
Изтриванечудесия
ОтговорИзтриванеНаправих ги! Уникална вкусотия! Благодаря, Пеп-чо!
ОтговорИзтриванеМоля, моля :) Радвам се, Валенце :) да ви е сладко/или соленко, по-скоро :))))
ИзтриванеЗдравейте, може ли да използвам мариновани печени чушки от буркан? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте :) Надявам се да не отговарям късно. Може да използвате мариновани, да, ако не са много кисели. Изкиснете преди това за час в студена вода. Някои мариновани са толкова кисели, направо са си за салата.
ИзтриванеМного и бързо и вкусно, благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМоля :) пак заповядайте :)
Изтриване