23 юли 2015 г.

Рожен'2015. Българският събор


      
       Публикация в снимки. След като седмица пълня ФБ профила си със снимки  :smile1:последно и тук и спирам да досаждам.


      
        Няма как да се разкаже за събора на Рожен, човек трябва да го види:) и преживее. Изложба на занаятчии, изложение на животни..... и много, много гайди, песни и хора. Певци, прославили България с песните си като Валя Балканска и  Румен Родопски, музиканти като Петър Янев, професионални танцьори като  ансамбъл Чинари и стотици самодейни състави и певци от всички краища на България. 





В очакване на 400- те гайдари 
















Животните спокойни, преди да ги е нападала тълпата зрители.
































Багатур. От Стара Загора :)



ю





" булката" отива към сцената. 


Момите на Багатур







Много вкусно е това сирене. Ако го видите в търговската мрежа - купете си. Имат и биволско, но моят глас е за козето.






А концерта с родопски  изпълнители беше уникален. Стотина хиляди души на поляните  пяха и играха почти до зори под звука на гайди и кавали, пригласяйки на Валя Балканска, Румен Родопски, Савка Сариева, оркестър Рожен, Николай Славеев, Росица Пейчева....


Малко клипчета с изключително лошо, но пък ценно качество и още снимки може да видите тук









И аз бях там, и видях и преживях събора, и се снимах с големите таланти,  съхраняващи и прославящи музиката и песните на Родопите .


А там някъде и ягодки набрах.


И тъй като блогът все пак е кулинарен  :smile1:, ще споделя една най-българска "рецепта" за печена сланинка :) Всеки мисли, че знае как се пече сланина. Дори аз, до скоро. Нацепваш, печеш от двете страни, не прекаляваш с количеството, което ядеш....... И не можеш да препиеш на вода остатъка от деня. Когато обаче Мише пече, не само същата сланина е по- крехка, но и съвсем не е солена.



Тайната му :smile1: докато се пече, на всеки 2-3 мин парчетата сланина се потапят в купа със студена вода и пак се връщат на скарата. 
Така поне 3-4 пъти, през които избиващата сол се отмива, а сланината се изпича много добре.



От мястото на събитието :smile1: аз.  
С уникален стайлинг - 
ризка на карета, гащи на райета и тен на нослето :)   
На кой му пука :) беше страхотно! 



14 коментара:

  1. Пепи, да сте живи и здрави, все така заедно! Благодаря за споделеното преживяване. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, пожелавам ти да идеш и да го видиш :) С твоето момче.

      Изтриване
  2. Прекрасни сте,Пепи!Тази година синът,снахата и сватовете ни отсрамиха за отсъствието,но току виж след пет години се снимаме заедно на роженските поляни:)!Браво и за сланинката и аз така къпана я харесвам:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живи и здрави, Миленка, пак ще идем :) Ще се уговаряме предварително следващия път :§

      Изтриване
  3. Прекрасни снимки, Пепи! С огромно удоволствие се потопих в атмосферата на Роженския събор. :)
    Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна разходка, Пепи! Пренесе ме на Роженския събор и усетих атмосферата, даже и аромата на печената сланинка. Ще приложа "рецептата" при следващото барбекю ;). Усмивки и слънчево лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност ще ти хареса така, Теди :)
      Много усмивки и на теб и хубаво лято!

      Изтриване
  5. Чаках с нетърпение тази публикация, просто бях сигурна , че ще я напишеш. Заради всичко, което видях във фейса. Наистина е било уникално, зареждащо и разтърсващо изживяване, заредено с много енергия и положителна емоция. Благодаря, че ни предаде от нея, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а-ха :) Ти ме държа под око, Нели :) Щеше да ти хареса и на теб там, а имаше много красоти, които ти щеше да оцениш :)

      Изтриване
  6. Ха, Пеп, къде те отвя пък теб там вятъра::))
    Ето, аз нямам фейсбук и нямаше да разбера, ако не бе споделила и тук.
    Аз не си падам по този род преживявания, но от тук ми бе интересно да видя:), пък и важното е, че на теб ти е било кеф!
    А сланинката и моя дядо така печеше и наистина става върха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На два и половина час път от нас :) ей го де е. Аз си падам по такива преживявания, но до скоро все някой няккъде дърпа, някъде някой ни чака на село, някой на работа..... Хубаво е, че напоследък можем и се отдаваме на такива разходки, вярно много голямо удоволствие за душата беше :)

      Изтриване
  7. Пепи,добре че си ти,да добием поне виртуална представа за събитието и неговата пъстрота!Радвам се,че си подарихте това изживяване,човек релаксира и се чувства щастлив,когато сбъдва мечтите си или дълго отлагани желания!А че и Мише има кулинарни тайни и способности изобщо не ме учудва,страхотен тандем сте и винаги има на какво да ни научите!Бъдете здрави цялото семейство!Прегръдки най-мили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря и прегръдки и за теб, другарче мило! Ти знаеш, че ако предварително споделя плановете все се намира котка да ми минава път, затова и този път до последно си траях :) и отидохме.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...